poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Esbjerg- nowe znajomości ;)  (Przeczytany 33606 razy)

sprzataczka

• Gość
Odp: Esbjerg- nowe znajomości ;)
« Odpowiedź #45 dnia: 29 Kwi 2009, 11:14:30 »
Ja pracuje przy sprzątaniu, zreszta juz 12 lat (bo mieszkam tu na stałe).
Podziwiam, nie znudzilo Ci sie? Ja sprzatanie traktuje jako cos przejsciowego i tylko patrze, jakby sie z tego wyrwac... 12 lat, to pewnie juz jezyk dobrze znasz, zazdroszcze. Pozdrawiam.

liselka

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 29 Kwi 2009, 11:29:44 »
Ilonka, ja wyszlam tutaj za mąż. Wtedy prace znalazłam właściwie od razu, poszłam też do szkoły języka. I tak mineło pierwsze 2 lata. A potem to już z górki. Zaklimatyzowałam się tytaj, pomimo że nadal czuję sie trochę odosobniona. A teraz już 12 lat, nawet nie wiem kiedy to mineło :)
Myśle Ilonko zebyś troche poczekała z wyjazdem tutaj, aż kryzys minie. Szkoda by bylo narażać Cie, bo tutaj teraz pracy po prostu nie ma. Optymiści w Danii mówią ze powinno sie ruszyć po wakacjach inni mówią że na jesień. W Danii się dużo robi zeby zdławić kryzys, więc miejmy nadzieję. Moja rada dla Ciebie, to żebyś na razie przeczekala najgorsze. A masz teraz jakąś pracę??? Pozdrawiam Cie serdecznie, pa

[Posted on: 29 Kwiecień  2009, 11:16:22]

sprzataczka........... wiesz ja zaczelam pracować zaraz po przyjeździe do Danii. Nie zanając języka była to jedyna praca, jaką mogłam wtedy podjąć. Potem zaraz zaczełam chodzić do szkoły języka. Ponieważ pracuje wieczorami, odpowiadało mi to (mogłam swobodnie chodzić do szkoły a na wieczór do pracy). Po dwóch latach skończyłam szkołe, ale nadal mi pasowała praca wieczorkiem (mogłam się zająć domem, zrobić zakupy i inne rzeczy w ciągu dnia). Poza tym zrzyłam się też z koleżankami w pracy, i tak zostało. Wiem, to ciężka praca, ale teraz nigdzie nie pójde bo gdzie............A Ty gdzie sprzątasz?

sprzataczka

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 29 Kwi 2009, 18:58:44 »
Ja sprzatam bloki na przedmiesciach Kopenhagi i mam dosc, ale jest kryzys, wiec zagryzam zeby... Pozdrawiam.

abc

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Kwi 2009, 19:33:27 »
praca zawsze jest i bedzie ale nie sadzcie ze zatrudnia was na stolku dyrektorskim bez podstaw, w danii najczesciej znajduje sie prace przez znajomych no chyba ze dana osoba ma spelniane wymogi itd. wiec nie nazekajcie tylko zainwestujcie w siebie a to pomoze wam zmienic prace na inna, jest jak jest, zadna praca nie hanbi, zawsze mozecie wrocic do polski ale czy to az tak konieczne, tu zarabiacie przy sprzataniu wiecej niz w polsce w biorze itd. wiec po co te nazekania, nikt was nie zmuszal, zawsze sa minimum dwa wyjscia  z sytuacjii, mozecie przekwalifikowac sie, zdobyc inny zawod w tych zawodach co brakuje rak do pracy, zalozyc swoj interes

abc

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Kwi 2009, 19:35:43 »
pozdrowienia dla esbjerga i mojej siorki z rodzinna

liselka

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 29 Kwi 2009, 22:57:52 »
sprzataczka, ja sprzatam w przedszkolu. W sumie nie jest najgorzej. Ide do pracy wieczorkiem, jak juz nikogo nie ma. Posprzatam i do domciu. Mieszkam w tym samym miasteczku wiec nawet dojezdzac nie musze. Jak dlugo jestes w Danii?

sprzataczka

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Kwi 2009, 08:44:26 »
O, to fajnie masz. A u mnie ludzie laza, smieja sie, komentuja cos, zle sie pracuje. Jestem od paru miesiecy, przyjechalam namowiona przez kolezanke, bo w Polsce pracowalam na kasie w supermarkecie i nic nie mialam do stracenia... Chodze tez na dunski, ale idzie mi bardzo powoli.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #51 dnia: 30 Kwi 2009, 08:44:26 »

ilona

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Kwi 2009, 13:48:39 »
lilselko tak wlasnie tez myślę żeby przeczekać ten kryzys.narazie chodze do szkoly na technik informatyk ale szczerze to zeby rente brac.z praca ciezko nie moge znalezc.Zobaczymy jak sie uloży ze szkoła,nie licze na wiele bo to po prostu nie moja dziedzina.Co innego języki obce.Czekam końca kryzysu a jak juz sie doczekam to napisze na forum o pare rad.Nie odpuszcze!Pan Bóg sie pomylił i rzucił mnie w Polske ;D.POZDRAWIAM I BUZIACZKI.BARDZO MILO JEST NA TY FORUM:)

ilona

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 30 Kwi 2009, 13:51:29 »
Sprzataczko dlaczego masz dosc sprzatania blokow w Kopenhadze?Ciężko no nie.Ale ja to bym mogla jechać i sprzątać całą KOCHANĄ KOPENHAGE.

liselka

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: 30 Kwi 2009, 16:02:53 »
dziewczyny, jest taka duńska stronka ogłoszeń o prace www.jobindex.dk
Obecnie nie ma za duzo ogłoszeń, wiadomo. No i pracodawcy wybierają jak w ulęgałkach. Ale jak kryzys minie to warto tam zerknąć.

pozdrawiam was cieplutko i piszcie co u was
pa

Ewa_Kamila

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Maj 2009, 18:38:11 »
Witam wszystkich forumowiczow :)

Po kilku latach nieobecnosci wrocilismy z mezem do Esbjerg no i chcialam sie przywitac z nadzieja na poznanie fajnych ludzi :) 

Serdecznie pozdrawiam.
Ewa

ilona

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Maj 2009, 21:30:28 »
witam cię Ewo!!ale w przerwie byliście w Danii czy z Polski do Esbjerg wróciliście?

liselka

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 04 Maj 2009, 12:35:39 »
witam Ewko,
Ile lat was nie było w Danii?

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #58 dnia: 04 Maj 2009, 12:41:23 »
Sugeruje uzywanie PW.

Ewa_Kamila

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 04 Maj 2009, 19:29:05 »
W Danii kiedys, potem w Polsce i po 4 latach znowu tutaj.

Mala_z_Aarhus zgadzam sie z Toba, jak tylko sie zarejestruje to do rozmow prywatnych tylko PW, a na razie zapraszam do napisania maila.

Pozdrawiam

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #59 dnia: 04 Maj 2009, 19:29:05 »

Koniec z płaceniem gotówką - Nowe prawo

Zaczęty przez willyDział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 14
Wyświetleń: 30505
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2014, 15:48:10
wysłana przez happybeti
nowe prawo zdrowotne ue

Zaczęty przez terazDział Hydepark

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 6710
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2010, 21:39:02
wysłana przez Impossible
Pozwolenie na nowe auto 2000km

Zaczęty przez Gosia132Dział Podatki

Odpowiedzi: 15
Wyświetleń: 19421
Ostatnia wiadomość 11 Kwi 2011, 16:41:01
wysłana przez Gosia132
Nowe zasady zamieszczania ogłoszeń w dziale transport.

Zaczęty przez willyDział Informacje

Odpowiedzi: 22
Wyświetleń: 50050
Ostatnia wiadomość 21 Lip 2015, 13:37:49
wysłana przez zpatentem
Nowe życie w Danii

Zaczęty przez Radek1995Dział Hydepark

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5478
Ostatnia wiadomość 17 Kwi 2017, 19:23:04
wysłana przez Radek1995