poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: tani przelew z danske bank - money bookers, paypal itd.  (Przeczytany 15004 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline the_mike

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Witam,

Chcialbym zapytac czy ktokolwiek ma doswiadczenie z przelewami DK->PL, poniewaz sa portale typu moneybookers czy paypal, ktore pobieraja za to minimalne kwoty, jednak nie wiem jak to dokladnie dziala w Danii, konkretnie dla danske bank.
Wiem, ze temat byl poruszany, ale niestety nikt nie podal rozsadnego sposobu na przelew poza archaicznym przekazem bankowym czyli 50zl z polskiego banku plus 100Dkk z dunskiego to smieszne, kiedy place z cos 500-1000zl.

Bylbym bardzo wdzieczny z pomoc,
Pozdrawiam!!!

Offline MaciekS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: tani przelew z danske bank - money bookers, paypal itd.
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Cze 2010, 00:27:01 »
Załóż sobie konta w Nordei w Danii i w Polsce (oba konta na swoje imię lub jako współwłaściciel). Przelewy w takim przypadku są bezpłatne.

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Cze 2010, 13:17:22 »
the_mike przelew kosztuje 40dkk dla Danske + 25zl dla polskiego banku posredniczacego.

Musisz wybrac opcje, ze Ty pokrywasz koszty w Danii a odbiorca u siebie, a nie, ze Ty pokrywasz wszystkie koszty.

I zawsze zaznaczaj, ze chcesz przesylac zlotowki - niech korony zamienia dunski bank - bo wowczas masz lepszy kurs niz w kantorze w Polsce.

vred

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Cze 2010, 14:21:30 »
the_mike przelew kosztuje 40dkk dla Danske + 25zl dla polskiego banku posredniczacego.

Musisz wybrac opcje, ze Ty pokrywasz koszty w Danii a odbiorca u siebie, a nie, ze Ty pokrywasz wszystkie koszty.

I zawsze zaznaczaj, ze chcesz przesylac zlotowki - niech korony zamienia dunski bank - bo wowczas masz lepszy kurs niz w kantorze w Polsce.

A jak to różnica kto pokryje koszta jeśli jest się włacicelem obu kont (w większoc przypadków tak jet).
Jeśli nie ma się konta walutowego to bank zamienia autmtycznie korny na złotówki, z mojego doświadczenia wiem że kurs jest podobny do tego co oferuje duski bank

[Posted on: 29 Cze 2010, 14:19:49]

A  jeśli chodzi o koszta polskiego banku to są one różne, mój bank pobieera 40 zł a nie 25

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Cze 2010, 16:20:42 »
A jak to różnica kto pokryje koszta jeśli jest się włacicelem obu kont (w większoc przypadków tak jet).
Jeśli nie ma się konta walutowego to bank zamienia autmtycznie korny na złotówki, z mojego doświadczenia wiem że kurs jest podobny do tego co oferuje duski bank

[Posted on: 29 Cze 2010, 14:19:49]

A  jeśli chodzi o koszta polskiego banku to są one różne, mój bank pobieera 40 zł a nie 25

No wlasnie polski bank nie zamieni, jesli sie wybierze przelew zlotowek - bo wtedy zamienia bank dunski, ktory ma lepsze kursy. Na obecna chwile Nordea DK ma 0,5517 a mbank 0,5421, zatem roznica spora.

Twoj bank pobiera 40zl, bo masz w Danii Nordee. Dlaczego tak pisze - bo przelewalem i z Danske, i z Nordei na mbank ... w przypadku przelewu z Nordei bank posredniczacy (Nordea PL) pobral 40zl, w przypadku przelewu z Danske (bank posredniczacy, z ktorym wspolpracuje Danske) pobral 25zl.
mbank nie pobiera zadnych oplat z tytulu wplyniecia srodkow, jak i pewnie kazdy inny bank.

Offline witiaw

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 4
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Cze 2010, 16:50:48 »
Przelewam kase(korony)  Danske - Mbank i jedyne oplaty jakie ponosze to 20 dkk za przelew z danskiego, mbank nie pobiera oplat za przewalutowanie ani zaksiegowanie kasy na koncie w przeciwienstwie do nordei.
Kiedys przelalem kase (korony) na konto nie swoje w nordeii chyba konto w koronach dunskich ale nie pamietam dokladnie, ja zaplacilem 20 dkk za przelew a osoba ktora kase dostala zaplacila 25 zl  lub wiecej za zaksiegowanie kasy na koncie

Offline bater

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Cze 2010, 17:40:57 »
Pamietajcie że SKAT bedzie sie dopytywac i bedziecie musieli udokumentowac wszystko odnosnie gdzie przelaliscie kase (tzn komu i po co) oczywiscie jak bedzie to pokoźna sumka:)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Cze 2010, 17:40:57 »

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Cze 2010, 18:31:40 »
Przelewam kase(korony)  Danske - Mbank i jedyne oplaty jakie ponosze to 20 dkk za przelew z danskiego, mbank nie pobiera oplat za przewalutowanie ani zaksiegowanie kasy na koncie w przeciwienstwie do nordei.
Kiedys przelalem kase (korony) na konto nie swoje w nordeii chyba konto w koronach dunskich ale nie pamietam dokladnie, ja zaplacilem 20 dkk za przelew a osoba ktora kase dostala zaplacila 25 zl  lub wiecej za zaksiegowanie kasy na koncie

Jak przesylasz wiecej niz 5000dkk to najlepiej przelewac zlotowki - zamiana koron dokonywana w dunskim banku - bo wowczas lepszy kurs dunskiego banku pokrywa oplaty. Oplaty sa stale, zatem im wiecej przelewasz, tym lepiej na tym wychodzisz.

Jak pisalem - przelewajac zlotowki - oplata w Nordei 40dkk + 40zl dla banku posredniczacego - Nordea PL.
W Danske to - 30(40dkk) - nie pamietam dokladnie + 25zl dla banku posredniczacego.

Offline MaciekS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Cze 2010, 19:07:23 »
Tak było kiedyś i mówisz o innym przypadku. Dzisiaj zmieniły się regulacje i jest tak jak to opisałem - przelew z Twojego konta w Nordei duńskiej na Twoje konto w Nordei polskiej nic nie kosztuje. A więc jeśli chcesz przesłać pieniądze np. żonie to w polskiej Nordei zakładasz sobie wspólne z nią konto. Mówię o przelewie internetowym. Pozdrawiam.

Offline the_mike

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lip 2010, 21:16:46 »
dziekuje za odpowiedz, potrzebowalem szybkiego przelewu a niestety mam konto w danske bank (co jest zupelnie bez sensu) i pko bp w polsce. Przelew idzie koszmarnie dlugo, wiec sprawdzilem moneybookers. Przelalem przez karte z dunskiego na konto moneybookers a nastepnie od razu na polskie. Faktycznie, na drugi dzien mialem pieniazki. Transakcje robilem przez karte oplata jakas minimalna (ok. 10zl od przelewu z moneybookers na moje konto).
Ale zgadzam sie Nordea wyglada na najlepsza opcje, tylko az boje sie myles ile mialbym z tym zachodu, zeby pozmieniac wszedzie numer konta:)

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #9 dnia: 02 Lip 2010, 21:16:46 »

jaki bank ?

Zaczęty przez mati_tupacDział Hydepark

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 5848
Ostatnia wiadomość 26 Kwi 2012, 22:10:11
wysłana przez zaq
Bank Narodowy Danii (NationalBanken) przestaje drukować banknoty

Zaczęty przez willyDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 26496
Ostatnia wiadomość 11 Cze 2017, 20:33:37