Ogólne > Podatki

Zmiana karty podatkowej

(1/3) > >>

klaus:
Witam,

Od kwietnia pracuje w dunskiej firmie gazetowej.
Podczas wizyty w SKACIE dostalem karte podatkowa tzw. bikort z okreslona kwota wolna od podatku w wysokosci 447 kr na dzien a miesiecznie 13.600.
Kwota ta zostala okreslona na podstawie przedstawionego kontraktu, gdzie pracodawca gwarantuje mi 30 godz. pracy w tygodniu ze stawka 125kr za godz oraz oczywiscie zaswiadczenia o zameldowaniu w Polsce.

Od pewnego jednak czasu pracuje po 6 godz dziennie, czyli juz 36 godz. w tygodniu.
Poniewaz zwiekszyl mi sie dochod, w takim ukladzie wykorzystuje cala ulge miesieczna i "wpadam" w podatek

Oto moj pytania:

1. Dlaczego dostalem karte podatkowa tzw. bikort a nie frikort, z wolna kwota w skali calego roku?
    Nadmieniam, ze pewne osoby, na tych samych warunkach dostaly wlasnie frikort a inne bikort.
    Malo tego, moi koledzy z firmy dostali kwote odliczenia dziennie 477kr a inni np. 530kr

2. Czy po zmianie zapisow w kontrakcie i wykazaniu zwiekszonej ilosci godzin pracy jest mozliwa zmiana karty
    podatkowej na bikort z wiekszym odliczeniem alba najlepiej na frikort?

Pozdrawiam i licze na odpowiedzi "praktykow"

heyah:
Mam ten sam problem   :-\

piatka:
Uwazam, ze powinniscie pojsc z tym pytaniem do SKATu, w  skat w AArhus jest osoba mowiaca po polsku, mysle, ze w innych miastach tez, wiec najlepiej to wszystko wyjasnic na miejscu.
 Zasada jest taka, ze jak zaplacisz za malo podatku teraz, to potem  po rozliczeniu rocznym bedzie trzeba doplacic, jesli zas, zaplacisz za duzo, dostaniesz zwrot nadplaconego podatku i to jest bardzo mile:)

micmar:

--- Cytat: piatka w 30 Cze 2007, 08:29:12 ---Uwazam, ze powinniscie pojsc z tym pytaniem do SKATu, w  skat w AArhus jest osoba mowiaca po polsku, mysle, ze w innych miastach tez, wiec najlepiej to wszystko wyjasnic na miejscu.

--- Koniec cytatu ---

jakieś informacje ?? bo sam mam mały problem do wyjaśnienia

zośka:
czy mógłby ktoś powiedzieć więcej na ten temat, mnie też to dotyczy, może jest więcej osób którym się ta informacja przyda 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej