Ogólne > Praca w Danii

mam duńskiego pracodawcę

(1/3) > >>

mondzik:
i chce on dać mi kontrakt, ale nie mam cpr, ophold i skat. co mam zrobić i w jakiej kolejności. dziękuję za odpowiedź.

odp:
wiec pierwszym krokiem to oczywiscie podpisac kontrakt najlepiej na czas okreslony.potem z nim na policje aby zlozyc dokumenty na pozwolenie i otrzymac tymczasowe oraz cpr.nastepnie skat czyli karta podatkowa oraz komuna zameldowanie /

K3:

--- Cytat: odp w 03 Sie 2007, 17:30:25 ---wiec pierwszym krokiem to oczywiscie podpisac kontrakt najlepiej na czas okreslony.potem z nim na policje aby zlozyc dokumenty na pozwolenie i otrzymac tymczasowe oraz cpr.nastepnie skat czyli karta podatkowa oraz komuna zameldowanie /

--- Koniec cytatu ---

nie ma czegoś takiego jak pozwolenie tymczasowe... masz kontrakt, ubiegasz sie o pozwolenie, ale zacząć prace możesz legalnie dopabuse, jak dostaniesz pozwolenie

Tula:

--- Cytat: K3 w 03 Sie 2007, 17:42:31 ---zacząć prace możesz legalnie dopabuse, jak dostaniesz pozwolenie

--- Koniec cytatu ---
Chyba, ze firma ma pozwolenie z immigration office na zatrudnianie od razu, jak chocby Morgendistribution i kilkadziest innych ;). Wtedy zaczynasz prace nie czekajac na zezwolenie (ale papiery rzecz jasna zlozyc trzeba), ono predzej czy pozniej przyjdzie. Do skata po karte podatkowa idzie sie z kontraktem. A jak juz dostaniesz pozwolenie na prace, idziesz z nim do folkeregistret po cpr :).

do k3:
troche glupie to co piszesz poniewaz -idac na policje skladasz dokumenty dostajesz potwierdzenie na ktorym mozesz pracowac i czekac na pozwolenie .ja tam robie caly czas bo na pozwolenie czasami sie czeka 5mies i co pracodawca poczeka .troche glupie nie uwazasz

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej