poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: zaloba  (Przeczytany 8394 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline annaodense

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +3/-4
zaloba
« dnia: 24 Lip 2007, 18:49:11 »
mam nadzieje ze wiecie ze jest zaloba w polsce zginelo 27 polakow, tu prosba do gottiego czy istnieje mozliwosc malej czarnej wstazeczki przy nazwie portalu?wydarzyla sie wielka tragedia  :'(proponuje minute ciszy

K3

• Gość
Odp: zaloba
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lip 2007, 19:04:11 »
mam nadzieje ze wiecie ze jest zaloba w polsce zginelo 27 polakow, tu prosba do gottiego czy istnieje mozliwosc malej czarnej wstazeczki przy nazwie portalu?wydarzyla sie wielka tragedia  :'(proponuje minute ciszy

szczerze...  to paranoja....

jakoś codziennie w PL ginie na drogach kilkanaście osób... tego nikt już nie zauważa...
żałobę powinien każdy obchodzić sam, a nie na pokaz... potem są wyścigi który portal będzie pierwszy czarny (wp, onet, czy interia)

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Lip 2007, 20:00:35 »
niech sie wypowie kilka osob, pomyslimy, ale moim zdaniem to troche przesadzona zaloba.

Offline marta_malgorzata

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +9/-4
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Lip 2007, 20:07:26 »

Zaloba narodowa zostala juz ogloszona, nie wiem czy konieczne jest przywdziewanie portalu w czarne barwy.

:'(

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Lip 2007, 21:10:05 »
tez NIE jestem za...
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

zaloba

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Lip 2007, 21:13:57 »
Jak mozna nazwac zalobe -paranoja??? To naprawde wielka tragedia...;-(

K3

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lip 2007, 21:23:55 »
Jak mozna nazwac zalobe -paranoja??? To naprawde wielka tragedia...;-(

paranoja nazwałem sam fakt przywdziewania czarnych szat na "wyścigi".....

szczególnie, że żałoba narodowa powinna być ogłaszana w przypadku śmierci wybitnej osoby, czy wybitnie masowych katastrof, szczególnie naturalnych....
a niestety IMO wypadek, nawet liczebny na żałobę dla mnie nie zasługuje, szczególnie, iz osobiście mnie nie dotknęło....
owszem, szkoda ludzi, ale mam to tego taki sam stosunek jak do wypadku Zdziśka w Pcimiu Dolnym

zresztą w ostatnich latach żałoby nam sie "rozmnożyły"...we wcześniejszych latach (kilkadziesiąt) to żałoba przypadała raz na dziesięciolecie średnio....

czas żałoby tez jest dziwny... aktualnie jest to 3 dni (26 osób), podczas gdy w 1997 roku to był zaledwie jeden dzień przy 55 osobach które zginęły w powodzi....

coraz częściej żałoba jest po prostu na pokaz, a nie "w" człowieku.....

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lip 2007, 21:23:55 »

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lip 2007, 21:46:07 »
A co z tymi 21 osobami, które się utopiły w ostatni weekend w Polsce. W każdym przypadku jest to wielka tragedia.
A co z tymi 300/400 osobami, które zginęły w wypadkach samochodowych ?

Jestem przeciw żałobie na tej stronie.

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lip 2007, 21:48:57 »
Moje zdanie jest podobnie do K3. Zaloba narodowa oglaszana jest co raz czesciej i to z co raz bardziej blachych powodow. Tygodniowo na Polskich drogach ginie 100 osob i nie pojawia sie ani Prezydent, ani Premier a wiadomosc ukazuje sie jedynie w lokalnym kurierze. Zaloba do tego konkretnego wydazenia moim zdaniem ma podloze polityczne. Nie dosc ze rzad oferuje przelot samolotem dla rodzin poszkodowanych to do tego rzuca po 100 tys zl na pomoc ofiarom. No ok, niby szczytny cel, ale czemu rodzina ofiary wypadku awionetki w malopolskim lub tez innych ofiar na polskich drogach nie dostana nawet grosza. Jak dla mnie to budowanie sobie opinii przed wyborami.

Ciekawe spojrzenie: http://www.pardon.pl/artykul/2136/ofiary_lepsze_i_gorsze

K3

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lip 2007, 22:03:11 »

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lip 2007, 22:06:01 »
Ciężko mi była powstrzymać się wcześniej od wypowiedzi, ale udał mi się.
Generalnie mogę powiedzieć że zgadzam się z K3 i jestem przeciwko.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lip 2007, 22:40:05 »
Ale nie zmienia to faktu ze solidaryzujemy sie z rodzinami ofiar i jestesmy wrazliwi na tego typu katastrofy, lecz nie do przesady.

Offline witchu

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Lip 2007, 12:26:53 »
Solidaryzujesz się czy nie to prywatna sprawa każdego z nas, a co do politycznych aspektów działań wobec ofiar to proszę darujmy sobie dość jest polityki wszędzie .
Uważam jednak że liczy się ... gest  .... i mała czarna wstążka gdzieś w rogu nie zakłóci działania forum . Tymbardziej że to nasi rodacy i cały świat na to patrzy . Uważam że każda ofiara czy wypadku na drodze czy w powietrzu zasługuje na nasz szacunek jednakże fakt iż nie jestesmy powiadamiani o kazdym z nich nie wymusza na nas okreśłonej reakcji co w przypadku nagłosnienia tej katastrofy obliguje nas jednak do podstawoego instynktu samozachowawczego obywatela.
Mała czarna kokardka jest moim zdaniem bardzo na miejscu - delikatnie mówiąc :'(

witchu

Offline Dana

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • Reputacja: +0/-3
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Lip 2007, 17:10:56 »
A ja jestem przeciwko zalobie, kokardkom i bialo czarnym stronom. Wspolczuje rodzinom ofiar, to wielka tragedia. Ale wkurza mnie podtekst polityczny, ktory spowodowal te narodowa zalobe. Wypadki sie zdarzaja... po prostu .... zdarzaja sie. Nawet pielgrzymkom. A to byli/sa przedstawiciele poteznego elektoratu.

Offline winide

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lip 2007, 18:11:12 »
Proszę nie porównujcie wypadków drogowych (lub innych ) w którym ginie jedna, dwie czy kilka osób do katastrofy gdzie ginie kilkadziesiąt osób. Bo jeżeli iść takim tokiem rozumowania to żałoba narodowa musiałaby być codziennie. A jak wszyscy dobrze wiecie, żałoba narodowa to nie jest wymysł rządu polskiego ani z prawej ani z lewej strony. W każdym kraju począwszy od USA a skończywszy na Rosji były, są i będą żałoby narodowe po śmierci wielu ludzi w jakiejkolwiek katastrofie.
Każdy z Was ma swoje zdanie na ten temat, które należy uszanować. Ale nie wprowadzajcie jeszcze tutaj na tym forum polityki. Niech nasze dyskusje będą wolne od niej.

Pozdrawiam
Lubię "Przystanek Alaska"

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 25 Lip 2007, 18:11:12 »