poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: pozwolenie na samochod  (Przeczytany 16575 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dyba83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
pozwolenie na samochod
« dnia: 28 Sie 2010, 18:59:43 »
Czy ktos na forum moglby mi pomoc i podpowiedziec w jednej sprawie!! bylbym bardzo wdzieczny ;)
Wyslalem pismo do Skata o pozwolenie na polskich blachach i dostalem z powrotem list o potwierdzeniu otrzymania mojego wniosku i ze maja czas na odpowiedz az do 1 pazdziernika, czy moge jezdzic w tym czasie samochodem po Danii, a jesli nie czy moge jakos wywiesc samochod do Polski?

Offline Zurich

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
Odp: pozwolenie na samochod
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Sie 2010, 19:27:57 »
Smialo brachu!!!Moja znajoma smiga od roku na PL blachach bez pozwolenia i nic!Wiec nie lekaj sie!!!Dawaj smailo!!!

Offline snorki

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Sie 2010, 19:31:12 »
Z punktu widzenia prawa duńskiego nie możesz. Jeśli cię złapią możesz mieć problemy. pozdrawiam.

Offline dyba83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Sie 2010, 20:10:05 »
Czy moge sie starac o pozwolenie w Skacie na wywoz samochodu do Polski ? a jesli nie to jak jest na przejsciach granicznych czy czeste sa rutynowe kontrole? jak jest lepiej jechac w dzien czy w nocy?
ps. dodam ze czekam juz na odpowiedz prawie 4 tyg.
« Ostatnia zmiana: 28 Sie 2010, 20:25:14 wysłana przez dyba83 »

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Sie 2010, 00:58:12 »
Zgodnie z obowiazujacym prawem, nie mozesz poruszac sie pojazdem, ktory nie jest zarejestrowany. To, ze zlozyles wniosek o pozwolenia na tymczasowa jazde w Danii nie upowaznia cie do jazdy. Dlatego zaleca sie aby wniosek o pozwolenie skladac przed wjazdem do Danii. A to, ze Zurich zaleca "smiganie" na polskich blachach, bo tak robi znajoma, jest poprostu niepowazne.
Kazdy robi jak uwaza i powinien byc gotowy ponosic konsekwencji swojego postepowania. W ciagu ostatniego roku kilkakrotnie "ratowalem" osoby, ktore jezdzily na polskich blachach, w tym rowniez zatrzymane osoby posiadajace przy sobie kopie zlozonego wniosku o zezwolenie. Wachlarz mozliwosci stosowania sankcji przez Skat jest dosc szeroki. Oto fakty z zycia: ostrzezenie, kara grzywny, nakaz wywozu pojazdu z Danii, zatrzymanie samochodu i nie wydanie go przed oplata rejestracji.
Wszystko w zaleznosci oceny indywidualnej policji/Skatu. 

[Posted on: 29 Sie 2010, 00:51:21]

Oczywiscie sa przepisy, ktore zezwalaja na jazde na obcej rejestracji, ale to juz zupelnie inna sprawa, ktoranie dotyczy wiekszosci pytan stawianych w zwiazku z uzyskaniem zezwolenia na tymczasowa jazde. Zezwolenie nie jest prawem/przywilejem ale wyjatkiem od obowiazku zarejestrowania pojazdu. O udzieleniu zezwolenia wylacznie decyduje Skat na podstawie indywidualnej oceny podanych we wniosku argumentow. 

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Sie 2010, 12:38:27 »
Kolego dyba83 idz do skat-u i popros o kwit na wywoz auta  do polski powinni ci dac tak glejt z zaznaczeniem trasy od miejsca twojego zamieszkania do granicy a jesli cie zlapia w innym rejonie  a nizeli jest to zapisane to wtedy lipa.Moj ziomek tak zalatwil ta sprawe w skacie w Hernning musial tez zaznaczyc w jakim okresie mniejwiecej chcial wywiezsc to auto,sprubuj moze tez ci wydadza takie zaswiadczenie.

Offline grey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sie 2010, 15:19:23 »
ja wysłałam wniosek w czerwcu i w lipcu otrzymałam odpowiedź, że decyzję otrzymam do 1 września. czekam z niecierpliwością. a co do jazdy samochodem to poruszam sie nim cały czas od kwietnia i wożę z sobą kopię tego pisma. staram się jednak jeździc tylko do pracy i z powrotem, aby mieć mniejszy stres :) moim zdaniem roga ma rację, jeśli nie masz pozwolenia to do momentu otrzymania go nie powinieneś poruszać się samochodem na pl blachach. decyzja jednak należy do Ciebie. ja sama jeżdżę, ale nie polecam nikomu tego samego.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 29 Sie 2010, 15:19:23 »

Offline dyba83

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Sie 2010, 19:56:10 »
Jutro ide do Skatu w Arhus, zobaczymy czy maja taki wniosek o ktorym pisze leo1 o wywiezieniu auta, dziekuje za pomoc

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Sie 2010, 19:29:19 »
A nie prościej kupić tablice tymczasowe (naklejki) ??
100dkk za dobę i można jechać, zawiera ubezpieczenie i są ważne na terenie całej eu-choć jak ktoś to zauważył tylko z niemcami dania podpisała umowę....
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Sie 2010, 19:48:24 »
100dkk za dobę i można jechać, zawiera ubezpieczenie i są ważne na terenie całej eu-choć jak ktoś to zauważył tylko z niemcami dania podpisała umowę....

Ale czy tak mozna?

Po co kupowac tutaj samochod za 1 000 000dkk jesli mozna by kupic taki np.  w Niemczech za 500 000dkk i kupowac codziennie naklejki za 100dkk - koszt roczny 36500dkk.

Sprzedajemy po 4 latach.

Po 4 latach - wartosc pierwszego auta = 500 000dkk, drugiego auta 250 000dkk w Niemczech.

Koszt ubezpieczenia pierwszego auta - nie mam pojecia, drugiego = 4 x 36500 = ok. 150 000dkk, zatem na drugie auto bysmy wydali 500 000 + 150 000 a odzyskali (po 4 latach) 250 000 - czyli wydatek 400 000dkk.

Pierwsze auto - wydatek 500 000dkk + ubezpieczenie.

Wyliczenia uproszczone, chodzilo o ukazanie formuly ;)

Offline luter6

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Sie 2010, 21:24:47 »
po Vejle chodza plotki ze od września lub we wrzesniu ma sie cos w sprawie samochodow zmienic...oby na lepsze...ale szczerze w to watpie...no ale ten wrzesien to juz tuz tuz wiec sie okaze!!!

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sie 2010, 21:48:23 »
Takie plotki średnio raz na kwartał się pojawiają ...
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline hektor_wektor

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Sie 2010, 23:03:12 »
A to co? Pierwszy raz o tym słyszę. Przyjechałem do Dani i w sumie auto jest mi potrzebne od święta. Głównie stoi -  mam rower. Oczywiście jak nie znajdę pracy, to pewnie zwinę się stąd ale jeśli się uda, to pewnie chciałbym jeszcze przez chwilę potrzymać auto na parkingu. Wówczas takie "naklejkowe" rozwiązanie przydałoby się w okolicach grudnia. Piszesz serio? Gdzie można coś więcej o tym przeczytać?

Offline Mirracle

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #13 dnia: 07 Wrz 2010, 11:13:24 »
Witam!!
Mam pytanie do was forumowicze :)
Ja i mój chłopak mieszkamy i pracujemy w Danii od 3 lat. Studiujemy zaocznie w Szczecinie wiec samochod jest nam bardzo potrzebny, bo jedzimy co 2 tygodnie na zjazdy. W zeszlym roku moj chlopak zlozyl wniosek o pozwoleni na jazde samochodem na polskich tablicach w Danii. Otrzymal zazwolenie na jazde na rok. Wkrótce niestety wyjdzie mu to pozwolenie wiec wpadlismy na pomysl aby moze, spisac umowe na mnie i przerejestrowac auto tez na mnie wiec wtedy moglabym sie ponownie ubiegac o pozwolenie na ten sam samochód ale tym razem na moje nazwisko. Jak myslicie czy to przejdzie ??? Proszę o pomoc!!

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Wrz 2010, 16:52:27 »
Witam!!
Mam pytanie do was forumowicze :)
Ja i mój chłopak mieszkamy i pracujemy w Danii od 3 lat. Studiujemy zaocznie w Szczecinie wiec samochod jest nam bardzo potrzebny, bo jedzimy co 2 tygodnie na zjazdy. W zeszlym roku moj chlopak zlozyl wniosek o pozwoleni na jazde samochodem na polskich tablicach w Danii. Otrzymal zazwolenie na jazde na rok. Wkrótce niestety wyjdzie mu to pozwolenie wiec wpadlismy na pomysl aby moze, spisac umowe na mnie i przerejestrowac auto tez na mnie wiec wtedy moglabym sie ponownie ubiegac o pozwolenie na ten sam samochód ale tym razem na moje nazwisko. Jak myslicie czy to przejdzie ??? Proszę o pomoc!!

Niech sie stara jeszcze raz, jak jemu nie dadza, to pewnie Tobie tez nie, bo nie ma czegos takiego, ze pozwolenie mozna otrzymac tylko raz. A jak nie dadza, to znaczy, ze sie nie kwalifikuje, zatem, jesli chcielibyscie byc fair, to byscie wowczas kupili auto na DK blachach, albo przerejestrowali.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Wrz 2010, 16:52:27 »

Pozwolenie a CPR

Zaczęty przez malinDział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 8623
Ostatnia wiadomość 24 Sie 2007, 23:17:13
wysłana przez malin
pozwolenie via mail - link

Zaczęty przez dksa90Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 6398
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2007, 21:17:25
wysłana przez dksa90
pozwolenie na auto

Zaczęty przez wiechutek78Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 7
Wyświetleń: 15764
Ostatnia wiadomość 24 Cze 2013, 18:34:38
wysłana przez wiolinia
POZWOLENIE NA PRACE

Zaczęty przez Marek&GosiaDział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 11183
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2006, 20:15:12
wysłana przez Grzegorz_Odense
Zapytanie o wymiar pracy a pozwolenie na pobyt!

Zaczęty przez dorotaa22Dział Praca w Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 12727
Ostatnia wiadomość 06 Lut 2009, 13:33:24
wysłana przez marek55