Ogólne > Rodzina ...

Informacje dla nowych obywateli Danii o zyciu i rodzinie w tym kraju.

<< < (9/22) > >>

olka1234:
hejka
mam pytanie, czy ktos z was orjetuje sie jak to jest z niebieska karta ubezpieczeniowa UE.
Bo jestem w Danii i mam tu żółta karta ubezpieczeniowa i na inne kraje UE niebieska karte.
A chce wyjechac na urlop do Polski na 1 miesiąc a na tamten czas mam termin porodu i moge rodzic w poolsce i nie wiem czy mnie przyjmom na niebieska karte UE i czy nie bede musiala placic za pobyt w szpitalu.
Prosze o odpowiedz. Jezeli tylko ktos sie w tym orietuje.Pozdrowienia

siudemka1972:
Mi powiedziano ze niebieska karta jest do użytku w nagłych przypadkach..poród nim nie jest!termin masz wyznaczony od 35 tygodnia ciąży powinnaś być na terenie Dani ponieważ od tego tygodnia możesz rodzic w każdej chwili-tak tłumaczono mi..wyjazd do PL tym bardziej ze jest to twój kraj pochodzenia  nie będzie uznany za   przypadkowy i będziesz musiała pokryć koszty tzn ok 2500zl pl.Dowiedz się w swojej komunie i poproś o  pisemna odpowiedz-w razie pozytywnej tzn jeśli powiedzą ze nie ma problemu będziesz miała dowód gdy nie będą jednak chcieli pokryć kosztów.Swoja droga proszę napisz jak się to rozwiązało w Twoim przypadku tzn jaka była odpowiedz .

olka1234:
Dzieki bardzo

roga:

--- Cytat: olka1234 w 30 Kwi 2011, 16:29:03 ---hejka
mam pytanie, czy ktos z was orjetuje sie jak to jest z niebieska karta ubezpieczeniowa UE.
Bo jestem w Danii i mam tu żółta karta ubezpieczeniowa i na inne kraje UE niebieska karte.
A chce wyjechac na urlop do Polski na 1 miesiąc a na tamten czas mam termin porodu i moge rodzic w poolsce i nie wiem czy mnie przyjmom na niebieska karte UE i czy nie bede musiala placic za pobyt w szpitalu.
Prosze o odpowiedz. Jezeli tylko ktos sie w tym orietuje.Pozdrowienia

--- Koniec cytatu ---
komuny traktuja takie sprawy barszo roznie. znam tylko jeden konkretny przyklad, a mianowicie osoba bedaca w zaawansowanej ciazy (znajac termin porodu), zwrocila sie z pytaniem do Odense Kommune w zwiazku z planowanym wyjazdem do Polski, czy w razie porodu w Polsce, ubezpieczenie dunskie pokryje wydatki. Odpowiedz: wyjazd w takim stanie i tak blisko spodziewanego porodu jest sprawa prywatna na wlasna odpowiedzialnosc i ze porod to nie choroba, a w kazdym razie nie nagly wypadek zachorowania, ktory jest objety dunskim ubezpieczeniem zdrowotnym. Rowniez osoby z choroba chroniczna, ktore wyjezdrzaja np. na urlop do innego krajy ryzykuja, ze w razie nawrotu choroby lub pogorszenia sie stanu ich zdrowia beda mialy trudnosci w odzyskaniu kosztow.   

kasia23jagoda:
WITAM!!!
CZY JEST MOŻLIWOŚĆ UZYSKANIA ZASIŁKU RODZINNEGO NA DZIECKO,GDYŻ JA NIE PRACUJĘ I NIE PRACOWAŁAM TYLKO MĄŻ Z TYM,ŻE DZIECKO JEST Z POPRZEDNIEGO ZWIĄZKU. Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA POMOC I BYŁA BYM WDZIĘCZNA ZA KONTAKT TEL.71616097 LUB E-MAIL;kasia23jagoda@o2.pl POZDRAWIAM!;-)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej