Ogólne > Podatki
Zmiana karty podatkowej
Klingon:
Tak jak w Polsce, wysokość płaconego podatku zależy od wysokości dochodów i ulg. Największą ulgą jest delegacyjne (ulga za koszty podróży) przy której praktycznie nie płaci się podatku, poza 8 % składką na rynek pracy. Więcej na Pozostałe koszty pracownika (powyżej 5.200 kr.)
Paxon:
Wątek stary jak świat za to problem ciągle aktualny. Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji tzn. Bikort 449 pr. dag, natomiast w miesiącu 13683 koron. Praktycznie od razu załapałem się na podatek. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że w rozliczeniu rocznym będę mógł wykazać diety - a w związku z tym - otrzymać zwrot podatku, ale obawiam się, że w kwietniu 2009 korona będzie znacznie słabsza niż dzisiaj (w stosunku do złotego).
Mowa oczywiście o wariancie: kontrakt na 12 miesięcy + zaświadczenie o meldunku w Polsce.
Czy ktoś sobie już z tym poradził? Zastanawiam się nad samodzielną zmianą karty podatkowej na stronie skata, ale wolałbym najpierw poradzić się praktyków.
Ponowna wizyta w skacie to ostateczność - nie znam duńskiego, a mam ostanio pecha do niegramotnych urzędników z mierną znajmością angielskiego.
Ps. to mój pierwszy post na forum, ale czytelnikiem jestem od dawna - świetna strona :)
Adam1112:
Witam.Ja pracuje od stycznia 1 maja poszedłem do skata zmienić kartę podatkowa przedstawiłem dokumenty;(akt małżeństwa,poswiadczenie o meldunku w polsce)urzędnik wyliczył mi wolna kwotę od podatku 13.423kr,dodam ze umowę mam na czas nieokreślony.Czy wiec w moim przypadku ta ulga nie jest za wysoka boje sie ze w 2009rbede musiał dopłacać dla skata.Ps.Dziękuję z góry za odpowiedz.
Klingon:
SKAT ocenia czy miejsce pracy jest tymczasowe i normalnie przy kontrakcie na czas nieokreslony miejsce pracy nie jest tymczasowe i nie mozna otrzymac diet. W tym wypadku bedziesz mial bardzo duza doplate podatku. Jestes pewny ze umowa jest na czas nieokreslony? Ewentualnie moglo to byc przeoczenie pracownika.
Adam1112:
--- Cytat: Klingon w 02 Cze 2008, 17:18:01 ---SKAT ocenia czy miejsce pracy jest tymczasowe i normalnie przy kontrakcie na czas nieokreslony miejsce pracy nie jest tymczasowe i nie mozna otrzymac diet. W tym wypadku bedziesz mial bardzo duza doplate podatku. Jestes pewny ze umowa jest na czas nieokreslony? Ewentualnie moglo to byc przeoczenie pracownika.
--- Koniec cytatu ---
Nie jestem właśnie pewien bo na umowie nie ma daty zakonczenia.Tylko dostałem wypowiedzenie z pracy 20 czerwca i przechodze do tej samej firmy ale w innej miejscowosci i umowe będę podpisywal nową i nie wiem jak ta poprzednia jest traktowana czy to jest czas okreslony czy nie.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej