poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Polska restauracja w Kopenhadze  (Przeczytany 58242 razy)

Dawid Sinilo

• Gość
Odp: Polska restauracja w Kopenhadze
« Odpowiedź #75 dnia: 05 Kwi 2008, 14:19:56 »
Widze ze ciekawi Pania moja osoba , ale nie zycze sobie udostepniania linkow do moich profili. Jesli ktos ma jakies sluszne uwagi dotyczace mnie to zapraszam do napisania wiadomosci a nie roztrzasania tego na forum . A szkoły nie robie zaocznie wiec niewiem z kad to sie wzieło, tylko dziennie majac ITS do konca maja.

Koncze wypowiedzi w tym watka. Po pierwsze nie widze sensu tego typu rozmow a po drugie w restauracji prcuje do konca miesiaca tak wiec nawet jesli ktos odwiedzi restauracje to nie musi sie martwic juz ze bedzie jadl moje dania.

Dziwi mnie to ze tylko Polacy zareagowali tak na ten program, dunczycy wrecz odwrotnie i zainteresowalo ich to i chca sie przekonac jaka jest prawda :)

Pozdrawiam

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #76 dnia: 05 Kwi 2008, 18:54:47 »
Odnoszac sie do panskiego ostatniego postu:

Jesli korzysta sie z portalu "Nasza Klasa" to chyba nie po to, aby byc anonimowym?

Po drugie, jest pan niezarejestrowanym uzytkownikiem. Przyznaje, ze z niechcecia korzystam z innej poczty niz PW. Tak wiec, majla nie napisze.

Ponadto, jak widze poziom szkolnictwa wyzszego w Polsce obniza sie bezustannie - prosze korzystac z funkcji sprawdzania ortografii.

Offline madzialenasz

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #77 dnia: 05 Kwi 2008, 21:32:18 »
Z profilu Pana Dawida na naszej-klasie:
-- technikum gastronomiczne w Bialymstoku
-- zaoczne licencjackie studia w Wyzszej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu (w 2007 roku 26. miejsce w rankingu szkol wyzszych niepanstwowych tygodnika WPROST: http://szkoly.wprost.pl/?c=14&e=49 )
Nie moze byc pomylki -- zgadza sie imie, nazwisko, wiek, miasto oraz fakt, ze w rubryce "o sobie" poleca strone swojej restauracji www.zubr.dk.

http://nasza-klasa.pl/profile/1682168

Zajrzyjcie zanim skasuje ;).

Tula Ty Szpiegu z Krainy Dzeszczowcow  ;)
Nie chowaj nienawiści po wieczne czasy, ty, który sam nie jesteś wieczny.

piatka

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 05 Kwi 2008, 21:35:13 »
brawo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!, Madzia!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nie chce Tula bywac w restauracji, jej sprawa........................
 nie zawsze dyplomy swiadcza o talencie....................nie zawsze...............

Offline amur77

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #79 dnia: 27 Kwi 2008, 01:32:41 »
witam wszystkich, dzisiaj dopabuse zobaczylem ze na tej stronie,ze jest dyskusja na temat polskiej restautracji, i bardzo dobrze,bo to bylo okolo miesiaca temu kiedy bylem w pracy ( jestem kucharzem), i jeden z moich kolegow (dunczyk) zapytal mnie "widziales wczoraj program o pl restauracji w kbh przeprowadzony przez znanego dunskiego kucharza z michelin star", kiedy mowil do mnie mowil to z pogarda, ja w zasadzie nie wiedzalem o co dokladnie chodzi, a on dalej mowil "ten kucharz, on nie jest kucharzem, to tylko mlody chlopak po szkole"i kontynuuje"jak moze w restauracji (dobrej)pracowac tylko jeden kucharz, i dodaje ze jedzenie bylo totalna porazka "nieswieze mieso", naprawde nigdy w zyciu nie bylo mi tak glupio, to byl najgorszy dzien w mojej pracy tutaj,pracowalem w kilku krajach mam doswiadczenie, a dunscy kucharze z ktorymi pracuje sa naprawde bardzo dobrzy,i my Polacy moze jestesmy lepsi,(jest wielu super kucharzy),  ale jezeli otwieramy interes pod nazwa Polska Kuchnia to postarajmy sie postawic na jakosc, bo naprawde ten wstyd dlugo pozostanie, przynajmniej w mojej pamieci,

Anabella

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 12 Maj 2008, 15:29:20 »
Po oglądnięciu programu "Kniven for struben" stwierdziłam, że będę cieszyla się polską kuchnią w domu. W rozmowie ze znajomymi Duńczykami odradziłam im stanowczo pójścia do tego miejsca. Właściciela pamiętam ze sklepu. Nie jest zbyt miłym człowiekiem.
Menu restauracji jest wyjątkowo ubogie - za to dużo alkoholi. Gdzie nasze polskie schabowe i kapusta z grzybami albo bigos. Potrawy z bizona??? Pan Sylwester ma dużą wyobraznie. Może jednak powinien wrócic do korzeni polskich i polskiej kuchni. W drodze ze Świnoujścia była wspaniała restauracja Gniewko, która niestety została podpalona albo spaliła się-jak kto chce. Z takich restauracji pan Sylwester powinien zaczerpywać inspiracji.
Prowadząc znajomych Duńczykow do takiej restauracji chciałabym żeby naprawde spróbowali polskiego jedzenia a nie wymyślnych "frykasków". Poza tym, uwaga ze strony internetowej restauracji : ZAREZERWUJ pisze sie przez U a nie Ó.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Maj 2008, 17:51:38 »
Menu restauracji jest wyjątkowo ubogie - za to dużo alkoholi. Gdzie nasze polskie schabowe i kapusta z grzybami albo bigos. Potrawy z bizona???
Menu akurat, jak wynikalo z programu, powstalo w oparciu o sugestie Bo, ktory uznal, ze tradycyjna polska kuchnia sie nie przebije, bo Dunczycy jej nie znaja i myslac o niej, posluguja sie stereotypami. To, co jest teraz, to kompromis w pol drogi.
Co do zubra, to akurat to jedno danie w jednej z gazet bylo bardzo chwalone, jako ciekawostka na skale kopenhaska ;).

[Dodane: 12 Maj  2008, 16:49:38]

Kopiuje ze strony konkurencji, ortografia oryginalna ;)

Jak nas poinformował pan Sylwester Gawel – właściciel polskiej restauracji w Kopenhadze od maja br. zmienił się szef kuchni w restauracji.
Pan Mariusz Pawlak ukończył wyższą szkołę gastronomiczno-hotelerską w Poznaniu. Pracował w różnych restauracjach w Europie m.in. we Francji i Szwajcari, gdzie zdobył nie zbędna praktykę i wyczucie smaku, tak ważne w tym zawodzie.
Do meny zostały wprowadzone zmiany, a do potraw bardziej wyszukany smak.
Restauracja polska Żubr w Kopenhadze przestawia się na bardziej domowe potrawy, które pamiętamy z kraju.
Nowością są „Niedzielne obiady“, które serwowane są od 13 do 17, w których są wyłącznie podawane potrawy czysto polskie.
Załoga restauracji serdecznie zaprasza do skorzystania z nowej oferty.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #81 dnia: 26 Maj 2008, 17:51:38 »

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Maj 2008, 18:08:15 »
Czepiasz sie Tula. Powinnas sie cieszyc, ze potrawy sa czyste, a na dodatek podane w obiadach.
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

K3

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Maj 2008, 18:25:13 »
a ja ciekaw jestem, skąd "pasztet z żubra" pochodzi ;D

Tula

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Maj 2008, 18:52:24 »
Zupelnie serio zas uwazam, ze te niedzielne obiady to moze sie okazac strzal w dziesiatke; jestem pewna, ze wielu po mszy skoczy na rosol i schabowego!

Offline Jomir

• Super
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 599
  • -Otrzymane: 1087
  • Reputacja: +154/-86
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Maj 2008, 20:07:09 »
Pytanie za ile zestawik?
Eh, smaczek mnie naszedl na pomidorowe :) jutro sobie ugotuje  ;D
Fanatisme er, når man fordobler indsatsen, men har glemt målet.

Tula

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 30 Lip 2008, 21:27:45 »
Jesli ktos nie mial szansy obejrzec programu w TV, jest na youtube w pieciu czesciach :). Sam kucharz wrzucil, to dosc odwazne, przyznaje. Sa polskie napisy, ale nie wiem, kto je robil, bo blad jest na bledzie ???.
http://pl.youtube.com/watch?v=8a2yUhRVqtg&feature=related

Offline mala_z_Aarhus

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +8/-2
  • A friend to all is a friend to none.
« Odpowiedź #87 dnia: 30 Lip 2008, 21:36:10 »
Tula, aby tylko napisy...Rozbawil mnie angielski kelnera.
Zastanawiam sie jak to jest mozliwe odbywac praktyke i jednoczesnie byc jedynym kucharzem w restuaracji?
Czy kucharz kiedykolwiek probowal dunskiej kuchni?
Zimne talerze, mikrofala w kuchni i ten brud. Kucharz, ktory nie jest w kuchni o 15.30?

Ogolnie: brak podstawowej wiedzy o czymkolwiek. Zalosne.
« Ostatnia zmiana: 31 Lip 2008, 00:30:40 wysłana przez mala_z_Aarhus »

Tula

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Lip 2008, 21:37:12 »
Tula, aby tylko napisy...Rozbawil mnie angielski kelnera.
Zastanawiam sie jak to jest mozliwe odbywac praktyke i jednoczesnie byc jedynym kucharzem w restuaracji?
Angielski kelnera w porownaniu z angielskim kucharza jest doskonaly ;).

jedna z was

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 09 Sie 2008, 15:42:33 »
Witam wszystkich serdecznie!

Hmm.....nie spodziewałam się tak zażartej dyskusji na temat powstałej polskej restauracji i oferty z jaka do nas wychodzi...
Byłam obecna przy jej powstawaniu i musze przyznac, że juz wtedy znać było wielka porażkę. ;) Oczywiscie sprawa nie jest przesadzona gdyz kazdy ma prawo sie mylic i liczyc na kolejna szanse, jednakze gleboko powatpiewam czy w tym przypadku ta stara zasada sie ziści.
Problemem jest nie tyle jakosc potraw( uwierzcie mi ta jest na wysokim poziomie) ile punkt odniesienia. Jesli wlasciciel chcial poszybowac za daleko i zrobic cos na skale wieksza niz srodki, ktorymi dysponowal, to wybaczcie pomysl nie mogl sie udac. Gdyby powstala restauracja reprezentowala nasz polski przecietny gust kulinarny i oferowala nam potrawy do jakich rzeczywiscie przywykilsmy, za jakimi tesknimy, a przy tym cenowo sytuowala sie na odpowiednim poziomie -nie byloby problemu z brakiem klientow, niskim poziomem obslugi (ktory jest niski gdyz nie mial tak naprawde okazji potrenowac w obecnych warunkach i tak tez sie wykazac)
To wlasciciel(badź co badź o dobrych checiach) powinnien spasowac, poskromic swoja arogancje i otworzyc sie na wasze i nasze opinie, wziasc je gleboko do serca i wlasnie do polskiego serca zapukac, tam poszukac inspiracji...

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #89 dnia: 09 Sie 2008, 15:42:33 »

Dania czy Polska, kto zbankrutuje pierwszy

Zaczęty przez dania_dDział Hydepark

Odpowiedzi: 16
Wyświetleń: 29809
Ostatnia wiadomość 21 Sie 2019, 10:51:37
wysłana przez kpio47
Polska emigracja "kulturalna" ;)

Zaczęty przez TulaDział Kultura

Odpowiedzi: 17