poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Kupno domu raz jeszcze  (Przeczytany 19688 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Kupno domu raz jeszcze
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Cze 2010, 18:27:24 »
Racja. Ale jesli ktos kupil dom rok temu a sprzeda za 5 lat( gdzie moze kryzys minie) to cos zarobi na sprzedazy.

Czy można zarobić  podam przykład : luksusowe mieszkanie 246 metrów kwadratowych centrum Kbh , sierpień 2008
       cena 9.500.000dkk, luty 2009 cena 7.500.000dkk, maj 2010 cena 6.500.000dkk do tej pory niesprzedane  trzy miliony w
dół to jest bardzo dużą obniżka  :o

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Cze 2010, 18:35:13 »
Tak mozna za pare lat. Jesli sie poczeka. Oywiscie ze stracisz jesli kupilas(es), rok temu a sprzedarz dzisiaj. Tak odbiegajac od tematu, mam duzo znajomych co kupilo domy, moze z 5-6 lat temu za okolo 800tys, a dzis te domy warte sa 2mln. Tylko wtedy nie bylo "kryzysu finansowego" domy by tansze i oplacalo sie w inwestowac.
 :o
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Cze 2010, 19:33:36 »
Jednego można być pewnym ,że to bank musi zarobić  a klient będzie płakał i płacił , gdy nie da rady to zabiorą i nie ma zlituj się żeby chcieć to trzeba najpierw mieć a  kredyt jest dla ludzi bogatych

vred

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 12 Cze 2010, 21:24:09 »
Tak mozna za pare lat. Jesli sie poczeka. Oywiscie ze stracisz jesli kupilas(es), rok temu a sprzedarz dzisiaj. Tak odbiegajac od tematu, mam duzo znajomych co kupilo domy, moze z 5-6 lat temu za okolo 800tys, a dzis te domy warte sa 2mln. Tylko wtedy nie bylo "kryzysu finansowego" domy by tansze i oplacalo sie w inwestowac.
 :o

To chyba Twoi znajomi włożyli 1200000 DKK w remont tego domu. Ja znam osobe co kupila dom 10 lat temu, pod koniec tamtego roku domu się pozbyła, a z wyliczeń jej wyszło, że korzystniej finansowo byłoby ten dom wynająć niż kupić. 

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Cze 2010, 21:32:53 »
...właśnie, o takich dysproporcjach słyszałam. Można coś bliżej..?

vred

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Cze 2010, 21:42:21 »
Nic wiecej na ten temat napisać nie mogę bo nic więcej nie wiem. Poprostu znajomy z pracy się żalił, że musi sprzedać dom, bo żaona prace straciła i nie stać go na spłate rat (zarówno żona jak i on ani zw. ani akasse nie płacili) i że na tym kiepsko wyszedł, kwotami nie operował a i ja wścipski nie jestem żeby się dopytywać.

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Cze 2010, 22:19:41 »
Cóż, mam nadzieję, że jednak osoby kupujące nieruchomości w tym wątku, są jednak bardziej przewidywalni i zabezpieczeni.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Cze 2010, 22:19:41 »

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Cze 2010, 22:39:17 »
To chyba Twoi znajomi włożyli 1200000 DKK w remont tego domu. Ja znam osobe co kupila dom 10 lat temu, pod koniec tamtego roku domu się pozbyła, a z wyliczeń jej wyszło, że korzystniej finansowo byłoby ten dom wynająć niż kupić. 

Sugerujesz ze sobie tu zmyslam czy co? Nie wiem ile wlozyli w remont i mnie to nie obchodzi, i nie bede sie pytac zeby skladac tu wyjasnienia. Sami to ostatnio nam mowili, ze tyle ich dom zyskal na wartosci, a wcale az tak duzo w remont nie wlozyli, i to na dodatek ten dom jest (ok kommune Århus) ale na strasznym zadupiu.
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Cze 2010, 00:48:26 »
Nabycie czy wy najem ? Od strony ekonomicznej  oczywiscie nabycie nieruchomosci. Nie po to aby sprzedac za rok czy dwa, chyba ze chcesz spekulowac na rynku nieruchomosci, zadajac sobie sprawe z ryzyka jakie ponosisz. Ale mowmy o normalnym nabyciu nieruchomosci przez normalnych ludzi, ktorzy przede wszystkim kupuja nieruchomosc po to aby w niej mieszkac przez dluzszy okres czasu.
Z cenami nieruchomosci to tak jak z kursami akcji, troche w gore, troche w dol, albo bardzo w gore i bardzo w dol, ale nie ma watpliwosci, ze na przestrzeni lat, np. 10-15, przyrost wartosci zarowno akcji jak i nieruchomosci jest bardziej pozytywny niz trzymanie pieniedzy w banku, czy tez placenie czynszu. W banku od oszczednosci placisz odsetki Belki. Od wzrostu wartosci nieruchomosci nie placisz podatku (poza podatkiem od nieruchomosci). Odsetki od kredytu na nieruchomosc odliczasz od podstawy opodatkowania. Ci, ktorzy kupili przed laty mieli z tego tytulu fradrag od 40-60%. Od kilku lat ograniczono fradrag odsetek placonych za kredyt od nieruchomosci ale nadal jest to korzystne. Splacajac nieruchomosc, masz tzw. "friværdi" doslownie ”wolna wartosc nieruchomosci”, przykladowo kupiles za 2 mio. Po 10 latach splaciles 1 mio. i masz nadal do splaty 1 mio., ale cena twojego domu po 10 latach jest np. szacowana na 3 mio. Friværdi bedzie wiec 2 mio. (aktualna wartosc po 10 latach 3 mio. minus dlug 1 mio.). Ta wartosc mozesz wykorzystac na uzyskanie nowych kredytow na kupno dzialki, rozbudowe, remonty, investycje w akcje itp.
Miesieczna splata przecietnego domku jest w obecnej sytuacji (historycznie bardzo niska stopa oprocentowania kredytow) duzo nizsza od wysokosci czynszu jaki placilibysmy za taka sama powierzchnie wynajmowanego domu czy tez mieszkania, pomijajac stolice i najwieksze miastaa w Danii. Przykladowo domek jednorodzinny 140 m2 z garazem, dzialka okolo 800 m2 w cenie 1,5-2 mio. kosztuje netto duzo mniej niz mieszkanie czynszowe o takiej samej powierzchni, jezeli w ogole sa mieszkania o takim metrazu. Splata kredytu za typowy domek na prowincji, w miastach Jutlandii o ilosci 25-100tys. mieszkancow wyniesie okolo 7.000 kr. ale do tego nalezy wliczyc podatek od nieruchomosci, podatek od wartosci domu, ubezpiecznie, wywoz nieczystosci itp. zalozmy, ze jest mowa o 8-9.000 miesiecznie. Splata jest kredytem stalym, a wiec przez wszystkie lata bedziemy placic 9.000. Za lat 5-10, kwota ta nie bedzie miala takiej samej wartosci nabywczej, a wiec bedziemy mieszkali coraz taniej w przeciwienstwie do czynszu placonego za wynajem, ktory dzisiaj nieco nizszy od splaty domu, bedzie wzrastal wraz z wrostem cen (inflacja itp). Po 10 latach cena splaty wlasnego domu i cena czynszu beda jednakowe (to tylko przyklad). W nastepnych latach cena czyszu przewyzszy cene splaty domu. Na koniec mozna dodac jeszcze fakt, ze wygodniej i przyjemniej mieszkac w domku z ogrodem niz w mieszkaniu w bloku, chociaz niektorzy maja inne na ten temat zdanie.

vred

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Cze 2010, 00:52:06 »
Sugerujesz ze sobie tu zmyslam czy co? Nie wiem ile wlozyli w remont i mnie to nie obchodzi, i nie bede sie pytac zeby skladac tu wyjasnienia. Sami to ostatnio nam mowili, ze tyle ich dom zyskal na wartosci, a wcale az tak duzo w remont nie wlozyli, i to na dodatek ten dom jest (ok kommune Århus) ale na strasznym zadupiu.

Może Twoi znajomi to przodkowie Andersena i coś z pisania bajek im zostało :) A tak na poważnie to zarówno Twoi znajomi mogli kupić po super mega korzystnej cenie jak i moi po super niekorzystnej, ale dla kupujących dom radze nie nastawiać się na zysk rzedu 1 miliona w ciągu 5 lat, nawet kupując teraz w kryzysie gdzie ceny są niższe.

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Cze 2010, 01:29:15 »
Roga    Twoja wypowiedz dotyczy wariantu optymistycznego, ale wez pod uwage wariant pesymistyczny jak bezrobocie,choroba,i inne czynniki w życiu one mogą rozłożyć każdego na łopatki a nie lepiej kupić dom w Polsce a tu wynająć , większość emigrantów zarobkowych tak robi

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Cze 2010, 10:36:50 »
Nie ma odpowiedzi - tak lepiej a tak gorzej :-)

Wszystko zalezy od indywidualnch sytuacji, marzen, zyczen.

Jeden jest tu tylko "przelotem" i marzy o powrocie do Polski, drugi jest inzynierem w IBM i bezrobocie to dla niego slowo nieznane, jeden moze mieszkac w 1 pokojowym mieszkaniu w Mjøldnerpark i jest mu z tym dobrze, drugi ma dzieci i chce zeby mialy "swój kawalek trawnika".

Dom to nie tylko wzrost wartosci, pieniadze itd to takze poczucie "bycia we wlasnym domu", mozliwosc przebudowy tak jak sie chce, dla niektórych takze powód do dumy, czegos sie dorobilem, cos przekaze dziecio, tu bedziemy spedzac swieta iitd.

A czy dom jest w Polsce, Danii, czy w Bulgarii, Szwecji...  :-)

Milego dnia zycze

P.S Ja osobiscie nie lubie bloków/rækkehuse/ciasnych parcelhuskvarter z ogrodani po 500 m2, sasiadów na górze i po bokach, wspólnych pralni i szukania miejsca na parkingu, wiec dom bez wzgledu na wzrost i spadek cen i friværdi jest dla mnie optymalnym rozwiazaniem ale tak wcale nie musi byc dla innych.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline vera

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-1
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Cze 2010, 10:50:53 »
Kupując dom nie można liczyć na szybki zysk - chyba, że ktoś kupi po baaaaaaardzo okazyjnej cenie. Wtedy nie ma problemu.
Każdy analizuje ile może płacić ratę kredytu a to przy dobrym kupnie zawsze lepiej się opłaca niż wynajem. Jak ktoś ma ręce do roboty można kupić dom do remontu, to po dobrej kalkulacji zawsze się opłaca. Ktoś kto siedzi już w DK długo i dopabuse teraz rozgląda się za kupnem to stracił na pewno wiele zwłaszcza pieniędzy w "pusto". Można jak tutaj się czyta kupić nowe auto i wydać 200-300 tyś no nie może być gorszej inwestycji. Po dwóch latach cena auta jest połową wartości tego co zapłaciliśmy. Jeżeli ktoś kupi z głową to na nieruchomości nigdy nie będzie takiego spadku wartości. Jeżeli są możliwości i fundusze to czekanie z kupnem 8-12 lat jest wtopą na pewno.

[Posted on: 13 Cze 2010, 10:43:17]

Nie ma odpowiedzi - tak lepiej a tak gorzej :-)

Wszystko zalezy od indywidualnch sytuacji, marzen, zyczen.

...........

dokładnie  ;)

Offline lilia

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Cze 2010, 12:18:52 »
Vera, kupno auta NIGDY nie jest inwestycją. To wydatek, przyjemność- ale o "inwestycjach" nie może być mowa  ;)

Roga    Twoja wypowiedz dotyczy wariantu optymistycznego, ale wez pod uwage wariant pesymistyczny jak bezrobocie,choroba,i inne czynniki w życiu one mogą rozłożyć każdego na łopatki a nie lepiej kupić dom w Polsce a tu wynająć , większość emigrantów zarobkowych tak robi

Od przypadków,o których piszesz, przewidujący ludzie w Danii są - przynajmniej w jakiś sposób- zabezpieczeni. A kupnie domu w Polsce tutaj w ogóle nie rozmawiamy. BA! O emigrantach "zarobkowych" też tutaj nie mówimy, tylko o ludziach, którzy wiążą się z tym krajem na długo, lub na STAŁE.

[Posted on: 13 Cze 2010, 12:15:22]

Roga, ze swojej strony chciałam Ci bardzo podziękować za wyczerpującą i rozwiewającą część wątpliwości, wypowiedź.
Myślę, że przyda się wielu - szukającym informacji na ten temat - rodakom. Mam jeszcze kilka pytań, ale napiszę e. na priv.
Dziękuję !  :) :) :)

Offline piott

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +5/-2
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Cze 2010, 12:34:14 »
Moze ktos sie orientuje...Jaka jest roznica w przyznaniu kredytu na dom jezeli ktos prowadzi wlasna dzialalnosc gospodarcza.Jest latwiej uzyskac kredyt czy trudniej?
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 13 Cze 2010, 12:34:14 »

remont domu

Zaczęty przez Joachim 5Dział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 6501
Ostatnia wiadomość 18 Lis 2009, 21:47:12
wysłana przez Joachim 5
Ubezpieczenie rodziny i domu

Zaczęty przez GajolDział Rodzina ...

Odpowiedzi: 7