Ogólne > Edukacja

Studia w Danii po duńsku

<< < (15/17) > >>

@ae@:
http://jp.dk/indland/article2774542.ece

Artykul o ocenie badan o vuggestue - ten z postu z dnia: 03 Maj 2012, 22:40:12

Wielki sztorm w szkance wody :-)

CzaryMary:
Info z tego tygodnia o studiach pedagogicznych w Danii: http://www.bt.dk/danmark/nye-paedagoger-daarligt-rustet-til-dine-boern

Jomir:
"ae" 63 podania na jedno miejsce, to pestka...
Jak ostatnio szukalam pracy, na wybrane przeze mnie stanowiska wplywalo po 200-300 :)

tecza:
jak wygladaja szanse znalezienia pracy po studiach w Danii? Czy myslicie ze w Danii wystapi takie zjawisko ktore jest w Polsce, ze ludzie po studiach pracuja w markecie. Wydaje mi sie ze w Danii tyle ludzi nie studiuje co w Polsce, Co o tym sadzicie? A moze znacie przypadki osob, ktorzy skonczywszy szkoly w Danii pracuja nie w zawodzie na o wiele nizszych stanowiskach?

Jomir:
Moje obserwacje sa takie, ze generalnie wyksztalcenie musi pasowac do stanowiska. Firmy szukaja ludzi z adekwatnym wyksztalceniem, czyli ani za wysokim, ani za niskim. Oczywiscie zawsze ma znaczenie doswiadczenie zawodowe, ale nie mowimy o tym w przypadku szukania pracy zaraz po studiach, prawda?
Na pewno nie jest tak jak w Polsce, ze wazne jest obojetnie jakie wyksztalcenie byle wyzsze. Czesciej wlasnie precyzyjnie pasujace do stanowiska wyksztalcenie srednie, daje wieksza szanse niz bylejakie wyzsze.
Z wyzszym wyksztalceniem raczej trudno o prace w supermarkecie (zwlaszcza teraz w kryzysie), bowiem generalnie prace taka dostaje sie jako miejsce praktyki, celem nauki zawodu.
Tu nawet pracownik supermarketu ma stosowne wyksztalcenie.

Oczywiscie wciaz istnieja kierunki studiow, ktore produkuja bezrobotnych, ale generalnie ministerstwo dwa o zamykanie kierunkow niepotrzebnych i otwieranie potrzebniejszych.

To co napisalam powyzej, to aboslutnie generalny opis sytuacji, na pewno znajdzie sie mase przykladow zaprzeczajacych powyzszemu :) 

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej