poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Fravalg af efterlønsordningen  (Przeczytany 2971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tazzol

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Fravalg af efterlønsordningen
« dnia: 25 Maj 2010, 21:08:57 »
Proszę o przetłumaczenie (próbowalam sama, ale wychodza mi jakies dziwne rzeczy):

- Jeg fravælger hermed efterlønsordningen på min 30-års dag

- Jeg fravælger hermed efterlønsordningen dagen efter min 30-års dag. Jeg er indforstået med at jeg skal genoptage betalingen igen senest på min 32-års dag

Z góry dziękuję za pomoc

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Fravalg af efterlønsordningen
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maj 2010, 13:57:33 »
Proszę o przetłumaczenie (próbowalam sama, ale wychodza mi jakies dziwne rzeczy):

- Jeg fravælger hermed efterlønsordningen på min 30-års dag

- Jeg fravælger hermed efterlønsordningen dagen efter min 30-års dag. Jeg er indforstået med at jeg skal genoptage betalingen igen senest på min 32-års dag

Z góry dziękuję za pomoc

Niiejszym rezygnuje (nie przystepuje) z efterlønsordning (rodzaj przedwczesnej emerytury) w dniu daty moich 30 letnich urodzin.

Niniejszym rezygnuje zefterlønsordning w pierwszym dniu po dacie moich 30 letnich urodzin. Przyjmuje do wiadomosci, ze jestem zobowiazany (musze) od nowa placic skladke najpozniej  z dniem moich 32 urodzin.

Offline robertcph

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maj 2010, 19:40:14 »
rezygnuje z oplacania swiadczen na wczesniejsza emeryture w dniu skonczenia 30tu lat

rezygnuje z oplacania swiadczen na wczesniejsza emeryture dzien po skonczeniu 30tu lat. jestem swiadom/a tego ze powinnienem/am ponownie rozpoczac/ uiscic wplat ponownie najpozniej jak skoncze 32 lata 

[Posted on: 26 Maj 2010, 19:11:00]

jednak zapoznaj sie z przepisami bo jesli chcesz to osiagnac i pojsc na wczesniejsza emeryture i miec wiecej pieniedzy to musisz przez co njamniej 30 lat to oplacac a poza tym raz juz zmnienili przepisy rentowno/ emerytalne wiec tez to zrobia ponownie, nikt z nas na to juz nie placi bo nie ma sensu, kase zaplacona do chwili rezygnacji zwroca nam po przejsciu na emeryture/ rente, tak samo bylo jak placilismy na SP- dodatkowe oszczednosci 1% wyplacalne po pojsciu na rente/ emeryture, jednak rzad sam z tego zrezygnowal i dostalismy kase badz moglismy poczekaj i ja dostac po przejsciu na rente/ emeryture jednak wstrzymali skladki

[Posted on: 26 Maj 2010, 19:31:23]

przez co najmniej trzydziesci lat to oplacac i przynalezec do rynku pracy - zapomnialem to zamiescic

[Posted on: 26 Maj 2010, 19:33:05]

chyba ze znowu zmnienili przepisy ale mnie ten temat nie interesuje, nawet nie chce mi sie sprawdzac co znowu wymislili  :)

[Posted on: 26 Maj 2010, 19:35:34]

szukaja jeleni i zwiazki zawodowe w tym im pomagaja nie informujac dane osoby czy cos z tego beda miec czy nie, chca tylko kase sciagac na niewiedzy niektorych  :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maj 2010, 23:28:44 »
Robertcph: duzo w tym prawdy. niewielu podatnikow mlodszego pokolenia decyduje sie na oszczedzania na te forme przedwczesnej emerytury. Nie ma pewnosci, ze w ogole za kilka/klkanascie lat bedzie istniala, a jezeli nawet tak, to na jakich warunkach.   

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 30 Maj 2010, 23:28:44 »