poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: ubezpieczenie samochodu  (Przeczytany 17556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ana32

• Gość
ubezpieczenie samochodu
« dnia: 10 Cze 2010, 08:08:17 »
czy po zakupie samochodu ubezpieczenie przechodzi na mnie czy nie??????

Offline KASHA

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ubezpieczenie samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Cze 2010, 08:10:15 »
Nie.

Offline vaxa_rys

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 26
  • Reputacja: +4/-6
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Cze 2010, 12:36:15 »
3 tygodnie mozesz jezdzic na ubezpieczeniu sprzedającego, chyba ze zaznaczy w umowie inaczej,bo np. za tydzien ma termin kolejnej raty za ubezp.ktorej juz nie chce placić.

ana32

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Cze 2010, 15:09:54 »
a jakie ubezpieczalnie polecacie????

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Cze 2010, 17:06:01 »
Kiedys mialam ubezpieczenie w TRYG - ale teraz zmienilam na GF i byla to zmiana korzystna.
GF ubezpiecza tylko samochody prywatnych wlascicieli. Moga wiec miec nizsze ceny - bo jak wiadomo, wiekszosc bardziej uwaza na swoj prywatny pojazd, niz na firmowy.
Stosuja rowniez w GF taki chwyt, ze przysylaja w kazdym roku czek z pewnym procentem wplaconej skladki ubezpieczeniowej.
To moje (moze niewielkie) doswiadczenia w tym temacie.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Cze 2010, 19:13:09 »
Najlepiej podzwon po najbardziej znanych ubezpieczalniach takich jak np.IF,GF,Tryg,Top Denmark,Codan i popytaj sie ile bedziesz placic konkretnie za swoj samochod bo rozne ubezpieczalnie wycenia ci skladki na rozne kwoty mi naprzyklad za nowy samochod w tryg-u badz w top denmark wycenili za pelne casco cos ok.21.000 tys. a w if wyszlo niecale 7600,tak wiec roznica calkiem spooora.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Cze 2010, 22:35:08 »
zadziwiają mnie niektóre wyliczenia typu 21tyś za casco.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Cze 2010, 22:35:08 »

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Cze 2010, 08:28:34 »
witam...
powiem tak 2 lata jezdzilem seatem cordobom z 98 roku 1 rok mialem auto ubezpieczone w trygu ... zdziercy jak h..
samo oc wyszlo mi 12 tysi nie chce pomyslec ile by bylo z casco. nastepny rok przenioslem sie do DAF forsikring ...z tego co sie orientowalem podobno najtaniej obecnie za ten sam samochod ale juz z casco wyszlo mi 10 tysi a same oc zaplacilem 5 tysi
widac roznice tryg 12 000 samo oc DAF 5 00Obecnie 2 tyg temu kupielm nowiutka mazde :) i zaproponowali mi 1 rok oc plus casco za darmo a od przyszlego roku mam placic tylko 6 000 oc lacznie z casco.  zawsze za nowe auta placi sie mniej gdyz oni maja swoje ubezpieczalnie.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Cze 2010, 16:10:09 »
A ciebie vero co zdadziwia w tej odpowiedzi pracujesz w aptece ze potrzebujesz dokladnej kwoty wyliczonej co do korony badz ore,wiadomo ze wachania wyceny ubezpieczenia moga byc dwie trzy stowki w jedna badz w druga strone ale dla zobrazowania ile mniej wiecej licza za ubezpieczenie podalem kwote zaokraglona.I wiadomo ze casco jest liczone z oc lacznie bo z tego co wiem samego autocasca sie nie wykupi.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Cze 2010, 16:49:51 »
Najlepszym sposobem porownania skladek ubezpieczeniowych to wybrac konkretny pojazd i dotychczasowy "staz" kabusewcy bez szkod wypadkowych. Nalezy rowniez pamietac, ze firmy ubezpieczeniowe obnizaja skladke jezeli posiadasz inne dodatkowe ubezpieczenie w tej firmie jak np. familieforikring lub ulykkeforsikring. Przykladowo po 3 latach jazdy bezwypadkowej, mozna za samochod w klasie renault Laguna 1,8 lub podobnym uzyskac cene skladki miedzy 5-6.000 kr. za AC+OC zawierajac umowe rowniez na familieforsikring (ubezpieczenie mienia itp.), ktore lezy w granicach 1.200-1.400 rocznie. Masz np. 2 pojazdy, cena skladki spada. Ubezpieczenie za obydwa okolo 8.000 kr. nadal zakladajc ubezpieczenie mienia. niektore firmy ubezpieczeniowe maja umowe ze Zwiazkami jak 3F, NNF jak rowniez inne warunki, np. korzystanie z przez nich wybranego warsztatu (w razie wypadku/naprawy) i dlatego daja dodatkowe "upusty". Np. ubezpieczenie w Tryg zawiera darmowa pomoc drogowa, cholowanie, zmiana kola itp. Temat - rzeka. Najlepiej porozmawiac osobiscie z kilkoma formami i dopasowac nie tylko cene ale i inne warunki do swoich potrzeb.

Offline iwciadk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Cze 2010, 16:52:53 »
witam podepne sie pod ten watek a moje pytanie brzmi jak dlugo sie czeka na papiery z ubezpieczenia????
kupilam samochod w marcu i ten od kogo go kupowalam mi to zalatwial i do tej pory nic mi nie przyszlo.to normalne ze tak dlugo sie czeka czy moze mam jechac do tej ubiezpieczalni i zapytac???

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Cze 2010, 19:35:16 »
jak bylem w trygu czekalem na papiery jakies 2 tyg, w DAF czekalem z tydzien,teraz w mazdzie gdzie kupilem nowe auto i oni maja swoja ubezpieczalnie czekalem 2 tyg dzis wlasnie mi przyszlo.ja bym sie na twoim miejscu zapytal zawsze dowiesz sie wiecej niz czekajac i zastanawiajac sie .... a moze jutro przyjdzie a moze pojutrze a moze listonosz pomylil skrzynki hihi
w danii z regiuly nie potrzebujesz papabusew do ubezpieczenia... ale to nie znaczy ze nie przychodza poczta.teraz jak kupowalem nowe auto gosc powiedzial ze na papierki z ubezpieczenia z reguly czeka sie od 2 tyg do miesiaca,ale znam goscia ktory czekal na dokumenty ponad 2 miesiace.

A propo tych bajerow w trygu ze daja auto zastepcze holowanie za free itd itp...to jak sobie to wykupicie to bedziecie to mieli ...ja jak kupilem 2 lata temu od nich ubezpieczenie to nic nie mialem tylko limit na kilometry do 20 tysi hihi

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Cze 2010, 23:38:45 »
A propo tych bajerow w trygu ze daja auto zastepcze holowanie za free itd itp...to jak sobie to wykupicie to bedziecie to mieli ...ja jak kupilem 2 lata temu od nich ubezpieczenie to nic nie mialem tylko limit na kilometry do 20 tysi hihi

Zanim sie wypowiadasz powinnienes sprawdzic fakty. Wlasnie przed 2 tygodnoami pomoglem znajomemu ubezpieczyc samochod w Tryg. Oczywiscie pertraktowalem z kilkoma firmami i Tryg wyszedli z najlepsza propozycja: ubezpieczenie AC+OC na 2 samochody; jeden zupelnie nowa Toyota Avensis a drugi 10 letnia Opel Astra. kabusewca lat 30, 3 lata bezwypadkowej jazdy.
skladka ubezpieczenia 8.150 kr. za obydwa samochody + Tryg Vejhjælp w cenie ! ubezpieczenia. Warunkiem uzyskania tej ceny bylo zawarcie umowy ubezpieczenia Famillieforsikring za 1.643 kr. rocznie co jest dobra inwestycja majac nauwadze mienie, ewentualne szkody, kradzieze, wlamanie i szkody wyrzadzone osobom obcym przez siebie i dzieci. Sasiad ma tez Tryg Vejhjælp
w swoim ubezpieczeniu - gratis i korzystal z niego kilkakrotnie. TrygVejhjælp jest stosunkowo nowym produktem, okolo 1½ roku.   

[Posted on: 12 Cze 2010, 23:34:49]

Dodam tylko, ze Tryg Vejhjælp jest wazna tylko w Danii (gratis). Jezeli chcesz np. korzystac z Tryg Vejhjælp poza granicami Danii to nazywa sie to Udvidet Tryg Vejhjælp i kosztuje okolo 360 kr. rocznie. Ale nie jest to konieczne, poniewaz za granica korzystasz z "czerwonej karty" (SOS), ktora upowaznia cie do otrzymania pomocy.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Cze 2010, 10:25:32 »
A ciebie vero co zdadziwia w tej odpowiedzi pracujesz w aptece ze potrzebujesz dokladnej kwoty wyliczonej co do korony badz ore,wiadomo ze wachania wyceny ubezpieczenia moga byc dwie trzy stowki w jedna badz w druga strone ale dla zobrazowania ile mniej wiecej licza za ubezpieczenie podalem kwote zaokraglona.I wiadomo ze casco jest liczone z oc lacznie bo z tego co wiem samego autocasca sie nie wykupi.
Tak pracuje w aptece tylko co ma to do tematu, chcesz jakieś leki?
Jeżeli dla ciebie to jest zaokrąglona cena te "około 21tyś koron" i jeszcze piszesz +/- 2-3 stówki to proponuję abyś sobie kalkulator i zaczął go używać. 21000 a 7600 to faktycznie kilka stów różnicy - niezła interpretacja matematyczna, która chyba leży.
Koszt 21 tyś jest kwotą ogromną za ubezpieczenie i chętnie bym poznał warunki i auto jakie zostało poddane analizie.
Porównujesz dwie firmy i oczywiście, że różnica będzie kilka stów w jedną lub w drugą stronę. Kwota 7600 już jest kwotą wysoką ale jeszcze znośną bo auto może być nowe lub luksusowe wtedy mają stawki do 10 tyś max. Jednak wyliczenie 21 tyś koron to musisz być nieźle niewiarygodnym kabusewcą.

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Cze 2010, 15:23:48 »
roga czy jak tam sie zwiesz ja opisalem to co JA mialem z trygiem a nie to co ty tam sobie zalatwiales 2 tyg temu...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Cze 2010, 15:23:48 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 14266
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1