poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kwota wolna od podatku  (Przeczytany 3477 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Asfalt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Kwota wolna od podatku
« dnia: 01 Cze 2010, 18:31:00 »
Witam

Chcialbym sie od Was dowiedziec, na jakich zasadach przyznawana jest kwota wolna od podatku. Podam pare przykladow z naszej firmy. Przyjezdzam ja i kolega z jednego miasta - on dostaje 11 000 a ja 9 000. Wiek podobny, oby dwoje kawalerzy, tyle samo kilometrow do domu, tyle samo razy bedziemy wyjezdzac na urlop i poinformowalismy o tym skata, jednakze kwoty od podatku otrzymalismy rozne, do tego wg. mnie za niskie. Przyjezdza nowy pracownik, dostaje 16 000 z miejsca. Ta sama sytuacja - brak rodziny - identyczne ulgi.

Dalej chcialbym wiedziec co za tym idzie. Zarabiam srednio 22 000 (prosze sie nie obrazic, wiem ze malo kogo to interesuje, ale inaczej nie przedstawie problemu), mam dwa razy nizszego skata. Co z moim podatkiem? Bedzie szansa odebrania go? Prosze napiszcie takze czy kolega, ktory zarabia tutaj srednio 12 000, a ma skata 16 000 bedzie mial po wyjechaniu stad duze problemy? Czy bedzie mial do doplaty podatek? W jaki sposob sprawdzic, jakie ulgi zostaly mi przyznane w skat? Domniemam ze w tastselv, ale w jakiej zakladce?

Troche zakrecilem, ale mam nadzieje ze da sie to odczytac. Prosze z miejsca nie krytykowac, moje pojecie o podatkach w danii jest mizerne.

Pozdrawiam!

Offline art1

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
Odp: Kwota wolna od podatku
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Cze 2010, 19:33:02 »
spokojnie wszystko się wyrówna w przyszłym roku, ten co miał za duże ulgi odda a ten co miał ok albo z niskie dostanie kase, albo oddacie ale też proporcjonalnie do ulgi, 22 tyś dkk masz na ręke, super sprawa ile godz i jaką masz stawke że tyle wyciągasz, tyle to ja mam brutto :)

"Prosze napiszcie takze czy kolega, ktory zarabia tutaj srednio 12 000, a ma skata 16 000 bedzie mial po wyjechaniu stad duze problemy?" :wolną kwote ma 16 tyś dkk a zarabia 12 dkk, to co on 2 dni w tyg pracuje??

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Cze 2010, 19:57:16 »
22 ma brutto, 15 marca 2010 Asfalt napisal: "Moja wypłata na rękę w tym miesiącu wyniosła 15 500 kr."

Zaspokoilem Twoja ciekawosc?  :)

Offline Asfalt

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Cze 2010, 19:58:33 »
Ja tez tyle mam brutto kolego.. Moze troche wiecej.. A powiedz mi, jaka mam pewnosc, ze ja sam nie doplace do tego interesu? Jak sprawdzic te ulgi, zeby nie okazalo sie ze zadne nie zostaly mi przyznane i bede winny skatowi duza kwote pieniedzy??

Ten kolega pracuje 7 dni w tygodniu... Nie kazdy w Danii na poczatku ma super, ale pracuje zeby sie zaczepic. Sam za tyle chwile pracowalem...

alien

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Cze 2010, 21:37:14 »
Spokojnie ,
"Przyjdzie walec i wyrówna ...." jak śpiewał kiedyś Wojciech Młynarski , tu jest czasami podobnie jak w PRL :)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Cze 2010, 21:53:11 »
Asfalt: jest wiele czynnikow, ktore wplywaja na wysokosc ulgi, wysokosc podatku itp. Przede wszystkim to o czym piszesz to
zarobki, ulgi i podatek ZALICZKOW (Zaqliczkowadeklaracja podatkowa na 2010) albo sporzadzony przez Skat na podstawie rozliczenia 2008 i bez poprawek podatnika, albo dane przekazane przez pracodawce (niezupelnie dokladne bo nie wie przecice ile tak naprawde zarobisz i jakie masz ulgi). Najlepiej samemu zagladnac do teczki podatkowej i ewentualnie dokonac poprawek.
Inna sprawa to sprawa kontraktu. Niektorzy maja ograniczony obowiazek podatkowy inni nie itd. itp. dopabuse przy rozliczeniu rocznym wszystko wychodzi na wierzch i wtedy zaczynajasie problemy. Skat nie wnika kto i jak zadeklarowal zaliczkowa karte podatkowa (forskudsopgørelse). Praktycznie mozna sobie wpisac tak duzo ulg, ze przekrocz one dochod, ale to tak jak sikac w majtki. Na poczatku cieplo, a potem .............Termin rozliczen dla niektorych podatnikow konczy sie 30.06.2009 i w zwiazku z tym spotykam sie z nerwowymi osobami, ktore otrzymaly b. duze kwoty do doplaty i nie wiedza jak z tego wybrnac. Ulgi. ktore dawaly im duze wyplaty nett (maly podatek) nie zawsze w koncowym rozliczeniu zostajazaakceptowane przez Skat. Taka jest prawda.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 01 Cze 2010, 21:53:11 »

Odliczenia od podatku

Zaczęty przez RomekDział Podatki

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6641
Ostatnia wiadomość 07 Kwi 2009, 19:32:21
wysłana przez K3
Kupilem dom w Danii, czy moge przywiezc materialy bud. z PL bez dodatk. podatku?

Zaczęty przez philDział Podatki

Odpowiedzi: 13
Wyświetleń: 20962
Ostatnia wiadomość 12 Paź 2013, 22:36:52
wysłana przez 1941
Rozliczenie podatku 2010 co i jak?

Zaczęty przez dziubasewoDział Podatki

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 8234
Ostatnia wiadomość 04 Mar 2011, 00:07:05
wysłana przez roga
Pytania o rozliczenie podatku 2009