poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Starthjælp a kontanthjælp, jakie są różnice?  (Przeczytany 4323 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bajka123

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Starthjælp a kontanthjælp, jakie są różnice?
« dnia: 24 Sie 2010, 09:17:05 »
Spełniając określone warunki można otrzymać w Danii starthjælp albo kontanthjælp. Czy ktoś wie, kiedy otrzymuje się jedną formę pomocy a kiedy drugą? Będę wdzięczna za podpowiedź.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
Odp: Starthjælp a kontanthjælp, jakie są różnice?
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Sie 2010, 13:12:08 »
Bardzo ogolnikowo: jezeli jestes do dyspozycji na rynku pracy, prawo unijne gwarantuje Ci pomoc socjalna na takim samym poziomie co obywatelom swojego kraju. Musisz spelnic pewne warunki co do okresu zatrudnienia. Dyspozucyjnosc na rynku pracy, to rowniez okres kiedy jestes bez pracy (stracilas prace), pod warunkiem, ze aktywnie starasz sie o zatrudninie. Moze to byc okres bezrobocia (finansowany przez A-kasse). Jezeli nie nalezalas do A-kassy ale niezwlocznie po utracie pracy zglosilas sie do Jobcenter - rowniez jestes dyspozycyjna na rynku pracy. To tak w bardzo duzym skrocie. Wiele komun usilowuje udzielac Stathjælp, co niezgodne jest z przepisami prawa tzw. Aktivloven. Osobiscie prowadzilem taka sprawe, gdzie po odwolaniu sie do wyzszej instancji, komuna musiala zmienic decyzje.

Offline Bajka123

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Sie 2010, 23:14:10 »
Dzieki za odpowiedź. Chcialabym jednak jeszcze dowiedziec sie,jaki okres zatrudnienia uprawnia mnie do pomocy socjalnej? Poza tym co dzieje się z prawem pobytu wydanym na okres zatrudnienia wraz z utratą tej pracy? Slyszalam cos o mozliwosci otrzymania prawa pobytu na okres poszukiwania pracy, ale czy wowczas mozna korzystac z pomocy komuny? Prosze o wiecej informacji na ten temat.

Offline Daria2007

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
Odp: kontanthjælp a kontanthjælp, jakie są różnice?
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Sie 2010, 11:43:27 »
Witam, ja również mam pytanie w tej kwestii. Jestem w Danii od niedawna, pracuję dopabuse drugi miesiąc, ale obawiam się, że z powodu małej ilości zamówień pracodawca niedługo mnie zwolni. Na pewno jest to za krótki okres by otrzymać jakokolwiek pomoc, ale czy mogę zarejestrować się w Jobcenterze? Poza tym czy mój  pobyt tutaj traci wtedy moc prawną?Czy muszę starać się o nowy pobyt, na przykład na szukanie pracy? Coś o tym słyszałam, ale nie wiem dokładnie. Poza tym może ktoś dokładnie wie, jaki okres zatrudnienia jest wymagany, żeby w razie utraty pracy, można było otrzymywać kontanthjælp, a jaki żeby starthjælp? Z góry dziękuję za informacje.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sie 2010, 15:09:44 »
Bajka123 i Daria2007: odpowiedz na tak szczegolowe pytania i wazne pytanie zaczyna przybierac formy doradzctwa. Nie sposob w szybki i prosty sposob na nie odpowiedziec. Wlasciwa odpowiedz, poparta przepisami na podstawie ktorej moznaby "dzialac" wobec komuny, jobcenter, Skat czy Statsforvaltningen wymaga przedstawienia zasad i regul i przepisow obowiazujacych w poszczegolnych konkretnych tematach. Krotka i bardzo ogolna odpowiedz z mojej strony bylaby nie na miejscu, biorac pod uwage konsekwencje niewlasciwego postepowania (niezgodnego z obowiazujacymi przepisami).

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sie 2010, 15:09:44 »

Jakie sa szkoły w Vejle

Zaczęty przez monik93Dział Edukacja

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 11592
Ostatnia wiadomość 01 Mar 2011, 07:50:38
wysłana przez monik93
Jakie dokumenty będę teraz potrzebowac?

Zaczęty przez mtxmarekDział Pomoc!

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 8159
Ostatnia wiadomość 03 Lip 2007, 21:37:33