poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pieniądze wakacyjne  (Przeczytany 18224 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: pieniądze wakacyjne
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Cze 2010, 19:43:41 »
"witam,
mam pytanie dotyczące pieniędzy wakacyjnych. Rozumiem, że pieniądze są do wykorzystania po 1 maja. Moje pytanie brzmi: czy te pieniądze można wykorzystac li tylko bedac na urlopie, czy można np. wyplacic pieniadze (z przeznaczeniem na inny cel) i w dalszym ciagu pracowac. Nie do konca rozumiem ten temat. Dzieki za odpwiedzi."

roga nie czepiaj sie do mojej wypowiedzi bo pytanie brzmialo tak jak powyzej a ze stopniowo watek poszerzyl sie o chorobe to nie moja wina.

JASNE ZE MOZNA PRACOWAC I BRAC FERIEPENGE Z PRZEZNACZENIEM NA INNY CEL... tego dotyczylo pytanie

ale oczywiscie roga wie NAJLEPIEJ...

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Cze 2010, 21:16:29 »
Paveldk:

A nie przyszlo ci do glowy, ze mozna tez odpowiadac na inne zadane tu pytania? Nie tylko na twoje? Ze nie masz wylacznosci?

Lenna063 tez zadala pytanie.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Cze 2010, 21:31:36 »

roga nie czepiaj sie do mojej wypowiedzi bo pytanie brzmialo tak jak powyzej a ze stopniowo watek poszerzyl sie o chorobe to nie moja wina.

JASNE ZE MOZNA PRACOWAC I BRAC FERIEPENGE Z PRZEZNACZENIEM NA INNY CEL... tego dotyczylo pytanie

ale oczywiscie roga wie NAJLEPIEJ...
Nie sadze, ze wiem najlepiej, ale staram sie jak moge, chociaz nie zawsze mi to sie udaje. Jest taka przyjeta ogolnie zasada 80/20. Rezulatat ostatnich 20% wkladu pracy nie jest oplacalny w stosunuo do uzyskanego rezultatu. Nalezy zadowolic sie tymi 80%. Byc moze tak samo z moja wiedza, ale niepoprawnie staram sie przekroczyc te granice 80% (mamo chwala nas), czesto bez dodatkowego efektu. Pozdrawiam.

Offline Michal_Edward

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Cze 2010, 10:47:26 »
Bedac na zasilku chorobowym mozna otrzymac feriepenge jezeli sie je wypracowalo. Po 30 wrzesnia jezeli dalej jestes chory udajesz sie do komuny, steplujesz ferie kort i wysylasz do pracodawcy.
pozdrowiam
.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Cze 2010, 11:14:54 »
witam,

na karcie wakacyjnej mojego meza jest rubryka, w ktorej nalezy wpisac date rozpoczecia ewentualnego urkopu, ilosc dni (pomijajac weekendy), i jest miejsce na podpis pracodawcy. rozmawial z szefem i ten powiedzial, ze nie ma takiej mozliwosci, zeby pobrac pieniadze i w dalszym ciagu pracowac... urlop to urlop.
wiec paveldk chyba sie mylisz, albo masz inny uklad.
jezeli ja sie myle, to niech mi ktos wytlumaczy ten system jak blondynce...
dzieki.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Cze 2010, 13:40:30 »
Nie nie mylisz sie.

Ale mozna takze miec "inny uklad", czyli pracowac w czasie urlopu troszke mniej legalnie ;-)
Zalezy od pracodawcy czy chce isc na to ryzyko.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Cze 2010, 14:21:47 »
Bedac na zasilku chorobowym mozna otrzymac feriepenge jezeli sie je wypracowalo. Po 30 wrzesnia jezeli dalej jestes chory udajesz sie do komuny, steplujesz ferie kort i wysylasz do pracodawcy.
pozdrowiam
.
Lenistwo nie zna granic. Cofnij sie wstecz do mojej odpowiedzi wczoraj godz. 15:10. cytuje w niej aktualne obowiazujace przpeisy. W przypadku korzystania z swiadczen socjalnych, feriekort w dalszym ciagu nalezy przedlozyc do akceptu do komuny. Czy komuna w czasie pobierania chorobowego zaakceptuje rownoczesnie podjecie feriepenge - watpie, ale nie gwarantuje, ze tego nie zrobi. Prawo "ferieloven" wyraznie okresla, ze nie mozna jednoczesnie otrzymywac pomocy socjalnej i korzystac z ferii (a wyplata feriepenge = korzystanie z ferii). Taka jest moja ocena od strony prawnej, a jak postepuje poszczegolne komuny -
jak wiadomo, roznie w roznych sytuacjach, poniewaz a)nie zawsze prawa reka wie co robi lewa, b)widelki w prawie zawsze sa tak szeroki, ze komuny maja miejsce na swoja interpretacje.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 18 Cze 2010, 14:21:47 »

Offline Michal_Edward

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Cze 2010, 19:00:24 »
Roga!
Wydaje Ci sie ze jestes Guru na tym forum , ale czesto przekazujesz nieprawdziwe informacje wprowadzajac ludzi w blad np. jakis czas temu kupno domu w Odensie czy wysokosc oprocentowania przy kupnie samochodu,brutto netto przy pauzie lon itd. Zasilek chorobowy nie jest pomoca socjalna i jezeli ma sie wypracowane ferie penge to mozna je otrzymac w ten sposob jak napisalem  wczesniej. Mieszkam w Danii 25 lat i korzystalem z tego .
Pozdrawiam

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Cze 2010, 19:41:06 »
Gdy emocje już opadną jak po  wielkiej bitwie kurz .............To kto odpowie na pytanie.                                                             Coś mi się zdaje że jak pracujesz i wypiszesz urlop to dochodzi kwota do rozliczenia rocznego .Wpadają dodatkowe pieniądze więc wzrasta dochód i nie gra z podatkiem i tak dostałem 8 tys do zwrotu,to bardzo dziwne bo zdaje się że raz już to było opodatkowane. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi bo bule już drugi rok .....Miłego weekendu :))

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Cze 2010, 20:03:03 »
ludzie to co ?znaczy ze jak jade na urlop w lipcu to nie moge dostac pieniedzy juz w czerwcu? to jakas totalna bzdura ! rok w rok zaraz po 1 maja wybieram pieniadze za ferie a urlop zawsze mam duzo pozniej albo i wcale!!

[Posted on: 18 Cze 2010, 20:00:36]

ae   A NIE PRZYSZLO CI DO GLOWY ZE JAK WATEK DOTYCZY JEDNEJ SPRAWY TO NALEZALO BY TRZYMAC SIE JEDNEGO ?? A JAK MASZ OCHOTE ZADAwac inne konkretne pytania to zakladaj inne topiki o tematach ktore dokladnie cie interesuja ,bo w takim ukladzie robi sie tu maslo maslane

Offline KIKI

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Cze 2010, 20:13:06 »
ludzie to co ?znaczy ze jak jade na urlop w lipcu to nie moge dostac pieniedzy juz w czerwcu? to jakas totalna bzdura ! rok w rok zaraz po 1 maja wybieram pieniadze za ferie a urlop zawsze mam duzo pozniej albo i wcale!!

[Posted on: 18 Cze 2010, 20:00:36]

ae   A NIE PRZYSZLO CI DO GLOWY ZE JAK WATEK DOTYCZY JEDNEJ SPRAWY TO NALEZALO BY TRZYMAC SIE JEDNEGO ?? A JAK MASZ OCHOTE ZADAwac inne konkretne pytania to zakladaj inne topiki o tematach ktore dokladnie cie interesuja ,bo w takim ukladzie robi sie tu maslo maslane

A potem tych topikow jest dziesiec pietnacscie a potem powyzej stowki....i cos odszukac graniczy z cudem... jezeli ma pytanie ktore pasuje do tego watku to podczepiac!!!! a nie pozniej wpiszesz ferie penge a ci wyskoczy 50 tematow.... i wszystkie takie same  :-\

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Cze 2010, 21:43:40 »
Roga!
Wydaje Ci sie ze jestes Guru na tym forum , ale czesto przekazujesz nieprawdziwe informacje wprowadzajac ludzi w blad np. jakis czas temu kupno domu w Odensie czy wysokosc oprocentowania przy kupnie samochodu,brutto netto przy pauzie lon itd. Zasilek chorobowy nie jest pomoca socjalna i jezeli ma sie wypracowane ferie penge to mozna je otrzymac w ten sposob jak napisalem  wczesniej. Mieszkam w Danii 25 lat i korzystalem z tego .
Pozdrawiam
Przede wszystkim daleko mi do takiej oceny samego siebie, czemu niejednokrotnie dalemwyraz (rowniez na forum).Nikt nie jest nieomylny i wszystkowiedzacy - w innnym wypadku nie byloby tyle pytan i dyskusji. Pytajacy mial watpliwosci czy za ferie, ktore juz sa zaplanowane, moze otrzymac feriepenge. Mozliwosc taka istnieje, ale nie pr "automatyka". dopabuse po uplywie okresu urlopowego w danym roku urlopowym tzn. po 30 wrzesnia, pod warunkiem zaatestowania go przez

[Posted on: 18 Cze 2010, 21:38:53]

mialo byc przez dagpengekontoret.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Cze 2010, 21:48:31 »
paveldk w jaki sposob wybierales te pieniadze? miales karte wakacyjna, czy istnieje jeszcze jakis inny sposob przekazywania tej kasy? nie znam sie na tym systemie.
wiele czytalam tutaj na forum. i jak zwykle, ile ludzi tyle opinii, tyle sytuacji.
ja moge powiedziec na naszym przykladzie. jest karta wakacyjna z pewna kwota. wyraznie na niej pisze, ze wliczaja sie tylko dni tygodnia od pon do piatku. wpisujesz date rozpoczecia urlopu i ilosc dni. podpisuje to szef. i koniec kropka.
jak zatem mozna w inny sposob wziac te pieniadze?
w tej chwili przydalaby nam się gotowka, nie zalezy nam na urlopie. a nie da sie nic zrobic.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Cze 2010, 22:23:56 »
Wklejam "zasady wyplacania pieniedzy feryjnych" (wedlug 3F).

Zasady wyplacania feriepenge.

Feriepenge: Feriekontobevis albo Feriekort
Jezeli masz Feriebevis, pieniadze wplacone na FerieKonto, mozesz sam podpisac do wyplaty. (wczesniej musial to zrobic obecny pracodawca, komuna lub a-kassa).
Swoim podpisem poswiadczasz, ze nie otrzymujesz swiadczen socjalnych (overførselsindkomster) lub wyplaty z tytulu poborow, i ze realnie masz ferie w okresie, ktory podales na tym feriebevis 

Jezeli nie masz obecnie zadnego pracodawcy, to musi podpisac go a-kassa albo komuna.
Jezeli masz Feriekort od swojego pracodawcy lub wczesniejszego pracodawcy, feriekort musi byc podpisana przez pracodawce lub a-kase albo komune jezeli jestes bez pracy 

Wypracowanie dni ferii
Okres w ktorym wypracowujesz ferie od 1 stycznia do 31 grudnia 2009, Okres feryjny od 1 maja do 30 kwietnia. Feriepenge moga byc wyplacone nie wczesniej niz 1miesiac przed ich rozpoczeciem.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Cze 2010, 22:28:13 »
wielkie dzieki roga!!
wlasnie o to mi chodzilo.
sprawa jest prosta. my mamy karte walacyjna. i nie ma mocnych:)
pozdrawiam serdecznie!

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 18 Cze 2010, 22:28:13 »

Pieniadze rodzinne na dziecko a rozwod

Zaczęty przez kumcokDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11183
Ostatnia wiadomość 13 Gru 2018, 08:27:39
wysłana przez Jomir
Jak odzyskac pieniadze !!! Prosze o pomoc !!!

Zaczęty przez max.kolanko1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 9330
Ostatnia wiadomość 04 Lis 2007, 23:30:13
wysłana przez Juta
Arbejdernes Landsbank- jak wybrac pieniądze w Polsce??

Zaczęty przez jolkacz1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7413
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2009, 20:00:19
wysłana przez roga
Ekstra pieniadze na bezrobociu / Gratis Lønsikring

Zaczęty przez animattDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5999
Ostatnia wiadomość 30 Paź 2017, 19:51:29
wysłana przez animatt
wymiana pieniadze