poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: kupno samochodu  (Przeczytany 21798 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline stn

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
kupno samochodu
« dnia: 10 Cze 2010, 11:57:48 »
chciałbym kupić duńskie auto, ale nie wiem czy wystarczy wydrukowac umowę (slutseddel) i z ta umową jechać po auto, czy najpierw musze pojechac do Skat po umowe kupna sprzedaży auta? Jeżeli ktoś się orientuje jak to wygląda proszę dać znać

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
Odp: kupno samochodu
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Cze 2010, 20:45:09 »
kupujac samochod nic nie potrzebujesz ...bierzesz tylko od poprzedniego wlasciciela dowod rejesracyjny jezeli masz tablice na samochodzie ,jedziesz do skata i przerejestrowujesz na siebie .pozniej tylko zawierasz umowe z jakims ubezpieczycielem i koniec bajki.ja mialem tak przynajmniej jak kupowalem swoje pierwsze auto w danii/bylo to auto uzywane.
natomiast jezeli kupujesz nowke  z salonu ,mialem tak teraz 2 tyg temu doslownie to oni za ciebie wszystko zalatwia lacznie z rejestracja pojazdu i ubezpieczeniem.

pozdrawiam

Offline stn

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Cze 2010, 13:00:43 »
Dzięki za odp. jednak nie bardzo rozumiem chciałbym kupić autko do 100 tys. i co dalej? daje mu kase, biore dowód i jade do skata bez żadnego potwierdzenia że mu dałem kase.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Cze 2010, 13:11:35 »
Dzięki za odp. jednak nie bardzo rozumiem chciałbym kupić autko do 100 tys. i co dalej? daje mu kase, biore dowód i jade do skata bez żadnego potwierdzenia że mu dałem kase.

Pokwitowania, umowy nie są ważne.
Mając dowód masz wszelkie prawa do auta i żadna umowa lub pokwitowanie nie są potrzebne.
Jak masz tablice jedziesz do motorkantoret i zmieniasz papiery i ewentualnie blachy - po tygodniu masz dowód na własne dane.
Zaraz po dowodzie najważniejszym dokumentem jest napisanie (przez sprzedającego) potwierdzenia, że auto nie jest obciążone finansowo.

Offline fugemontor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Cze 2010, 13:33:08 »
Przepraszam ze podpinam sie pod ten watek,ale moje pytanie pewnie nie jest warte nowego,otoz mam pytanko:-czy jako osoba prywatna,bez zarejestrowanej dzialalnosci moge kupic samochod tzw: varebil na zoltych lub zolto-bialych blachach.Jesli tak to jakie procedurki......

Z gory dziekuje

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Cze 2010, 14:06:07 »
Nie opłacalne, koszta i opłaty z tym związane nie dają wymiernych zysków.
A co do procedur to jak każde inne auto.

Offline fugemontor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Cze 2010, 15:08:50 »
A z czym ewentualnie sa zwiazane te koszta?
Zaznaczam ze nie bede go przerabial na wiecej miejsc ani tez przerejestrowywal na biale blachy?

Dzieki za podpowiedz dla VERY

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Cze 2010, 15:08:50 »

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Cze 2010, 15:13:40 »
chodzi o dodatkowe koszta związane z użytkowaniem auta przez osobę prywatną.

ja rozpatrywałem Toyotę RAV na żółtych i na tym przykładzie biorąc plusy i minusy oraz wydatki z tym związane zrezygnowałem.

Offline fugemontor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Cze 2010, 15:15:44 »
Dzieki za podpowiedzi,chyba dam sobie spokoj...
Pozdrowionka....

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Cze 2010, 21:53:16 »
Mimo wielu, dla mnie troche dziwnych porad, radzilbym spisac umowe kupna/sprzedazy, jezeli kupujesz prywatnie. blankiet takiej umowy mozesz znalezc na necie. Waznym jest rowniez sprawdzenie, czy pojazd nie jest zapozyczony, bo mozesz ryzykowac objecie dlugu. Dopabuse po zawarciu/spisaniu umowy udaj sie do skatu o przerejestrowanie. Taka jest moja rada.   

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Cze 2010, 22:31:42 »
Mimo wielu, dla mnie troche dziwnych porad, ...................

Dlatego musiałbyś poznać hierarchię ważności owych dokumentów wtedy zrozumiałbyś temat. Zwróć uwagę, że temat oświadczenia został poruszony wcześniej.

1. dowód - przekazanie go w dwóch częściach równa się z przejęciem własności i nie ma znaczenie czy ktoś zapłacił za auto czy też nie. Dlatego nie praktykuje się posiadania tego dokumentu przy sobie. Na ten temat już pisałem która cześć dowodu za co odpowiada.
2. Spisanie oświadczenia o nie obciążeniu finansowym auta - zwykła kartka papieru z danymi sprzedającego i jego pisemnym oświadczeniem.

Umowa K-S czy ona jest czy nie, nie ma większego znaczenia. Ważne są pierwsze dwa punkty.

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Cze 2010, 22:39:45 »
roga nie ma co wdawac sie w dyskusje ;)

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Cze 2010, 23:42:42 »
Vera: skad tyle agresywnosci. Czy nie masz sie dobrze ze soba? Nie rozumiem tak calkiem Twojej porady, poniewaz nie jestem najmadrzejszym na swiecie. Moja rada moze byc erowniez tak dobra jak Twoja (moze troche bardziej korzystna dla kupujacego). A kto wybierze Twoja lub moja rade, pozostawmy zainteresowanym. Nadal oceniam, ze umowa stron jest najlepszym wyjsciem, chocby dlatego, ze zawiera elementy, ktore moga byc przydatne juz po zawarciu umowy, jezeli warunku zawarte w jej tresci niezostaly dotrzymane. Przekazanie sobie tylko kilku papierkow nie uwazam za optymalne rozwiazanie. Ale to tylko moja opinia.

[Posted on: 11 Cze 2010, 22:51:12]

FDM (Forenede Danske Motorejere) poleca opracowana przez ich prawnikow, przejrzysta, gwarantujaca wysoki stopien bezpiecznego kupna pojazdu od osob prywatnych. Wszystko w jednym dokumencie. Zobacz www.fdm.dk i poszukaj Slutseddel
(jest kilka rodzajow; uzywany od osob prywatnych, uzywany od dealera itp.). Umowa zawiera wiele punktow na ktore sprzedajacy odpowiada/potwierdza jak rowniez kto, kiedy i jak przerejestrowuje pojazd, sprawy ubezpieczenia pojazdu, wczesniejszych wad/wypadkow, wiekszych reperacji, ewentualny dlug obec osob trzecich, okresgwarancyjny ze strony sprzedajacego itd. itd.

vred

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Cze 2010, 00:14:45 »
Mimo wielu, dla mnie troche dziwnych porad, radzilbym spisac umowe kupna/sprzedazy, jezeli kupujesz prywatnie. blankiet takiej umowy mozesz znalezc na necie. Waznym jest rowniez sprawdzenie, czy pojazd nie jest zapozyczony, bo mozesz ryzykowac objecie dlugu. Dopabuse po zawarciu/spisaniu umowy udaj sie do skatu o przerejestrowanie. Taka jest moja rada.  

Ekspertem w tej dziedzinie nie jestem ale moge opisac moja sytuacje. A mianowicie podczas kupowania samochodu poprosilem dunskiego wlasciciela owego pojazdu o spisanie umowy, na co on zrobil wielkie oczy. Umowy nie otrzymałem, koles mowil że w dani czegos takiego sie nie praktykuje. Dostalem dowód z ktoryn sie udalem do motorkontor i bez najmniejszych problemow przerejestrowalem auto na siebie. Aczkolwiek przyznam,  że  jesli w gre by wchodzily duze kwoty  to balbym sie zalatwic to w ten sposob.

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Cze 2010, 00:18:08 »
Nie robiąc wycieczek osobistych napisałem co i jak. Ciebie to najwidoczniej zabolało i wyjechałeś z tekstem jak spod budki z piwem.
 Z ta agresywnością to wyskoczyłeś jak filip z konopi. Napisałem, że jakbyś znał hierarchię tych dokumentów zrozumiał byś ich ważność. W DK umowa K-S zajmuje dopabuse trzeciorzędne miejsce dlatego może nie możesz tego ogarnąć bo jest inaczej niż w PL.

[Posted on: 12 Cze 2010, 00:16:48]

roga nie ma co wdawac sie w dyskusje ;)
Reformuj się dalej wtedy zniknie twoja pajacowatość.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Cze 2010, 00:18:08 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13798
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1