Ogólne > Praca w Danii
START
Kuchta:
Witam wszystkich serdecznie.
Piszę ten temat,bo wieluu rzeczy jeszcze nie wiem,a wkrótce zamierzam "podbić" Danię ;)
Po pierwsze opisze nieco siebie.
Mam 18 lat,język angielski komunikatywny/ale o to się nie boję/z zawodu jestem kucharzem.
W listopadzie chcę jechać do Danii.Początkowo jako kolporter gazetek albo w swoim zawodzie.
Celem wyjazdu jest zarówno zarobek jak i usamodzielnienie się,pozananie nowego kraju,poduczenie języka itp.taki wyjazd ma zapewne więcej zalet niż wad ;)
Do czego zmierzam...
Słyszałem,że duży problem stanowi wynajęcie mieszkania (bądź pokoju,kawalerki,wiekszy mi niepotrzebny,bo jadę sam).
Ponoć koszt czynszu nie jest wysoki tylko kaucja i pierwsze pytanie z mojej strony - ile Pan Duńczyk może sobie zażądać średnio takiej kaucji?Na wyjazd przeznaczam ok.6000PLN i nie wiem czy pożyczać dodatkowo 5000 czy starczy ta szóstka?Zakładam,że będę czekał na pracę miesiąc - /szukanie rewiru/.
Po drugie,pytanie wręcz banalne i nieco infantylne - CZY SOBIĘ PORADZĘ?Kompletnie nie znam duńskiego zaś angielski nie jest najgorszy i wciąż się rozwijam.
Po trzecie,czy dostanę pozwolenie na pracę nie mając uregulowanej służby wojskowej.
Po czwarte,dot.numeru CPR - na łebski rozum,jadę sobie do Danii i rejestruje się w Urzędzie,na pracę dają mi 6 miesięcy,w tym też okresie płacę 8% podatku - dobrze rozumie?
Po piąte,jakie najlepiej konto założyć (w Polsce) żeby nie było problemów z operacjami bankowymi w Danii?
Po szóste,pozdrawiam wszystkich serdecznie i proszę o odpisy ;)
GoTTie:
Depozyt to zazwyczaj 3x miesieczny czynsz, czyli zakladajac ze znajdziesz sobie jakis pokoj do 2500 dkk to depozty bedzie wynosil ok 7000 DKK. Mysle ze te 6000 PLN na poczatek wystarczy, pod warunkiem ze nie bedziesz siedzial bez pracy ponad 3 miechy.
To czy sobie poradzisz, zalezy od ciebie. Jesli jestes przedsiebiorczy, umiesz sie rozejrzec za mieszkaniem, praca, masz zawsze plan awaryjny, liczysz na siebie a nie na innych i dzialasz pewnie i zdecydowanie zamiast narzekac dookola to smialo mozesz jechac :)
CPR nie ma nic do sluzby wojskowej
Konto obojetnie jakie, przelewy robisz przez netbank, kosztuja 20dkk niezalenie od kwoty, pieniazki ida 5-7 dni i nigdy nie bylo z tym problemu
Kuchta:
O dzięki za wyjasnienie.
Rozumiem,że na początku płacę kaucję + czynsz czyli wyjdzie tutaj ok.9000DKK,czyli ok.4500PLN + oplaty,jedzenie,czy na pewno to wystarczy?I to jest cena WYNAJĘCIA mieszkanka + media a nie share z właścicielem?
Jakbyś mi podał jakiegoś linka (po angielsku) z ogłoszeniami,byłbym bardzo wdzięczny.
Czy w związku z przyjazdem czekają na mnie jakieś opłaty na miejscu?Tj.np.w UK w home office?
I jeszcze jedno : jak wygląda sprawa z przestępczością w Danii?Można na luzaku chodzić w nocy na ulicach?
malin:
Co do jezyka to praktycznie wszyscy mowia po angielsku i nie ma problemu. Jak masz przyjechac za jakis czas to proponuje sie nauczyc podstawowych zwrotow bardzo doceniaja jak sie mowi w ich jezyku i jest to bardzo duza zaleta. Nie zrazaj sie wymowa na poczatku :)
Kuchta:
--- Cytat: Kuchta w 26 Sie 2007, 12:10:41 ---O dzięki za wyjasnienie.
Rozumiem,że na początku płacę kaucję + czynsz czyli wyjdzie tutaj ok.9000DKK,czyli ok.4500PLN + oplaty,jedzenie,czy na pewno to wystarczy?I to jest cena WYNAJĘCIA mieszkanka + media a nie share z właścicielem?
Jakbyś mi podał jakiegoś linka (po angielsku) z ogłoszeniami,byłbym bardzo wdzięczny.
Czy w związku z przyjazdem czekają na mnie jakieś opłaty na miejscu?Tj.np.w UK w home office?
I jeszcze jedno : jak wygląda sprawa z przestępczością w Danii?Można na luzaku chodzić w nocy na ulicach?
--- Koniec cytatu ---
Czy możecie mi odpowiedzieć na te pytania + czy dobrze by było wyrabiać nowy paszport,czy to będzie zbędne i dowód wystarczy?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej