Ogólne > Edukacja
Studia w Danii po duńsku
@ae@:
Do edytam. na jakim stanowisku jestes zatrudniona wg twojej umowy o prace? Pædagogmedhjælper? Ufaglært rengøringshjælp? Medhjælper?
inna:
czy to ma znaczenie. Ja rozpoczelam moja kariere w Dk od sprztania klatek schodowych ponzniej troche podnioslam kwalifikacjie do :o sprzataczki w szkole (praca od 5 rano do 16) a nastepnie i dostalam prace sprzatkaczki u dentola.
Dzis grzeje lawke na uni i wybieram sie do Uk. Szkola mnie wysyla bo mam dobre oceny i chyba widza cos we mnie :o
@ae@:
Mnie nie chodzilo o "szkoly" tylko o to w jaki sposób ulatwic sobie samej/samemu znalezienie dobrej pracy PO szkole.
Bezrobocie wsród ludzi z humanistycznym wyksztalceniem akademickim i srednim jest bardzo wysokie, znalezienie ciekawej pracy jako pedagog nie jest w tych kryzysowych czasach latwe, jak pisalam wczesniej 63 podania na 1 stanowisko. Odpowiednia praktyka przed i w czasie szkoly to duzy plus, a przeciez szkole nie "robi sie" dla szkoly tylko zeby potem miec interesujaca, dajaca zadowolenie prace.
CzaryMary:
Ciekawy artykuł dla Was: http://politiken.dk/indland/ECE1610145/forsker-forholdene-er-rystende-i-danske-vuggestuer/
Edytam:
Na umowie mam rengoringassistant, niestety. W ogłoszeniu i na rozmowie o pracęszef podkreślał, że jest to pedagogisk rengoringassistant, ale umowa niestety taka. Kiedy jednak szefowa czy inne osoby z naszej szkoły przedstawiają mnie komuś z zewnątrz, mówią, że jestem opiekunem grupy sprzątającej, albo lederem organizującym sprzątanie w szkole. Są zadowoleni z tego, jak rozwiązuję zadania pedagogiczne (motywowanie leniwych, oraz tych "lidt dum", organizowanie zdolnych itp.) dlatego jestem pewna, że dostanę dobrą rekomendację, którą będę mogła dołączyć do wniosku na studia.
Powiem Wam jako ciekawostkę, że moja opiekunka kursantów ze sprogskole ocenia, że mogę zaliczać równolegle testy na DU2 i DU3, bo mówię "fluent", a skoro tylko drobne błędy w pisowni przeszkodziły mi w zaliczeniu DU3, mogę to "dociągnąć". Bo ona uważa, że jako pedagog ważne, bym miała predyspozycje zawodowe, a błędy w pisaniu nie są akurat w tym zawodzie istotne. Więc będę teraz szła ostatnie pół roku z grupą na DU2, i dopłacę za egzamin końcowy na DU3.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej