poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Plaże z piaskiem:)  (Przeczytany 17358 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Plaże z piaskiem:)
« Odpowiedź #15 dnia: 11 Cze 2010, 16:58:13 »
Mniaaaam, "wafle z kremem". chodzi pewnie o gofry z bita smietana....( i polane sosem toffi i jestem w "siodmym niebie")mnaim mniam, tego nie brak na polskich plazach, nie wiem jak tu, chyba nigdy nie widzialam. Jeszcza z polskich plaz brakuje mi tych lodow z automatu co sie dobiera smaki i sa takie krecowe w rozne paski( paski smakowaly np, jablkowo truskawkowo....mniam).

P.S. Mysle ze fantazja mi rosnie  z barku slonca ;D, i apetyt na cos "plazowego".
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #16 dnia: 11 Cze 2010, 17:37:00 »
Mnie się czasami jamjurand wydaje, że ktoś Cię kiedyś wpędził w kompleksy odnośnie Polski i teraz świadomie lub nieświadomie chcesz to przenieść na nas.

Sorry, nic nie rozumiem: jakie mozna miec kompleksy odnosnie Polski i kto i jak mnie mogl w nie wpedzic? W jaki sposob mozna to przeniesc na innych ?
Pisuje na forum o swoich doswiaczenich starajac sie byc krytycznym i sprawiedliwym (taka to moja uroda :) ), natomiast wiekszosc was szuka najmniejszej okazji zeby ujajic Danie i dunczykow, wlasciwie bez podstaw czy paroletnich spostrzezen, rownoczesnie oczekujac dobrobytu i latwiejszego zycia tutaj.
Co do toalet tu i tam tez nie bede dyskutowal bo kazda otwarta brama w wiekszym polskim miescie jest niestety potencjalna toaleta.

Mieszkam w Kopenhadze i wypowiadam sie tylko o plazach w poblizu, bywalem tez w Gileleje, Hornbæk, Tidsvileleje to sa b.dobre plaze, ale za daleko.

keny79

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Cze 2010, 23:22:25 »
bywałem na plażach w okolicach Blokhus na Jutlandii.co prawda plaże piaszczyste,pełne ludzi ale zaplecza sanitarnego jak i gastronomicznego to tam za bardzo uświadczyć nie można.raczej przypomina to dzikie plaże

[Posted on: 12 Cze 2010, 23:18:06]

Mniaaaam, "wafle z kremem". chodzi pewnie o gofry z bita smietana....( i polane sosem toffi i jestem w "siodmym niebie")mnaim mniam, tego nie brak na polskich plazach, nie wiem jak tu, chyba nigdy nie widzialam. Jeszcza z polskich plaz brakuje mi tych lodow z automatu co sie dobiera smaki i sa takie krecowe w rozne paski( paski smakowaly np, jablkowo truskawkowo....mniam).

P.S. Mysle ze fantazja mi rosnie  z barku slonca ;D, i apetyt na cos "plazowego".
a co do gofrów z bitą śmietaną to zawsze bardziej wolałem  z takim sosem truskawkowym.mniam :D wracają wspomnienia z dzieciństwa ;D

Offline lukashero

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 43
  • Reputacja: +25/-24
« Odpowiedź #18 dnia: 19 Cze 2010, 20:50:22 »
brøndby strand i vallensbæek
Nie dyskutuj z idiota, najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.

Offline malinkaaa0071

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Cze 2010, 20:58:23 »
a kiedy bedzie slonce?:)

Offline paveldk

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Cze 2010, 09:15:46 »
jaz zona i corka jezdze do Villingebæk tam jest piekna plaza z piaskiem .Czuje sie tam normalnie jak w polskim kolobrzegu
to sa te same okolice co wczesniej mowil KAMJURAND obok GILELEJE
JEST TO MOZE KAWALEK OD KOPENHAGI BO BEDZIE Z 50 KM ale naprawde warto.jak tylko jest slonce zawsze tam jezdze

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 36
  • -Otrzymane: 48
  • Reputacja: +1/-5
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Cze 2010, 23:40:09 »
mieszkam tutaj rowno 20 lat ale tez uwazam ze polskie plaze to jest to!tutaj nie ma  nawet fal na morzu,brak fajnego zaplecza gastronomicznego kolo plaz,tak jakby im na tym nie zalezalo.oni po prostu plazuja w cieplych krajach a ,ze sa oszczedni nie inwestuja w swoje miejscowosci nadmorskie...to sa po prostu senne szare miasteczka, wiem bo mieszkalam 8 lat w Hundested ...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 20 Cze 2010, 23:40:09 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #22 dnia: 21 Cze 2010, 13:07:21 »
Cos mi sie wydaje, ze w ciagu tych 20 lat nie czesto wyjzdrzalas z Hundested. Morze bez fal !. Czy w ogole slyszalac o Vesterhavet. Kilometrowe plaze do 300 m szerokosci, wspaniale "klity" nie mowiac juz o burzliwym Vesetrhav, olbrzymich falach, bursztynach, muszlach itp. - prawdziwy raj dla turystow krajowych i zagranicznych. Osobiscie cenie bardzo lokalna polityke gmin nadmorskich o zachowanie jak najbardziej naturalnego srodowiska, bez knajp, burgerow, lodzialrni i sprzedajacych na plazach komiwojazerow. Zaplecze znajduje sie w misteczkach nadmorskich ale nie na samej plazy. Wystarczy zobaczyc fantastycznie zaopatrzony Blokhus ,Løkken czy Skagen (restauracje, rozrywki dla dzieci i klodziezy, dyskoteki, sklepy) a plaze i wydmy sa takie jakie je pamietam z przed ....dziestu lat - nienaruszone aktywnoscia czlowieka za wyjatkiem samochodow, ktore maja prawo poruszania sie na plazy - z drugiej strony miejsca jest dosc dla wszystkich. Zycze wszystkim slonecznego lata/urlopow tutaj i w Polsce. 

[Posted on: 21 Cze 2010, 13:03:33]

Przepraszam nie 20 lat, bo mieszkasz w Hundested 8. Przynam, ze nigdy nie slyszalem o Hundested jako miejscowosci plazowej. Przed laty kazdy dunczyk znal Hundested jako miejscowosc "promowa".

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Cze 2010, 15:47:53 »
Bylem wlasnie ogladnac nowa plaze w Svanemøllen, pelen obciach: malutka, moze nawet ponizej 1 ha, piasek juz brudny, na szczescie malo parkingowych mozliwosci, wiec nie bedzie nigdy zatloczona, bo i do s-tog stacji kawalek.

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Cze 2010, 17:05:19 »
przyznaje ze znam tylko Sjælland ,na Jylland bylam tylko przejazdem, wypowiadam sie wiec tylko o Nordsjælland ,nie o Jylland.
Hundested ma plaze , i to dosyc ladna jak na warunki dunskie ,ale kurortem nigdy nie bylo...bo go nie zrobili , jak by to bylo w PL mialoby i domy wczasowe i budki z goframi:)
po prostu nie ma tam nic , kolo plazy ,a restauracje owszem sa, ale dalej , i to drogie...nie ma po prostu tej atmosfery rybackiego miasteczka, lub nawet promowego ,chociaz promu juz tam nie ma od wielu lat(nie mieszkam tam juz od 12 lat)
moze komus sie to podobac ,tak jak naturalnosc kobiet dunskich -ja tam takiej "dzikosci "nie lubie;(((za surowy klimat

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #25 dnia: 21 Cze 2010, 17:49:51 »
..."tak jak naturalnosc kobiet dunskich -ja tam takiej "dzikosci "nie lubie;(((za surowy klimat"
... "facet 50 letni ale mlodo wygladajacy"...
... "obcina go znajoma"...

Ayme jestes naprawde niezastapiona :D
Dodaj jeszcze cos o rodaku co mial ok. 5 dzieci z dunka, jak mu sie obecnie wiedzie? Doliczyl sie w koncu?

Offline ayme

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 21 Cze 2010, 22:04:28 »
chlopak jest moim znajomym na Nk ale nie pisze a na osiedlu nie spaceruje , nie spotykam go...
mignal mi przy wyjezdzie z miasta w calkiem nowym samochodzie na polskich numerach , na tylnym siedzeniu mial fotelik dzieciecy,widocznie rodzina sie powiekszyla:)bo tamte dzieci juz sa duze i fotelika nie uzywaja..
ostatnio na osiedlu szklili balkony ,i to kto :)faceci z Polski ,od razu mnie poznali jak wyszlam na balkon ,ze rodaczka jestem,no i po firankach:)
najpierw przyszedl jeden az w koncu doszlo chyba z pieciu z tych rusztowan.
milo sie porozmawialo chociaz, jeden gbur(jakis stary dziad)zarzucil mi ,ze gadam troche z akcentem, no coz po 20 latach niestety ...
ale mlode chlopaki byly mile i dowcipne.
opowiadali niestworzone historie o dunczykach i ich mieszkaniach,zaduch,brud,odchody psow na balkonach...podobno w melinach pijackich w Polsce jest ladniej ,niz u niby normalnych na oko lokatorow dunskich...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #26 dnia: 21 Cze 2010, 22:04:28 »

Czyste plaże

Zaczęty przez JakDział Kopenhaga

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 5153
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2009, 10:25:07
wysłana przez Jomir
Plaze godne polecenia

Zaczęty przez mawiDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 9
Wyświetleń: 6754
Ostatnia wiadomość 02 Maj 2009, 14:48:13
wysłana przez mala_z_Aarhus