poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Stwka za nadgodziny w budownictwie  (Przeczytany 11298 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sixthus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Stwka za nadgodziny w budownictwie
« dnia: 11 Sie 2007, 20:52:47 »
Witam,

nurtuje mnie pewien problem. Otoz pracuje od 10 dni w sektorze budowlanym. Normalnie pracujemy 12 h dziennie, od poniedzialku do piatku. tymczasem na kontrakcie jest zapisane, ze nas tydzien pracy wynosi 37.5 h, a do tego otrzymujemy 115 DKK za godzine pracy. Czlowiek z agencji, ktora nas zatrudnia, zapytany co ze stawka za nadgodziny (ktore niewatpliwie wypracowujemy) odparl, ze stawka 115 DKK, to usredniona stawka miedzy 105 DKK - minimalna w budownictwie a 130 DKK stawka za nadgodzinyw dni powszednie. Czy ktos pomoglbymi zweryfikowac te informacje? Wydaje mi sie, ze cos jest nie tak. Na kontrakcie - jak sadze - winny byc wyszczegolnione dwie stawki podstawowa oraz za nadgodziny.

Z gory dziekuje za pomoc

Grzegorz KBH

Offline piotrnysa

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +3/-21
Odp: Stwka za nadgodziny w budownictwie
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sie 2007, 21:52:23 »
witam
z tego co sie orietuje to stawka 105 kr na godzine to najnizsza ktora jest w danii.moim zdaniem w budownictwie jest ona wyzsza.ale jezeli macie kontrakt z posrednikiem to tyle wam bedzie wyplacal.jezeli chodzi o nadgodziny to nie ma czegos takiego jak srednia stawka godzinowa.w tym przypadku posrednik lamie prawo dunskie i powinien wyplacac  50% oraz 100%,co daje  za 50%ok 155koron oraz za 100% ok 210kr .liczone jest to w taki sposob 2 pierwsze nadgodziny 50%reszta 100%.tyle moge pomoc.zycze powodzenia .

Offline sixthus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Sie 2007, 00:03:12 »
Dziekuje za informacje. Czy jakas osoba, znajaca dunski, moglby mi podac link do oficjalnego zrodla informacji na ten temat. Do kogo moge sie zwrocic z pomoca w tej sprawie (zwiazki,jakas agenda rzadowa)?

piatka

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Sie 2007, 09:07:48 »
 napewno zwiazki ci pomoga

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Sie 2007, 21:08:47 »
Związki zawodow 3F -  http://42.pl/u/tQx po polsku  :)

Pozdrawiam

Offline sixthus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sie 2007, 20:11:20 »
Dziekuje za informacje - napewno sie przydadza. Wspomnialem mojej agencji o nadgodzinach i przyznali, ze nalezy sie mi 40% za prace powyzej 8 h dziennie. a tak swoja droga, przerwy, jak sadze, sa platne, prawda?

Pozdrwiam

Grzegorz

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sie 2007, 20:34:52 »
.. a tak swoja droga, przerwy, jak sadze, sa platne, prawda?
Niestety nie, w prywatnych firmach pół godzinna przerwa południowa nie wlicza się w czas pracy.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sie 2007, 20:34:52 »

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sie 2007, 23:00:12 »
Powyżej pisałem o południowej pół godzinnej przerwie, natomiast inne przerwy są wliczane w czas pracy.

Dobrze jest przeczytać umowę zbiorową związków zawodowych TIB (negocjują wszystkie umowy w budownictwie - tak przynajmniej piszą):
w języku duńskim (2006 r.)
http://www.tib.dk/upload/lon%20og%20arbejde/bygning2007/bygningsoverenskomst%202007.pdf
lub po angielsku i niemiecku z w/w 3F linku (2004 r.)
http://forsiden.3f.dk/apps/pbcs.dll/artikkel?Dato=20070202&Kategori=POLSK&Lopenr=70202092&Ref=AR&profile=2536

Nie miałem siły tego czytać, ale wygląda na to że pierwsze 3 nadgodziny płacone są z 50% dodatkiem, potem 100%. To samo dotyczy pracy w soboty i 100% dodatku za pracę w święta i niedziele.
Na początku nadgodzin należy się pół godzinna przerwa wliczana w czas pracy.

Nie chcę was nakręcać, ale można spokojnie sprawdzić np. pod jaką umowę zbiorową podlegacie (z jakimi związkami jest podpisana, np. czy z TIB?) itd.

Przykład dotyczący nadgodzin:

Overarbejdstillæg
1. Overarbejde betales for de første 3 timer med et tillæg af 50%. Ef-terfølgende timer betales med et tillæg af 100%.
Lørdagsarbejde
3. Overarbejde på lørdage betales fra normal hverdagsarbejdstids be-gyndelse med 50% tillæg for de første 3 timer. For de efterfølgende timer betales 100%.
Søn- og helligdagstillæg
4. Søn- og helligdagsarbejde samt natarbejde betales med et tillæg af 100%.

Offline sixthus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Stawka za nadgodziny w budownictwie
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Sie 2007, 17:15:33 »
Witam,

napisz, prosze, czy i jak mozna sprawdzic, czy agencja Dania Vikar & Rekruttering ma podpisana umowe zbiorowa dotyczaca wynagrodzen? W firmie, dla ktorej pracuje - skadeservice - powiedzieli mi, ze za nadgodziny nalezy sie mi 40 % dodatku. Jesli agencja dziala wedle innych zasad, jak to sprawdzic?

Pozdrawiam

Grzegorz

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Sie 2007, 18:51:23 »
Jeżeli pracujesz dla Dania Vikar & Rekruttering ApS to na ich stronie pisze następująco (Procedure):

"Der udfærdiges en ansættelseskontrakt iht. gældende lovgivning. Alle praktiske oplysninger om arbejdsstedet, arbejdstid, kontaktperson, løn og varighed, aftales således altid skriftligt før ansættelse hos os."
Zostaje napisana umowa o pracę zgodnie z obowiązującym prawem. Wszystkie praktyczne informacje o miejscu pracy, czasie pracy, osobą kontaktową, płacy i czasie zatrudnienia, umawiane są zawsze pisemnie przed zatrudnieniem u nas.

Piszesz też o Skadeservice, czyżby w/w firma była tylko pośrednikiem a zatrudniony jesteś gdzie indziej - ewentualnie jaka jest pełna nazwa firmy? Czy masz podpisaną umowę o pracę (ansættelseskontrakt)?

Offline sixthus

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Stawka za nadgodziny w budownictwie
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Sie 2007, 23:23:21 »
Otoz sprawa wyglada tak:

Agencja Dania Vikar & Rekruttering zatrudnila mnie 30 lipca br. do pracy w firmie NERIS. Przy podpisywaniu umowy zapytalem przedstawiciela agencji o stawke za nadgodziny, ten opdparl, ze stawka w kontrakcie - 115 DKK (cytuje fragment z umowy: "Timeløn er aftalt til kr. 115,00" a dalej "Øvrige ansættelsesforhold i henhold til gældende overenskomst (BASIS OK)") to usredniona stawka pomiedzy 105 DKK - podstawa a 135 DKK stawka za nadgodziny. Po pewnym czasie zorientowalem sie, ze cos jest nie tak - zapytalem szefa firmy (NERIS) w ktorej pracuje o stawki za nadgodziny, otrzymalem odpowiedz, ze naleza sie mi dodatek w wysokosci 40% za nadgodziny w dni powszednie. W czasie spotkania z przedstawicielem agencji wspomnialem o owych 40 % procentach - potwierdzil otrzymane przeze mnie informacje. Nadal jednak nie wiem, jakie uklady zbiorowe reguluja te kwestie - podpisane przez Neris czy tez przez agencje. De facto zatrudnia mnie agencja - to oni maja wyplacic mi pieniadze. Zatem - jak sie wydaje - takie kwestie jak nadgodziny, powinny byc regulowane przez uklad zbiorowy podpisany przez agencje.

W papierach dla Udlændingservice (notification of employment) w sekcji "Reason for notification" jest wyraznie zapisane "Ansættelse som/ Byggeri medarbejder" - z czego wynikaloby´, ze pracuje w branzy budowlanej - choc profil skadeservice, to cos wiecej niz prace budowlane. W sekcji "fagomræde" jest zaznaczona pozycja "Faglige Fælles Arbejdsløshedskasse (3F)" - ciekawe, co to oznacza...

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Kligon

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sie 2007, 23:48:39 »
"Timeløn er aftalt til kr. 115,00"
"Øvrige ansættelsesforhold i henhold til gældende overenskomst (BASIS OK)"

Stawka na godzinę jest umówiona na 115 kr.
Pozostałe warunki zgodnie z obowiązującą umową zbiorową (BASIS OK).

"Faglige Fælles Arbejdsløshedskasse (3F)" oznacza tylko że podlegasz 3F A-kasse (fundusz pracy) na wypadek bezrobocia.

Nie łatwo znaleźć BASIS OK umowę ale chyba jest podpisana z 3F związkami.

Klingon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Sie 2007, 01:48:27 »
Znalazłem ciekawy artykuł:
Vikarer skal have samme løn som fastansatte

"Når en virksomhed bruger vikarer, skal vikaren have det samme løn og vilkår som virksomhedens fastansatte."
Kiedy jakaś firma zatrudnia zastępców, musi zastępca (vikar) mieć te same warunki pracy i płacy co pracownicy zatrudnieni w firmie na stałe.

Tak orzekł sędzia sądu najwyższego w niedawnej sprawie.

To by wyjaśniło zmianę stanowiska agencji w sprawie dodatku za nadgodziny. ;D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Sie 2007, 01:48:27 »

Nadgodziny jak liczyc

Zaczęty przez mariodaniaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 8424
Ostatnia wiadomość 05 Sie 2018, 11:15:35
wysłana przez Jomir
Jak w Dani są rozliczane nadgodziny?

Zaczęty przez kyniu113Dział Podatki