Ogólne > Informacje
Wybory 2010
willy:
No to się sprężyliśmy :)
WIGRY:
Na głosy Bronisława Komorowskiego złożyło się 46,9 proc. poparcia wśród mężczyzn i 53,1 proc. wśród kobiet. U Jarosława Kaczyńskiego było to odpowiednio 46 i 54 proc. Jeszcze lepiej wśród pań poradził sobie szef SLD Grzegorz Napieralski, u którego panie stanowiły 55,6 proc. wyborców. Z kolei szef "Sierpnia '80" swoje szczątkowe poparcie zawdzięcza generalnie tylko paniom, które stanowiły 83,2 proc. jego elektoratu.
Zdecydowanie męskimi kandydatami okazali się Andrzej Lepper i Janusz Korwin-Mikke. U tego pierwszego mężczyźni to 81,9 proc. elektoratu, a a drugiego - 68,4 proc.
U reszty kandydatów głosy w rozróżnieniu na płeć rozłożyły się mniej więcej po połowie.
[Posted on: 20 Cze 2010, 21:57:58]
Bronisław Komorowski ma większe szanse wprowadzić się do pałacu prezydenckiego. W drugiej turze wyborów uzyska 53,7 proc. głosów, Jarosław Kaczyński - 39,1 proc. - wynika z sondażu MillwardBrown SMG/KRC przeprowadzonego dla TVN. Ponad 7 proc. Polaków nadal nie wie, na kogo zagłosuje w drugiej turze wyborów prezydenckich.
behemot:
Całe szczęście jest jeszcze II tura i są jeszcze szanse (chociaż przyznam że małe, gdyż społeczeństwo nieźle ogłupione :( ) zażegnania niebezpieczeństwa przejęcia 100% władzy przez lepperopodobnych demagogów. Jak tak dalej pójdzie to nie będzie po co wracać do Polski :( bo "kolesie salonowcy" (typki z dawnej Unii Wolności, Unii Demokratycznej, czerwonego PZPR (około 40% posłów z PO zasiadających w Sejmie należała kiedyś do PZPR) rozkradną do końca to czego nie udało im się wcześniej ukraść.
Ja tam ciągle jednak wierzę że Polacy mają rozum i zagłosują za 2 tygodnie przeciw czerwonym i różowym :)
WIGRY:
kogo poprą w 2 turze wyborów >
WYBORCY GRZEGORZA NAPIERALSKIEGO
BRONISŁAW KOMOROWSKI 66.5
JAROSŁAW KACZYŃSKI 29.6
NIE WIEM 3.9
WYBORCY JANUSZA KORWIN-MIKKEGO
BRONISŁAW KOMOROWSKI 36,1
JAROSŁAW KACZYŃSKI 45,6
NIE WIEM 18,3
WYBORCY WALDEMARA PAWLAKA
BRONISŁAW KOMOROWSKI 23.7
JAROSŁAW KACZYŃSKI 64.6
NIE WIEM 11.7
WYBORCY ANDRZEJA LEPPERA
BRONISŁAW KOMOROWSKI 41,1
JAROSŁAW KACZYŃSKI 58,9
WYBORCY ANDRZEJA OLECHOWSKIEGO
BRONISŁAW KOMOROWSKI 84.7
JAROSŁAW KACZYŃSKI 10
NIE WIEM 5.3
WYBORCY MARKA JURKA
BRONISŁAW KOMOROWSKI 18,3
JAROSŁAW KACZYŃSKI 60,2
NIE WIEM 21,5
WYBORCY BOGUSŁAWA ZIĘTKA i KORNELA MORAWIECKIEGO - BRAK DANYCH
behemot:
Jeszcze tylko przykład pierwszy z brzegu - z dzisiejszych informacji finansowych na onecie:
http://biznes.onet.pl/dla-kogo-wedel,18566,3300720,1,prasa-detal
(większość dzisiejszych czołowych polityków PO była wtedy przy władzy (Bielecki, Lewandowski i inni) gdy właściwie za darmo oddawano Wedla...)
W 1989 r. powrócono do nazwy E. Wedel i przystąpiono do procesu prywatyzacji zakładu, który doskonale prosperował, np. w 1991 roku Firma E.Wedel zapłaciła ponad 15 milionów dolarów podatkow. Za radą Bank of Boston - Ministerstwo Przekształceń Własnościowych sprzedalo 40% akcji za sumę 25 milionów dolarów (CZYLI MNIEJ NIZ PODATKI Z DWOCH LAT O ZYSKU NIE WSPOMINAJAC). Pepsico otrzymało jako premie ZWOLNIENIE z płacenia podatków na 3 LATA. W 1996 roku część akcji przekazano NIEODPLATNIE uchwałą Rady Ministrów koncernowi Pepsi Co Inc., aby ostatecznie wykupił ją międzynarodowy koncern Cadbury, który, po wygranym procesie z rodziną Wedla, musiał podzielić się majątkiem. Rok później E.Wedel SA wycofuje akcje z giełdy, a firma przekształca się w holding 4 spółek z o.o, by w 1999 roku prawa do marki E. Wedel przekazać firmie Cadbury, w wyniku czego powstaje nowa firma: Cadbury Wedel. No a teraz 200 000 000 EURO.
Niezly biznes... - idealnie pasujący do PO...
http://archiwum.polityka.pl/art/cadbury-d-e-wedel,389211.html
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej