Ogólne > Praca w Danii

START

<< < (2/5) > >>

Tula:
Paszport wyrob. Przestepczosc na ulicach -- zalezy, gdzie mieszkasz (przykladowo -- na Amager jest spokojnie, na Norrebro juz niekoniecznie). Nie ma home office ani council tax. Ogloszenia o wynajeciu mieszkan sa na specjalnych stronach, gdzie sie wykupuje dostep. Sa po dunsku. O ogloszeniach po angielsku mi nic nie wiadomo. Mozna tez sporo ogloszen znalezc w gazetach, np. Bla Avisen. Cennika nikt Ci dokladnie nie poda, bo to zalezy od regionu i miasta, calkowita zas kwota potrzebna na miesiac naprawde zalezy od tego, co i gdzie kupujesz. Osobiscie radzilabym wziac wiecej kasy, bo miesiac na znalezienie pracy jest okresem optymistycznym. I ogolnie -- powodzenia, przyda sie.

Aha, jaki urzad masz na mysli w tym fragmencie?

--- Cytuj (zaznaczone) ---jadę sobie do Danii i rejestruje się w Urzędzie
--- Koniec cytatu ---

Kuchta:
O,a dlaczego mam -1 oklaski ? heh

No Urząd czyli tam gdzie się to robi w Danii ten nr.CPR,chyba że źle zrozumiałem coś?

No dobrze wezmę więcej kasy,ale ja nie chce jechać w ciemno tylko załatwić sobie tutaj pracę.
Może mi się uda przez BalticWorkForce /tutaj kwestia czekania na rewir,mam nadzieję że w chłodne dni i po powrocie studentów trochę miejsc się zwolni/albo u jakiegoś praywatnego pracodawcy.

Dziękuje bardzo za odpisy jak ktoś ma coś do dodania to zapraszam :D

EDIT:Co myślicie o otwarciu konta w Nordea Bank?
Tam są mozliwe przelewy w DKK,ma ktoś takie konto?

--- Cytuj (zaznaczone) ---Odrobine
--- Koniec cytatu ---

Hehe no poczytam poczytam jeszcze,mam jeszcze czas ;)

Tula:

--- Cytat: Kuchta w 26 Sie 2007, 18:30:00 ---No Urząd czyli tam gdzie się to robi w Danii ten nr.CPR,chyba że źle zrozumiałem coś?

--- Koniec cytatu ---
;D Odrobine. Nie bede sie powtarzac, przejrzyj tematy o cpr, bylo ich az nadto duzo.

malin:
Ja mam w Nordea. Zrobilem dlatego ze sa bankomaty w Polsce i wyplaty sa darmowe ale to zalezy gdzie mieszaksz. Bankomaty sa tylko w kilku miastach.
www.nordea.pl

Kuchta:
Witam ponownie.

Od tego czytania zdążyłem się już pogubić.
Zupełnie nie wiem jak to jest z formalnościami na początku.
Przypuścmy,że wyjeżdżam do Danii,bo zaprosił mnie duński pracodawca bądź wyjechałem z BWF na gazetki.
Znalazłem sobie mieszkanie,wszystko pięknie,ale co z formalnościami?CPR?
Czy muszę mieć pozwolenie na pracę aby otrzymać CPR?Bo niektórzy mówią,że dostanę jak pokażę kontrakt,ale CPR będzie tylko numerem do podatku i nie będę mógł korzystać z usług medycznych etc.
Ile miesiecy mogę pracowac w Danii bez pozwolenia - pół roku czy rok?
Dzisiaj właśnie założyłem sobie konto w Nordea Bank,czy będzie konieczność zakładania kolejnego konta w Danii?Czyto polskie będzie dobre?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej