Ogólne > Hydepark
pobyt staly
simon:
dzien dobry wszystkim czy ktos potrafi mi powiedziec cos o plusach i minusach posiadania karty stalego pobytu w danii konkretnie bevis for ret til tidsubegraenset ophold dziekuje
Tula:
Nie bardzo rozumiem pytanie -- jakie moga byc minusy?
Co zas do samego pobytu stalego, byla tu o nim mowa juz, moze Pan zajrzec na przyklad tu.
Na stronie nyidenmark jest tez ogolna informacja o pobycie stalym i warunkach, jakie trzeba spelnic:
A residence permit with a view to permanent residence is granted primarily to refugees and persons who have been reunited with their family. If you have been granted a residence permit with a view to permanent residence, you may obtain an unlimited residence permit after some years, provided that you have made an effort to become integrated into Danish society, and that you satisfy a number of specific requirements. Among other things, you may not owe debts above a certain amount to public authorities or have committed serious criminal offences.
Kasia:
Zainspirowana po czesci watkiem o egzaminie z dunskiego zaczelam zastanawiac sie nad prawem stalego pobytu. Gdzie moge o tym poczytac? Po polsku albo dunsku. Tzn jakie trzeba spelnic warunki i jakie korzysci / konsekwencje z takiego prawa wynikaja.
Tula:
http://www.nyidanmark.dk/da-dk/Ophold/borgere_fra_eu_og_norden/statsborgere_nye_eu_lande/statsborgere_nye_eu_lande.htm
(fragment efter 12 måneders arbejde)
Kasia:
Czyli po roku mam takie same prawa jak "starzy" EU a po 5 latach moge sie starac o pobyt staly, ale po co? Na prawach europejskich moge tu byc majac prace + te wymienione sytuacje. A ze stalym prawem?
I jeszcze, mam prawo pobytu na trzy lata, po tym czasie mam sie wpisac do rejestru czy wpisza mnie automatycznie?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej