poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.
 

Aktualności:



Autor Wątek: kartacze  (Przeczytany 5214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WIGRY

  • Gość
kartacze
« dnia: 29 Cze 2010, 10:34:32 »
jak ktoś zna tą nazwę to wie o co chodzi

szukam przepisu na te smakolyki

kartacz - duża pyza z mięsem w srodku
gotowana

podawana z zasmażką z cebulki :P

Offline neletop

  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
  • Wiadomości: 681
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Kobieta
Odp: kartacze
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Cze 2010, 11:46:27 »
a szukalas na internecie?
Wyskakuje duza stron z przepisami na kartacze.

Na splywie kajakowym czesto mozna kupic "po drodze", z pomostu.

Ja nie przepadam za nimi

Offline mario40

  • Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Wiadomości: 5
  • Reputacja: +0/-0
  • Płeć: Mężczyzna
Odp: kartacze
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lis 2010, 13:20:17 »
Musisz zetrzeć ziemniaki wycisnąć wodę woda postoją trochę wylać i dodać to co jest na spodzie do  ziemniaków jajko Sól można dodać trochę mąki ziemniaczanej
Mięso zmielone przyprawione według smaku.

Offline andyandy

  • Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 17
  • Wiadomości: 278
  • Reputacja: +6/-1
  • Płeć: Mężczyzna
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
    • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
Odp: kartacze
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lis 2010, 20:42:40 »
Kartacze to regionalna potrawa Ziemi Suwalskiej i Podlasia. W google jest dużo przepisów... tyle, że często są mylone z cepelinami/kluskami/pyzami z mięsem. Prawdziwy kartacz jest okrągły/kulisty i dość duży, bo o średnicy 7-10 cm (nie podłużny), a mięsny farsz robi się z mięsa gotowanego, a nie surowego jak do cepelinów. Reszta (ciasto ziemniaczene, cebulka/skwarki) - podobne.
Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

poloniainfo.dk

Odp: kartacze
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Lis 2010, 20:42:40 »