Ogólne > Hydepark

Zakup samochodu na żółtych tablicach

(1/3) > >>

sardegna:
Chciałbym kupić samochód i zarejestrować go na siebie. problem w tym że potrzebuję większe auto bez miejsc siedzących. Wszystkie jakie oglądałem mają zółte tablice. Czy da się zarejestrować takie auto na osobę prywatną? Z jakimi kosztami to się wiąże, jaka jest procedura postępowania w  takim przypadku?

EUZEBINA:
obecnie auta do uzytku prywatnego mają tablice biało-żółte,w takim razie nie ma problemu zeby kupila je osoba prywatna

sardegna:
Rozumiem, ale jak z rejestracją? Auto pozostaje na żółtych czy dostane nowe białe? Jakie są wtedy koszty, typu moms, afgift i podatek "drogowy"?

Miecia:
Rejestrujesz go na siebie i używaż jako osoba prywatna.Dostaniesz biało żółte tablice. Ja przez ponad dwa lata miałam opla zafirę na żółtych tablicach i powiem Ci że koszty rocznego utrzymania takiego samochodu są bardzo duże. Afgift za samochód na żółtobiałych blachach płaci się raz w roku i jest on naprawdę wysoki,w moim przypadku było to prawie 9 tyś.Wysokość ubezpieczenia zależy od firmy w której to zrobisz ale wydaje mi się (nie jestem tego pewna) że fakt iż jest to samochód na żółtobiałych  tablicach podnosi jego wartość.

sardegna:
Witam. Dziekuje bardzo za informacje. Jesli to mozliwe prosze o doprecyzowanie jaka jest roznica miedzy podatkiem samochodowym od aut na zoltych a podatkiem samochodowym od aut na bialych tablicach.  Z tego co zrozumialem wnioskuje, ze podatek samochodowy od auta na bialych tablicach  placi pierwszy wlasciciel samochodu, a jesli on sprzeda ten samochod dalej, to kupujacy nie placi juz zadnego podatku za wyjatkiem podatku drogowego (okolo 2-3 tys. rocznie) i ubezpieczenia. W przypadku samochodu na żoltych lub biało zoltych tablicach podatek samochodowy płaci nie pierwszy wlasciciel, jednorazowo i w dużej kwocie jak przy aucie na bialych tablicach, tylko pierwszy i kazdy kolejny wlasciciel, rocznie (tak jak w Pani przypadku 9000 dkk). Oprócz tego płaci sie jeszcze ten niższy podatek drogowy (2-3 tys. rocznie) i oczywiscie ubezpieczenie. Prosze o informacje czy poprawnie wnioskuje i ewentualne skorygowanie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej