Regionalne > Odense
Gdzie kupić używany rower w Odense
Manior:
Odpowiadam:
1. Używany rower najlepiej kupić w internecie na stronie http://www.guloggratis.dk/
jest za darmo w przeciwieństwie do dba.dk.
Większość sklepów z rowerami ma zawsze jakieś rowery używane. W pobliżu masz również
sklepy na rogu Westerbro/Store Glasvej i na rogu Rugaardsvej/AAloekkealle. Szkoda że nie wiedziałem
bo w tym ostatnim oddałem na wymianę mój stary za 400!!!
2. Lidl - Pierwszy masz na rogu Middelfartvej/Bystaevnevej... i ten jest najbliżej Twojego akademika
na skróty chyba z 500 m. Drugi jest Na Naesbyvej przed Bogensevej i do tego będzie z 3 km.
My najczęściej dzienne zakupy robimy w Netto. Najbliższy od Ciebie Róg Rismarksvej/Bystaevnevej
3. Danske Bank - Jest najwiekszym bankiem w DK. Ja jestem ich klientem już od wielu lat.
Nie mogę narzekać. Wielu Duńczyków woli mniejsze banki, uważając że tym mniejszym bardziej
zależy na klientach i dlatego mają lepsze warunki finansowe. W Twoim wypadku nie powinno to
mieć większego znaczenia.
4. POST Tarup
Adresse: Rugvang 40
Postnr. / by: 5210 Odense nv
Telefon: 80207030
Pon - Piątek 10:00 17:30
Sobota 10:00 12:30
Adres gazety do roznoszenia:
Fyens Distribution A/S
Blangstedgaardsvej 2
5220 Odense SO;
Tlf.: 63 15 14 75
Gratis budtelefon: 80 60 90 90
Fax: 65 93 57 64
E-mail: distribution@fyens.dk
Pozdrawiam
GoTTie:
a ja od siebie moge zyczyc jedynie udanego pobytu w Danii i w Rasmus Rask :) Uzywaj zycia studenckiego ile wlezie, odwiedzaj bar, saune, integruj sie, kupuj piwko z Netto a jak sie znudzi to z Lidla :) smigaj rowerem na imprezy (pieczenie prosiaka, piwko w klatce, coroczna impreza na SDU, halloween, fridaybary, ferie ziemniaczane, impreza kinky, ogniska, grille itp).
Powodzenia :)
_maniak_:
--- Cytuj (zaznaczone) ---W pobliżu masz również
sklepy na rogu Westerbro/Store Glasvej
--- Koniec cytatu ---
Jako tako rogu tych ulic na mapie nie ma. Bezpośrednio łączą się Vestre Stationvej i Store Glasvej, Vesterbro jest kilkadziesiąt metrów dalej. Ale mniejsza z tym :)
Mam kolejne kilka pytań :)
1 wg. mapy jest tylko jeden dworzec "Rutebillstation". Czy to jest to miejsce gdzie przyjeżdżają turystyczne autokary "Tourist Busstation" ?
2 Jak się wymawia nazwy ulic w Danii ? Trzeba je czytać tak jak by były napisane po angielsku ? Jak przykładowo wymówić Elmelundsvej, "Ilmilandvi" ?
3 Do którego dnia miesiąca trzeba ostatecznie zapłacić czynsz za akademik (oczywiście jeżeli ktoś się orientuje )?
GoTTie:
1. Dworzec jest jeden, autobusowy, autokarowy i pociagowy. Autobusy z Polski przyjezdzaja na parking za tym dworcem. Jada w srone portu, pierwsza w lewo za wiaduktem (budynkiem poczty) i potem w prawo. Widac z daleka.
2. Nie wysilaj sie, nigdy nie wymowisz nazwy ulicy prawidlowo po dunsku. Jak bedziesz jechal autobusem to glos bedzie ci mowil na jakiej ulicy jestes. Zdziwisz sie jak wymawiaja Bolbro :)
3. Masz napisane na rachunku u gory. Jak sie spoznisz to doliczaja 100dkk kary do nastepnego.
_maniak_:
A jak jest z bankami. Da się założyć konto bankowe nie mając jeszcze numeru CPR ?, Czy może bezpieczniej pieniądze za depozyt i 3 pierwsze rent zabrać ze sobą ? Ile jest w tym prawdy że płaci się za 3mc z góry ?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej