poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: START  (Przeczytany 8585 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kuchta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +2/-2
START
« dnia: 26 Sie 2007, 11:16:50 »
Witam wszystkich serdecznie.

Piszę ten temat,bo wieluu rzeczy jeszcze nie wiem,a wkrótce zamierzam "podbić" Danię ;)

Po pierwsze opisze nieco siebie.
Mam 18 lat,język angielski komunikatywny/ale o to się nie boję/z zawodu jestem kucharzem.
W listopadzie chcę jechać do Danii.Początkowo jako kolporter gazetek albo w swoim zawodzie.
Celem wyjazdu jest zarówno zarobek jak i usamodzielnienie się,pozananie nowego kraju,poduczenie języka itp.taki wyjazd ma zapewne więcej zalet niż wad ;)

Do czego zmierzam...

Słyszałem,że duży problem stanowi wynajęcie mieszkania (bądź pokoju,kawalerki,wiekszy mi niepotrzebny,bo jadę sam).
Ponoć koszt czynszu nie jest wysoki tylko kaucja i pierwsze pytanie z mojej strony - ile Pan Duńczyk może sobie zażądać średnio takiej kaucji?Na wyjazd przeznaczam ok.6000PLN i nie wiem czy pożyczać dodatkowo 5000 czy starczy ta szóstka?Zakładam,że będę czekał na pracę miesiąc - /szukanie rewiru/.

Po drugie,pytanie wręcz banalne i nieco infantylne - CZY SOBIĘ PORADZĘ?Kompletnie nie znam duńskiego zaś angielski nie jest najgorszy i wciąż się rozwijam.

Po trzecie,czy dostanę pozwolenie na pracę nie mając uregulowanej służby wojskowej.

Po czwarte,dot.numeru CPR - na łebski rozum,jadę sobie do Danii i rejestruje się w Urzędzie,na pracę dają mi 6 miesięcy,w tym też okresie płacę 8% podatku - dobrze rozumie?

Po piąte,jakie najlepiej konto założyć (w Polsce) żeby nie było problemów z operacjami bankowymi w Danii?

Po szóste,pozdrawiam wszystkich serdecznie i proszę o odpisy ;)

Offline GoTTie

• Przyjaciel Portalu
  • Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +19/-6
Odp: START
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Sie 2007, 12:00:38 »
Depozyt to zazwyczaj 3x miesieczny czynsz, czyli zakladajac ze znajdziesz sobie jakis pokoj do 2500 dkk to depozty bedzie wynosil ok 7000 DKK. Mysle ze te 6000 PLN na poczatek wystarczy, pod warunkiem ze nie bedziesz siedzial bez pracy ponad 3 miechy.

To czy sobie poradzisz, zalezy od ciebie. Jesli jestes przedsiebiorczy, umiesz sie rozejrzec za mieszkaniem, praca, masz zawsze plan awaryjny, liczysz na siebie a nie na innych i dzialasz pewnie i zdecydowanie zamiast narzekac dookola to smialo mozesz jechac :)

CPR nie ma nic do sluzby wojskowej

Konto obojetnie jakie, przelewy robisz przez netbank, kosztuja 20dkk niezalenie od kwoty, pieniazki ida 5-7 dni i nigdy nie bylo z tym problemu

Offline Kuchta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Sie 2007, 12:10:41 »
O dzięki za wyjasnienie.

Rozumiem,że na początku płacę kaucję + czynsz czyli wyjdzie tutaj ok.9000DKK,czyli ok.4500PLN + oplaty,jedzenie,czy na pewno to wystarczy?I to jest cena WYNAJĘCIA mieszkanka + media a nie share z właścicielem?
Jakbyś mi podał jakiegoś linka (po angielsku) z ogłoszeniami,byłbym bardzo wdzięczny.
Czy w związku z przyjazdem czekają na mnie jakieś opłaty na miejscu?Tj.np.w UK w home office?

I jeszcze jedno : jak wygląda sprawa z przestępczością w Danii?Można na luzaku chodzić w nocy na ulicach?
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2007, 12:20:14 wysłana przez Kuchta »

Offline malin

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +4/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Sie 2007, 13:04:48 »
Co do jezyka to praktycznie wszyscy mowia po angielsku i nie ma problemu. Jak masz przyjechac za jakis czas to proponuje sie nauczyc podstawowych zwrotow bardzo doceniaja jak sie mowi w ich jezyku i jest to bardzo duza zaleta. Nie zrazaj sie wymowa na poczatku  :)
Pozdro.
Malin. :-)

Offline Kuchta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Sie 2007, 18:03:10 »
O dzięki za wyjasnienie.

Rozumiem,że na początku płacę kaucję + czynsz czyli wyjdzie tutaj ok.9000DKK,czyli ok.4500PLN + oplaty,jedzenie,czy na pewno to wystarczy?I to jest cena WYNAJĘCIA mieszkanka + media a nie share z właścicielem?
Jakbyś mi podał jakiegoś linka (po angielsku) z ogłoszeniami,byłbym bardzo wdzięczny.
Czy w związku z przyjazdem czekają na mnie jakieś opłaty na miejscu?Tj.np.w UK w home office?

I jeszcze jedno : jak wygląda sprawa z przestępczością w Danii?Można na luzaku chodzić w nocy na ulicach?

Czy możecie mi odpowiedzieć na te pytania + czy dobrze by było wyrabiać nowy paszport,czy to będzie zbędne i dowód wystarczy?
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2007, 18:26:39 wysłana przez Kuchta »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sie 2007, 18:21:55 »
Paszport wyrob. Przestepczosc na ulicach -- zalezy, gdzie mieszkasz (przykladowo -- na Amager jest spokojnie, na Norrebro juz niekoniecznie). Nie ma home office ani council tax. Ogloszenia o wynajeciu mieszkan sa na specjalnych stronach, gdzie sie wykupuje dostep. Sa po dunsku. O ogloszeniach po angielsku mi nic nie wiadomo. Mozna tez sporo ogloszen znalezc w gazetach, np. Bla Avisen. Cennika nikt Ci dokladnie nie poda, bo to zalezy od regionu i miasta, calkowita zas kwota potrzebna na miesiac naprawde zalezy od tego, co i gdzie kupujesz. Osobiscie radzilabym wziac wiecej kasy, bo miesiac na znalezienie pracy jest okresem optymistycznym. I ogolnie -- powodzenia, przyda sie.

Aha, jaki urzad masz na mysli w tym fragmencie?
Cytuj (zaznaczone)
jadę sobie do Danii i rejestruje się w Urzędzie

Offline Kuchta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sie 2007, 18:30:00 »
O,a dlaczego mam -1 oklaski ? heh

No Urząd czyli tam gdzie się to robi w Danii ten nr.CPR,chyba że źle zrozumiałem coś?

No dobrze wezmę więcej kasy,ale ja nie chce jechać w ciemno tylko załatwić sobie tutaj pracę.
Może mi się uda przez BalticWorkForce /tutaj kwestia czekania na rewir,mam nadzieję że w chłodne dni i po powrocie studentów trochę miejsc się zwolni/albo u jakiegoś praywatnego pracodawcy.

Dziękuje bardzo za odpisy jak ktoś ma coś do dodania to zapraszam :D

EDIT:Co myślicie o otwarciu konta w Nordea Bank?
Tam są mozliwe przelewy w DKK,ma ktoś takie konto?

Cytuj (zaznaczone)
Odrobine

Hehe no poczytam poczytam jeszcze,mam jeszcze czas ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 26 Sie 2007, 18:30:00 »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Sie 2007, 18:32:14 »
No Urząd czyli tam gdzie się to robi w Danii ten nr.CPR,chyba że źle zrozumiałem coś?
;D Odrobine. Nie bede sie powtarzac, przejrzyj tematy o cpr, bylo ich az nadto duzo.

Offline malin

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Sie 2007, 20:11:25 »
Ja mam w Nordea. Zrobilem dlatego ze sa bankomaty w Polsce i wyplaty sa darmowe ale to zalezy gdzie mieszaksz. Bankomaty sa tylko w kilku miastach.
www.nordea.pl
Pozdro.

Offline Kuchta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Sie 2007, 22:01:37 »
Witam ponownie.

Od tego czytania zdążyłem się już pogubić.
Zupełnie nie wiem jak to jest z formalnościami na początku.
Przypuścmy,że wyjeżdżam do Danii,bo zaprosił mnie duński pracodawca bądź wyjechałem z BWF na gazetki.
Znalazłem sobie mieszkanie,wszystko pięknie,ale co z formalnościami?CPR?
Czy muszę mieć pozwolenie na pracę aby otrzymać CPR?Bo niektórzy mówią,że dostanę jak pokażę kontrakt,ale CPR będzie tylko numerem do podatku i nie będę mógł korzystać z usług medycznych etc.
Ile miesiecy mogę pracowac w Danii bez pozwolenia - pół roku czy rok?
Dzisiaj właśnie założyłem sobie konto w Nordea Bank,czy będzie konieczność zakładania kolejnego konta w Danii?Czyto polskie będzie dobre?

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Offline malin

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Sie 2007, 22:43:38 »
Mozesz dostac CPR pez pozwolenia oczywiscie jak masz kontrakt. Lepiej go miec od razu po przy pierwszeych wyplatach bede Ci pobierac 60% poatku zanim dostaniesz karte podatkowa (na koniec roku podatkowego wyjdzie Ci zwrot) Co do uslug medycznych mozesz dostac karte ubezpieczeniowa tymczasowa wazna 3 miesiace z komuny musisz isc z kontaktem i najlepiej z paskiem lub karta podatkowa pokazac ze sie placi podatki i sluzba zdrowia Ci sie nalezy.
Pozdro.

Offline malin

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Sie 2007, 20:27:44 »
Mirra.
Ja mam CPR do celow podatkowych. Nie mam jeszcze pozwolenia na pobyt i mam zapweniona opieke medyczna. Mam zolta karte tymczasowa wazna na 3 miesiace. Oczywiscie caly czas czekam na pozwolenia aby tak jak piszesz otrzymac cos w rodzaju dowodu osobistego i byc zarejestrowanym w komunie.

Cytuj (zaznaczone)
To o czym pisze Malin to bedzie tez CPR, ktory dokladnie bedzie tak wygladal pozniej - ale nadany przez Urzad Skarbowy i sluzocy TYLKO I WYLACZNIE celom podatkowym
Nieprawda. Jezeli placisz podatki masz zapewniona sluzbe medyczna. Karta tymczasowa. Ale TYLKO sluzbe medyczna

Jezeli firma jest naliscie mozesz zaczac prace bez otrzymania pozwolenia. Ja polecam jednak zawsze poczekac na pozwolenie. Czlowiek czyje sie pewniej i moze co wazne zapisac sie na dunski oplacany przez komune.

P.S. Jak bede mial chwile to jak sa chetni to moge zrobic zdjecie karty tymczasowej.
Pozdro.

Offline Kuchta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Sie 2007, 20:48:21 »
Dzięki za odpowiedzi,ale dalej widzę,że zdania są podzielone.
Wiem,że kolega jechał na gazetki w BALTICWORKFORCE i nic nie załatwiał jeśli chodzi o pozwolenia,bo wyjechał z dnia na dzień.
Mirra możesz mi podać jeszcze jakieś firmy do których nie trzeba mieć pozwolenia na pracę?

Malin możesz wkleić to.

Pzdr.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Sie 2007, 20:49:38 »
Kuchta, bylo bylo, wszystko juz bylo. Uzyj wyszukiwarki. Wpisz haslo "lista firm".

Offline Kuchta

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Sie 2007, 20:51:16 »
Kuchta, bylo bylo, wszystko juz bylo. Uzyj wyszukiwarki. Wpisz haslo "lista firm".
hehe Tula wpisałem frazę "lista firm" i jedyny post jaki mi się wyświetlił to Twój powyższy ;)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 28 Sie 2007, 20:51:16 »

Czy to jest czas na start?

Zaczęty przez ShultheisDział Hydepark

Odpowiedzi: 6
Wyświetleń: 3794
Ostatnia wiadomość 30 Lis 2012, 17:26:01
wysłana przez anikrey
start zycie praca szkola itd .dania !!!

Zaczęty przez lucasDział Odense

Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 8833
Ostatnia wiadomość 10 Lut 2010, 01:24:24
wysłana przez Jomir
nowy start!!!:)

Zaczęty przez GiMDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 6546
Ostatnia wiadomość 15 Cze 2008, 11:23:35
wysłana przez mala_z_Aarhus
Start w Danii

Zaczęty przez Grzesiek pl.Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 5763
Ostatnia wiadomość 15 Kwi 2018, 08:11:07
wysłana przez Grzesiek pl.
Start w DK - nowe przepisy ?

Zaczęty przez vicekexeDział Pomoc!