poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pieniądze wakacyjne  (Przeczytany 18295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lebowski

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 12
  • -Otrzymane: 20
  • Reputacja: +0/-0
pieniądze wakacyjne
« dnia: 02 Cze 2010, 12:45:36 »
witam,
mam pytanie dotyczące pieniędzy wakacyjnych. Rozumiem, że pieniądze są do wykorzystania po 1 maja. Moje pytanie brzmi: czy te pieniądze można wykorzystac li tylko bedac na urlopie, czy można np. wyplacic pieniadze (z przeznaczeniem na inny cel) i w dalszym ciagu pracowac. Nie do konca rozumiem ten temat. Dzieki za odpwiedzi.
Probowalam znalezc przez wyszukiwarke, ale nie jest ona najbardziej przyjaznym czlowiekowi urzadzeniem...:)
pozdrawiam.

ReFormer

• Gość
Odp: pieniądze wakacyjne
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Cze 2010, 20:54:56 »
To sa normalne pieniadze ... urlopowe, czyli jak masz urlop to te pieniadze wplywaja na konto jako Twoja wyplata. Jak ktos konczy prace i nie bedzie w stanie wykorzystac urlopu, to moze je sobie wyplacic.

Offline KIKI

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 5
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Cze 2010, 21:31:49 »
Mozesz tez zrobic ze bedziesz mial urlop i dostaniesz korony a i tak bedziesz pracowac... ale z tym musisz sie na osobnosci dogadac z szefem.

Offline lenna063

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Cze 2010, 08:36:55 »
A ja mam takie pytanie dotyczące wakacyjnych jeśli urlop miałem zaplanowany na polowe lipca a tydzień temu miałem wypadek jadać do polski teraz jestem na chorobowym i szybko nie wrócę do pracy gdyż rehabilitacja potrwa 6 miesięcy z tad moje pytanie czy dostane te pieniążki wakacyjne tak jak mam zaplanowany urlop nie ukrywam ze bardzo by się przydały czy mogę na to liczyć ?

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Cze 2010, 18:45:03 »
Jezeli jestes na chorobowym to nie mozesz isc na urlop.

Nie mozesz dostac pieniedzy urlopowych biorac jednoczesnie pieniadze z komuny bedac na chorobowym.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Cze 2010, 18:58:13 »
ej to nie jest juz tak jak kiedys ze aby otrzemac ferie penge trzeba bylo isc na urlop. szlo sie do szefa podpisywal i sie wysyllo .teraz tak nie ma .po 1 maja sa one do wybrania dla wszystkkich czy sie ma urlop czy nie.wpisujesz ile ci sie nalezy dni ,mozesz wisac tylko czesc aby czesc kasy sobie zostawic na pozniej i wysylasz.

Offline vordingborg

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 77
  • -Otrzymane: 550
  • Reputacja: +58/-30
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Cze 2010, 19:17:57 »
Coś mi się zdaje że jak pracujesz i wypiszesz urlop to dochodzi kwota do rozliczenia rocznego .Wpadają dodatkowe pieniądze więc wzrasta dochód i nie gra z podatkiem i tak dostałem 8 tys do zwrotu,to bardzo dziwne bo zdaje się że raz już to było opodatkowane. Jeśli się mylę to niech mnie ktoś poprawi bo bule już drugi rok :(

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 16 Cze 2010, 19:17:57 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Cze 2010, 19:53:20 »
Paveldk: i to dotyczy równiez przypadku kiedy pobiera sie sygedagpenge? To wyglada na socialbedrageri.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Cze 2010, 21:08:27 »
na ferie pracujesz caly rok i to sa twoje pieniadz do wybrania w okresie od 1 maja .nie wiem jak to jest z chorobowym ale kasa z feri nalezy ci sie jak psu kielbasa niezaleznie od tego czy jedziesz na urlop czy nie.mysle ze to ze bedziesz bral kase za chorobe nie bedzie mialo zadnego wplywu na pobranie ferii.ja rok w rok biore odrazu pieniadze po 1 maja a na wakacjach nie bylem juz ho ho ho...

pozdrawiam

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 16 Cze 2010, 21:37:14 »
Feriepenge ci sie naleza ale nie naleza ci sie pieniadze z komuny w tym samym czasie.
Róznica polega na tym czy sam na siebie zarabiasz  - czy tez jestes na utrzymaniu komuny.

Offline lenna063

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Cze 2010, 10:50:46 »
Sam na siebie zarabiam przed wypadkiem normalnie pracowałem na kontrakcie. Nie ukrywam, że głownie chodzi mi o to czy dostane ta kasę za ferie teraz jak miałem je zaplanowane przydały by się bardzo bo obecnie jestem w Polsce w szpitalu i nie zarabiam ;) mama nadzieje ze paveldk ma racje ;)))) 

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Cze 2010, 12:40:43 »
Lena063

Piszesz: ...teraz jestem na chorobowym.. Mozna to zrozumiec ze teraz twoim dochodem sa sygedagpenge z komuny a jesli tak to nie sam na siebie zarabiasz a jestes na utrzymaniu komuny.

Nie wiem jaki dochód masz na mysli piszac " jestem na chorobowym".
Masz umowe z procodawca , ze on placi ci pelna wyplate podczas choroby?

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Cze 2010, 15:43:00 »
Paveldk lubi wiedziec lepiej. "ae" ma w zupelnosci racje. Temat, czy pracodawcawyplaca  Lena cala pensje ,a samo otrzymuje sygedagpenge za pracownika, przekazalem Lena na priv. Dla innych zainteresowanych informuje, ze jezeli w kontrakcie pracy jest wpisane, ze obowiazuje tzw. 120 dages regel (zazwycza dot. funktionærloven), to pracodawca ma prawo zwolnic pracownika po 120 dniach choroby. W innym wypadku, zarowno pracodawca jak i pracownik maja prawo do wypowiedzenia w czasie choroby. Dlatego tez istnieja sygedagpenge, zeby miedzy innymi nie obciazac pracodawcow. Inna sprawa, ktorej nie zbadalem: czy sygedagpenge naleza sie przebywajac poza w ktorym sie je otrzymuje. Stawka sygedagpenge w Danii bazuje na zarobkach uzyskanych przed choroba ale nie wiecej niz 101,62 kr/godz. i max tygodniowo nie wiecej niz ca. 3.700 kr.

[Posted on: 17 Cze 2010, 15:08:18]

Mialo byc: "czy sygedagpenge mozna otrzymywac przebywajac w innym kraju niz w kraju w ktiorym sie je otrzymuje".

[Posted on: 17 Cze 2010, 15:10:14]

A wiec, zgodnie z Ferieloven sytuacja wyglada nastepujaco:

Jezeli jestes wynagradzany stawka godzinowa dostajesz 12,5 %  feriepenge z wynagrodzenia upowazniajacego do feriepenge w roku kalendarzowym.

Zmieniony czas pracy:
Dodatek wakacyjny oblicza sie oddochodow ubieglego roku, ale pobory podczas ferii regulowane sa w stosunku do poborow w roku ubieglym. Regulacja nastepuje jezeli:
•   Masz w czasie feri wyplacane wynagrodzenie i jezeli masz tego samego pracodawce co w roku ubieglym
•   Pracujesz 20% wiecej lub mniej niz w roku ubieglym (minimum 7,5 godz, tygodniowo wiecej lub mnie w stosunku do 37 godzin)
•   Zakres pracy zmienil sie o minimum 20%

Ferie bez feriepenge:
Mimoze nie osiagnelles prawa do 5 tygodniu platnych ferii, masz jednak prawo do ferii, ale sam za nie placisz. Pracodawca ma prawo potracic 4,8% z twojej pensji za kazdy dzien wolnego.

W jaki sposob otrzymasz ferieoenge?
Jezeli nie masz platnych ferii, pracodawca przekazuje normalnie feriepenge na FerieKonto. FerieKonto napoczatku marca wysyla do ciebie ”feriekontobevis” (dowod poswiadczajacy feriepenge) w ktorym mozesz zobaczyc ile dni i jaka kwote ”zarobiles”. Od 2 marca 2009 weszly w zycie zmiany, ktore oznaczaja, ze ”feriekontobevis” nie musisz wiecej przedkladac pracodawcy do podpisu.Jezeli jestes pracownikiem (lønmodtager) lub prowadzisz samodzielna dzialalnosc gospodarcza, mozesz sam podpisac swoj ”feriekontobevis”. Jezeli w czasie ferii otrzymujesz np. pomoc socjalna (bezrobocie, kontanthjælp, sygedagpenge) musisz jednak tak jak dotychczas uzyskac podpis z twojej A-kassy lub komuny. NIE WOLNO OTRZYMYWAC POMOCY SOCJALNEJ ANI ZASILKU DLA BEZROBOTNYCH z rownoczesna wyplata feriepenge.
Jezeli twoj pracodawca nie wplaca do FerieKonto, ale w zamian uzywa feriekort, wypelniasz ta feriekort i zwracasz do pracodawcy, ktory wyplaca ci feriepenge.
Mysle, ze ww rozwialo watpliwosci pieniedzy urlopowych i chorobowego. Pozostalo pytanie: czy mozna otrzymywac chorobowe za granica ? Sprawdze i wysle info.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Cze 2010, 15:52:09 »
Sadze, ze w niektorych przypadkach napewno mozna np. jak jestes mocno poturbowany i w szpitalu albo masz zarazliwa chorobe, rowniez jak lekarz odradza powrot ze wzgledow zdrowotnych, wszystko to trzeba jednak dobrze udokumentowac w komunie.
Nie pamietam tego juz dokladnie ale choroba w czasie urlopu powoduje prawo do ponownego urlopu w ilosci odpowiadajacej dniom chorobowym.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Cze 2010, 15:54:47 »
Prawo mowi, ze wyplata chorobowego z powodu pobytu rekreacyjnego moze nastapic jedynie po uprzednim zaleceniu lekarza w Danii. Takie potwierdzenie musi byc wydane przed opuszczeniem Danii.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Cze 2010, 15:54:47 »

Pieniadze rodzinne na dziecko a rozwod

Zaczęty przez kumcokDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 11273
Ostatnia wiadomość 13 Gru 2018, 08:27:39
wysłana przez Jomir
Jak odzyskac pieniadze !!! Prosze o pomoc !!!

Zaczęty przez max.kolanko1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 9448
Ostatnia wiadomość 04 Lis 2007, 23:30:13
wysłana przez Juta
Arbejdernes Landsbank- jak wybrac pieniądze w Polsce??

Zaczęty przez jolkacz1Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 7473
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2009, 20:00:19
wysłana przez roga
Ekstra pieniadze na bezrobociu / Gratis Lønsikring

Zaczęty przez animattDział Podatki

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6091
Ostatnia wiadomość 30 Paź 2017, 19:51:29
wysłana przez animatt
wymiana pieniadze