Ogólne > Hydepark

pobyt staly

<< < (2/28) > >>

Klingon:

--- Cytat: Kasia w 06 Cze 2008, 09:40:40 ---I jeszcze, mam prawo pobytu na trzy lata, po tym czasie mam sie wpisac do rejestru czy wpisza mnie automatycznie?
--- Koniec cytatu ---
Musisz zarejestrowac sie w statsforvaltningen przy pracy powyzej 3 miesiecy.

Kasia:
Nawet jezeli jestem tu od 3 lat, pracuje i konczy mi sie pozwolenie ?

Klingon:
Moglbym czytac strone podana przez Tule (np. "Forlængelse af registreringsbevis og arbejdstilladelse") ale pisalas ze informacja moze byc po polsku albo dunsku. :-\

PS. Jezeli pozwolenie konczy sie tobie to musisz je przedluzyc. Prawdopodobnie otrzymasz dowod rejestracji (registreringsbevis) ktory nie trzeba przedluzac.

Jomir:
Roznica miedzy pobytem stalym, a zewoleniem na przebywanie na warunkach unijnych jest glownie na poziomie odpowiedzialnosci za Ciebie.
Gdy jestes tu na warunkach unijnych, odpowiada za Ciebie panstwo polskie... Mozesz sobie byc w Danii, pracowac... tak dlugo jak Cie na to stac...
Ale, gdy zdarzy Ci sie sytuacja, braku pracy i braku pieniazkow, po pomoc zwracasz sie do swojego kraju....

W przypadku pobytu stalego, martwi sie o Ciebie panstwo dunskie, o Twoj brak pracy, wyksztalcenia, pieniazkow...
Masz swojego opiekuna socjalnego (w razie problemow), ktory musi cos wykombinowac.

Dam przyklad mojego syna, ktory jest niepelnosprawny. Ja podpisuje tylko papierki, a to PPR i nasza salgsbehandler kombinuje jak znalezc miejsce w szkole, a jak dodatkowa opieke, a jakies zajecia rehabilitacyjne, a moze sport???  To ona, za wszytskim chodzi, pisze podania, negocjuje... ja tylko akceptuje i podpisuje dokumenty.

Kasia:
Klingon, nie mam problemu z dunskim, mam problem z prawniczo-urzedniczym jezykiem.
I nie za bardzo odnajduje tam moja sytuacje, ale moze bedzie jednak prosciej zadzwonic do urzedu i wypytac o wszystko.
Mirra, dzieki :) Czyli roznica jest taka ze jezeli jestem na prawach europejskich to moge byc jezeli pracuje, jestem czasowo niezdolna do pracy itp a "staly" pobyt rowniez jezeli jestem stale niezdolna do pracy?
Co do socialrådgivera to wydaje mi sie, ze jezlei bylaby taka potrzeba to tez takiego mi przydziela w komunie...
Tak czy siak mam jeszcze troche czasu, ale mysle, ze warto to rozwazyc

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej