poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Problem z firma  (Przeczytany 4037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AdamAb

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Problem z firma
« dnia: 17 Cze 2010, 08:14:37 »
Witam.
Pracuje w Duńskiej firmie która zatrudnia mnie już od 3 lat. Oczywiście cały czas kombinują z podatkami. Pracujemy w baaardzo ciężkich warunkach na statkach. Wczoraj dostaliśmy nowe "kontrakty" - oczywiście place w euro bardzo niskie ( w porównaniu do płacy Duńczyka na tym samym stanowisku) w kontraktach jest napisane ze firma nas zatrudniająca nie będzie płacić za nas podatku w Dani tylko my musimy płacić w Polsce.(oczywiście nie dostajemy żadnych dokumentów o wykonanej pracy tylko przelew bankowy). Pytanie: do jakiego Duńskiego urzędu mogę zgłosić ta sprawę?(najlepiej za pośrednictwem netu) dzieki i pozdrawiam

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
Odp: Problem z firma
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Cze 2010, 09:47:29 »
Jestem przekonany, ze tylko zwiazki zawodowe moga wam pomoc, oceniajac kontrakty. Kiedys na forach agitowal jakis polski aktywista z 3F, obiecywal tez roznoraka pomoc: tel.:  70101035 pon.14-16 piatek 11-13 napisz tutaj czy jest to jeszcze aktualne, pomozesz wtedy co poniektorym :)

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Cze 2010, 12:21:41 »
O tym, gdzie placisz podatek nie decyduje firma, tylko Skat. Napisz mejla do skat@skat.dk lub lepiej przez formularz na ich stronie (po dunsku lub angielsku) i koniecznie podaj niezbedne dane, bo anonim moze skonczyc w koszu.
Przedstaw swoja sytuacje, napisz tez gdzie jestes zameldowany i spytaj, gdzie powinienies sie rozliczac.

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Cze 2010, 12:35:49 »
A moze najpierw spytac sie w swojej wlasnej firmie?
Macie tillidsrepresentant? Albo najblizszego szefa?

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Cze 2010, 14:53:50 »
Witam.
Pracuje w Duńskiej firmie która zatrudnia mnie już od 3 lat. Oczywiście cały czas kombinują z podatkami. Pracujemy w baaardzo ciężkich warunkach na statkach. Wczoraj dostaliśmy nowe "kontrakty" - oczywiście place w euro bardzo niskie ( w porównaniu do płacy Duńczyka na tym samym stanowisku) w kontraktach jest napisane ze firma nas zatrudniająca nie będzie płacić za nas podatku w Dani tylko my musimy płacić w Polsce.(oczywiście nie dostajemy żadnych dokumentów o wykonanej pracy tylko przelew bankowy). Pytanie: do jakiego Duńskiego urzędu mogę zgłosić ta sprawę?(najlepiej za pośrednictwem netu) dzieki i pozdrawiam
Podoban sprawe mialem z polskim kabusewca, zatrudnionym przez duza dunska firme, ale nie pracujacy na terytorium Danii.Przyjezdrzal na 1dzien do Danii, brak ciezarowke i jechal po Europie. Wyplate otrzymywal od dunskiego pracodawcy kontrakt w Euro). Zwrocilem uwage Skatowi, ze pracownik nie ma obowiazku podatkowego w Danii. Skat przyzna racje i zlikwidowal Årsopgørelse. Kabusewca, Jako jedyny "dowod" wyplacanych dochodow (zreszta zgodnie z kontraktem) mial kwity wyplat i wplaty na swoje konto.

A wiec, jezeli nie pracujesz w Danii to pracodawca nie popelnia zadnego bledu. Jedyne co mozesz kwestionowac, to wysokosc wynagrodzenia i warunki pracy, jezeli pracodawca jest dunskim przedsiebiorstwem.

[Posted on: 17 Cze 2010, 14:47:24]

Dodam tylko ze ww kabusewca mial miejsce stalego pobytu w PL i mial obowiazek rozliczania sie z US. Korzystal z ulgi abolicyjnej (nie mylic z abolicja). Jezeli sytuacja jest analogiczna (nie pracujesz w Danii, a miesce stalego pobytu PL) to masz obowiazek rozliczania sie z dochodow zagranicznych w Polsce.

[Posted on: 17 Cze 2010, 14:50:56]

Piszesz, ze nia masz zadnych dokumentow. dokumentem wystarczajacym jest kontrakt, z ktorego wynika miedzy innymi stawka i tp. Jestem w posiadaniu takiego kontraktu i jest to powszechnie przyjety kontrakt. Poza tym piszesz, ze wlasnie dostaliscie nowe kontrakty!

Offline AdamAb

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Cze 2010, 13:33:04 »
dziękuje bardzo za odpowiedzi. w szczególności "roga" bardzo fajnie mi to wyjaśnił. rzeczywiście zameldowany jestem w Polsce, kontrakt podpisany z Dunska firma która wysyła nas w rożne części świata na serwis. Chciałbym jeszcze zapytać w sprawie wynagrodzenia czy istnieje jakaś minimalna kwota obowiązująca Duńską firmę do wypłaty pracownikowi(patrz mój przypadek). Rozumie ze ubezpieczenie zdrowotne muszę opłacać tu w kraju a jak to się ma do składki emerytalnej?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Cze 2010, 13:33:04 »

mam problem zezrozumieniem angielskich slowek

Zaczęty przez piatkaDział Tłumaczenia

Odpowiedzi: 8
Wyświetleń: 12686
Ostatnia wiadomość 04 Gru 2007, 15:08:04
wysłana przez piatka
problem z ubezpieczeniem auta w Alka

Zaczęty przez marinaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 18900
Ostatnia wiadomość 05 Mar 2010, 11:07:02
wysłana przez vera
problem z wydaniem CPR (albo z pracodawcą)

Zaczęty przez Tomasz RakowskiDział Podatki

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 10571
Ostatnia wiadomość 29 Lis 2010, 10:47:23
wysłana przez CHOINA
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16808
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Problem