poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Dostałem mandat 750dkk za jazdę S-togiem z niewłaściwym biletem. Niesłusznie.  (Przeczytany 16329 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MaciekS

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Jechałem z Frederikssundu do Kopenhagi. Sprawdziłem na mapce stref przy kasowniku - Frederikssund jest oznaczony cyfrą siedem. Skasowałem na 7 stref. Kontroler w pociągu poinformował mnie, że jadę ze strefy dziewiątej, a więc nie mam ważnego biletu. Sprawdzałem schematy połączeń w Internecie - Frederikssund jest nieodmiennie oznaczany cyfrą "7". Wiem, że mogę się odwołać np. na stronie DSB, ale czy to spowoduje anulowanie kary? Jeśli nie, to jak mam dalej postępować? Czy rzeczowym by było szukanie pomocy rzecznika praw konsumenta? Proszę o rady. Na razie czekam na wyczerpanie mojego dwutygodniowego terminu na odwołanie, ale to już pojutrze.

Offline molo

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
HejTak Frederiksund to zona nr 7,ale jadąc do Kopenhagi pociagiem powinieneś skasować 9 zon  ( alle zone).śtad kara za jazdę bez ważnego biletu.  :(.pozdrawiam

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
Obawiam sie, ze mandat dostales slusznie. Wlasnie spojrzalam na mapke. Frederekssund lezy w strefie nr 7, ale zeby dojechac do centrum Kopenhagi musisz przejechac przez co najmniej 9 stref: http://www.moviatrafik.dk/dinrejse/Priser/hovedstadsomraadet/prisoversigt/lovgrundlag/Documents/Allezoner-Hovedstaden.pdf .

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
Zawsze na rejseplanen.dk mozna sprawdzic ilosc stref. Kare mozesz rozlozyc na raty, mozesz tez tlumaczyc sie ze za 7 stref zaplaciles i to jest dowodem ze naprawde nie miales zlych zamiarow, a takze ze jestes nowoprzybylym obcokrajowcem i zle zrozumiales stacyjna mape.Nie wiem na jakich tu jestes zasadach ale jak wracasz wkrotce do Polski to nie musisz placic mandatu bo tam im sie nie oplaca scigac gapowiczow.

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
... ale jak wracasz wkrotce do Polski to nie musisz placic mandatu bo tam im sie nie oplaca scigac gapowiczow.

No nie jestem tego taka pewna. Znam przypadek scigania za zle parkowanie (doszly do tego jeszcze oplaty).
Ale byc moze DSB nie jest tak efektywne.

Baumi

• Gość
Znam przypadek scigania za zle parkowanie (doszly do tego jeszcze oplaty).
Ja osobiście znam identyczny przypadek - znajomy będący tu na wymianie w ramach erasmusa dostal mandat za zle p[arkowanie - 500 DKK. Nie zaplacil i za jakis czas (calkiem nie dlugo bo jeszcze bedac w DK) matka mu dzwoni, ze przyszedl do domu mandat z danii na 1200 PLN. Na rozliczeniu widniala informacja, ze ok. 250 PLN to mandat a reszta to koszta firmy windykacyjnej w PL ;)

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
Pisalem juz o tym pare miesiecy temu; w DSB powiedziano mi, ze tego nie robia.

poloniainfo.dk

Offline kambos

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Mam podobne pytanie. czy jak dostałem mandat za jazdę metrem z centrum Kopenhagi na lotnisko które znajduje sie (jak sie dowiedziałem od kontroli w 4 zonie) a nie w 3 to musze płacic mandat czy przyślą mi go do domu?? . Wyrzuciłem go bo jeden dzien w Kopenchadze i wracając na lotnisko zle wybrałem bilet do metra i po prostu wyrzuciłem mandat i nie mam jak go zapłacić.

Offline Domnik

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 10
  • Reputacja: +2/-0
Ot takie fanaberie.
W Husum Torv jest podobnie, z jedne str zona 31, 5m dalej zona 2, następne 5m dalej znów 31.. I tak trzeba kasować obydwie zony :D

@Edit: W każdym razie nijak się nie odwołasz. Musisz zapłacić..

@Edit2: Kambos z własnego doświadczenia wiem że takowy mandat przyjdzie po jakimś czasie (pół roku, rok..) na adres Twojego zameldowania, aczkolwiek będzie on wyższy ze wzgl na zwłokę spłaty. Nie będzie to jakaś heroiczna suma ale będzie ciut wyższy. Na Twoim miejscu udałbym się gdzie (dokładnie sam nie wiem gdzie) np do biura DSB czy coś.. nie wiem gdzie więc sam musisz się dowiedzieć, lecz tak jak pisałem udałbym się tam i wytłumaczył moją sytuacje, na pewno dadzą Ci jakiś papierek lub powiedzą ile masz do zapłacenia..
Cytat od kogoś mądrego, stąd..
'Iraq, Afghanistan, to już było... Teraz odpoczynek...
Dlaczego? -Bo niewłaściwi ludzie dowodzą...
Kapitanie wrócisz?... -Wrócę jak oni odejdą...'

Offline zaq

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 14
  • Reputacja: +6/-0
Kambos, w razie zgubienia mandatu musisz napisac maila do biura DSB przez ich strone. Wtedy wysla Ci go ponownie.
http://www.dsb.dk/kundeservice/efter-rejsen/kontrolafgifter/klagevejledning/kontakt-dsb/

Tak jak napisal Dominik, jesli nie zaplacisz od razu to przysla Ci go po paru miesiacach, ale wyzszy o 100 koron. W przypadku, gdy go zignorujesz, sprawa laduje w Skat/urzedzie skarbowym.

Zakladajac, ze jestes poza Dania, gdy DSB podesle mandat to mozesz zaplacic przelewem internetowym na konto DSB
DK34 2000 3482 887 987. SWIFT-kode NDEADKKK

Dodatkowo kwote mozna rozlozyc na raty (maksymalnie 10), ale sie to nie oplaca. Do kazdej wplay doliczaja 25 koron, ogolem nie dolicza mniej niz 125koron nawet jesli kare splacisz wczesniej.

Offline kambos

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
A czy ktoś ma doświadczenie z mandatami wysyłanymi do Polski, to znaczy, czy kiedy zignoruje się mandat, przyślą mi ponaglenie do Polski i będą próbować wyegzekwować tą kasę?

Offline slonko2155

• Podziękowania
Moj mąż dostał kiedyś mandat za brak zegara parkingowego, około 500kr.Pracował wtedy na kontrakcie czasowym, za niedługi czas miał zjeżdżać do PL bo kontrakt wygasał.Znajomy Duńczyk z pracy powiedział mu żeby nie płacił, ze i tak zaraz wyjeżdża i nie będą go szukać.Tak tez zrobił...Po około pól roku na polski adres przyszło pismo z firmy windykacyjnej.Oczywiście kwota była kilkakrotnie wyższa niż owe 500kr. Z doświadczenia wiec mogę poradzić, ze taniej wychodzi zapłacić od razu....

Offline ferdek

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Moj mąż dostał kiedyś mandat za brak zegara parkingowego, około 500kr.Pracował wtedy na kontrakcie czasowym, za niedługi czas miał zjeżdżać do PL bo kontrakt wygasał.Znajomy Duńczyk z pracy powiedział mu żeby nie płacił, ze i tak zaraz wyjeżdża i nie będą go szukać.Tak tez zrobił...Po około pól roku na polski adres przyszło pismo z firmy windykacyjnej.Oczywiście kwota była kilkakrotnie wyższa niż owe 500kr. Z doświadczenia wiec mogę poradzić, ze taniej wychodzi zapłacić od razu....
pewnie ze lepiej zapłacić od razu bo póżniej i tak skat weżmie te pieniądze.

Offline Iwcia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 5
  • Reputacja: +1/-0
Witam . Nie będę zaczynać nowego tematu , a mam podobne pytanie . Potrzebuje się dostać z Farum do Ishoj . Rajseplanen.dk pokazuje mi tylko 6 zon , czy to nie za mało ??? A jeżeli za mało to gdzie mam się dowiedzieć ile skasowac , żeby nie zapłacić mandatu . I jeszcze jedno pytanko , do tej pory w grudniu w sobotę i niedzielę jeżdziło się bez kasowania , czy w tym roku też tak będzie ???.

Pozdrawiam Iwona

Offline seba08

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 15
  • Reputacja: +19/-25
Zalezy czym sie jedzie i przez jakie miasta ,rejseplanen pokazuje niezbyt wiarygodnie .Jak jedziesz pociagiem to patrz na kasownik na linie swojego przejazdu ,to proste (pola przez ktore przebiega trasa podrozy są twoimi zonami ).Z autobusami patrz na rozkladzie pod trasa są numery zon .Z Farum najlepiej jechac busem 500S -wsiadasz po przeciwnej stronie radhus ,czyli nie do Kokkedal tylko do Orestad zreszta niewazne dokąd bedzie napisane to wsiadasz i wysiadasz w Glostrup .  zony ---Farum62 verlose52  ballerup42   glostrup43 ....nastepnie na dowrcu autobusowym w Glostrup wsiadasz w 300S do Ishoj   ,wtedy mijasz kolejno Brondby44 i juz Ishoj55     wychodzi 6 zon .Busy ze znaczkiem "S" to tak jak pociąg tylko przez zadupia jeżdzą :D ale sa bardzo wygodnym rozwiazaniem  .Pozdr.
Szczęśliwi ludzie to tacy, którzy nie są świadomi lepszych i większych możliwości, żyją we własnych światach odpowiednio skrojonych do ich predyspozycji.                                                                       Aldous Huxley

poloniainfo.dk

Fotoradar Mandat Kolding

Zaczęty przez PrzemkoKoldingDział Pomoc!

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 7744
Ostatnia wiadomość 13 Lut 2021, 18:59:31
wysłana przez PrzemkoKolding
Mandat w Niemczech

Zaczęty przez ewkasDział Pomoc!

Odpowiedzi: 12
Wyświetleń: 12835
Ostatnia wiadomość 17 Lis 2015, 18:21:41
wysłana przez jankow
mandat

Zaczęty przez laura156Dział Pomoc!