poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zakup samochodu na żółtych tablicach  (Przeczytany 16466 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sardegna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Zakup samochodu na żółtych tablicach
« dnia: 14 Wrz 2010, 21:47:36 »
Chciałbym kupić samochód i zarejestrować go na siebie. problem w tym że potrzebuję większe auto bez miejsc siedzących. Wszystkie jakie oglądałem mają zółte tablice. Czy da się zarejestrować takie auto na osobę prywatną? Z jakimi kosztami to się wiąże, jaka jest procedura postępowania w  takim przypadku?

Offline EUZEBINA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
Odp: Zakup samochodu na żółtych tablicach
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Wrz 2010, 08:41:35 »
obecnie auta do uzytku prywatnego mają tablice biało-żółte,w takim razie nie ma problemu zeby kupila je osoba prywatna

Offline sardegna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Wrz 2010, 09:10:34 »
Rozumiem, ale jak z rejestracją? Auto pozostaje na żółtych czy dostane nowe białe? Jakie są wtedy koszty, typu moms, afgift i podatek "drogowy"?

Offline Miecia

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Wrz 2010, 16:34:37 »
Rejestrujesz go na siebie i używaż jako osoba prywatna.Dostaniesz biało żółte tablice. Ja przez ponad dwa lata miałam opla zafirę na żółtych tablicach i powiem Ci że koszty rocznego utrzymania takiego samochodu są bardzo duże. Afgift za samochód na żółtobiałych blachach płaci się raz w roku i jest on naprawdę wysoki,w moim przypadku było to prawie 9 tyś.Wysokość ubezpieczenia zależy od firmy w której to zrobisz ale wydaje mi się (nie jestem tego pewna) że fakt iż jest to samochód na żółtobiałych  tablicach podnosi jego wartość.

Offline sardegna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Wrz 2010, 20:34:05 »
Witam. Dziekuje bardzo za informacje. Jesli to mozliwe prosze o doprecyzowanie jaka jest roznica miedzy podatkiem samochodowym od aut na zoltych a podatkiem samochodowym od aut na bialych tablicach.  Z tego co zrozumialem wnioskuje, ze podatek samochodowy od auta na bialych tablicach  placi pierwszy wlasciciel samochodu, a jesli on sprzeda ten samochod dalej, to kupujacy nie placi juz zadnego podatku za wyjatkiem podatku drogowego (okolo 2-3 tys. rocznie) i ubezpieczenia. W przypadku samochodu na żoltych lub biało zoltych tablicach podatek samochodowy płaci nie pierwszy wlasciciel, jednorazowo i w dużej kwocie jak przy aucie na bialych tablicach, tylko pierwszy i kazdy kolejny wlasciciel, rocznie (tak jak w Pani przypadku 9000 dkk). Oprócz tego płaci sie jeszcze ten niższy podatek drogowy (2-3 tys. rocznie) i oczywiscie ubezpieczenie. Prosze o informacje czy poprawnie wnioskuje i ewentualne skorygowanie.

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Wrz 2010, 23:37:41 »
Jestes w bledzie.

Tak na szybko:

Kupujac auto w DK jego cena juz zawiera podatki rejestracyjne, niezaleznie czy jest to personbil, lub varevogn.

Tablice rejestracyjne obecnie:
- biale - personbil, czyli auto osobowe, normalne
- zolte - varevogn, czyli wersja dostawcza, bez oplaconego momsu, jako ze auto jest uzywane w firmie
- zolto-biale - varevogn, czyli auto dostawcze z dozwolonym uzytkiem prywatnym, lub zarejestrowane na osobe prywatna.

Jesli bedziesz kupowal varevogn, to w przypadku auta uzywanego na zoltych, jednolitych tablicach moze sie okazac konieczne doplacenie momsu (jesli kupisz od firmy, ktora uzytkowala auto tylko do celow dzialalnosci).

Cena auta, to w skrocie: cena producenta + moms + podatek rejestracyjny (w takiej kolejnosci).
Zalozmy, iz auto u producenta kosztuje 100.000 koron.

Wtedy to auto bedzie kosztowalo:
- na bialych tablicach: 290.750 koron
- na zoltych tablicach: 141.550 koron
- na zolto-bialych: 179.050 koron.

To tyle na temat samych cen pojazdow.

Teraz o oplatach. Jest grønafgift i jest vægtafgift.
Placisz albo jedne, albo drugi.
Grønafgift dotyczy aut osobowych: wyliczany na podstawie ekonomiki pojazdu, zalezny od "ile przejedzie na litrze". Rozny dla aut benzynowych i diesli. Dodatkowo w dieslach bez filtra czasteczek stalych doplata 1000 koron.
Vægtafgift dotyczy dostawczakow.: wyliczany na podstawie DMC pojazdu: Im wieksza DMC, tym wieksza oplata. Brak filtra tez doplata 1000 koron. Oraz w przypadku kiedy auto dostawcze zarejestrowane jest na osobe prywatna, lub z dopuszczeniem do uzytku prywatnego (zolto-biale tablice), to kolejna doplata 5.000 koron.

Ubezpieczenie: tu juz trudno porownac, gdyz cena zalezy od znacznej ilosci czynnikow.

Offline sardegna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Wrz 2010, 10:50:16 »
Co do cen zakupu i momsu to dla mnie jest wszystko jasne. Co do opłat to vaegtafgift od dostawczaka zarejestrowanego na osobę prywatną wyniesie przykładowo 2500 kr (wyliczone na podstawie DMC) plus 5000kr za użytek prywatny plus 1000kr za brak filtra cząsteczek stałych. Chodzi mi o zgrubną kalkulację przykładowego auta nie o szczegóły, bo wiadomo dla każdego auta będzie inaczej. No i jeszcze jedno, czasem się zdarza, że auto jest teoretycznie osobowe, bo ma siedzenia i małą przestrzeń ładunkową, ale posiada żółte tablice. Czy nabywając taki pojazd mogę zarejestrować go jako osobowy, pomimo, że wcześniej miał żółte tablice?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Wrz 2010, 10:50:16 »

Offline Emill

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 19
  • Reputacja: +5/-3
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Wrz 2010, 19:07:11 »
Ręki sobie nie dam uciąć ale wydaje mi się, że przy autach z biało-żółtymi tablicami płaci się grøn afgift.
Napisz może coś więcej jaki +/- ma to być samochód, bo np przy autach zarejestr. przed bodajże 98 rokiem opłata za użytkowanie prywatne wynosi 0.
Cytuj (zaznaczone)
No i jeszcze jedno, czasem się zdarza, że auto jest teoretycznie osobowe, bo ma siedzenia i małą przestrzeń ładunkową, ale posiada żółte tablice. Czy nabywając taki pojazd mogę zarejestrować go jako osobowy, pomimo, że wcześniej miał żółte tablice?
Oczywiście, musisz "tylko" dopłacić różnicę w "registreringafgift", dołożyć brakujące siedzenia i zrobić przegląd. Pytanie, co roumiesz przez "osobowe"? To że ma komplet siedzeń, czy to że możesz go używać prywatnie...

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Wrz 2010, 20:00:42 »
Ręki sobie nie dam uciąć ale wydaje mi się, że przy autach z biało-żółtymi tablicami płaci się grøn afgift.

OK - moja pomylka. Ale tak nie do konca.

Aktualnie: "Brændstofafgift (grøn ejerafgift) - Personbiler, der er registreret første gang 1. juli 1997 eller senere, samt varebiler, der er registreret første gang 18. marts 2009 eller senere. Afgiften opkræves ud fra bilens brændstofforbrug, som står på registreringsattesten."
Czyli osobowe zarejestrowane pierwszy raz po 01.07.1997 oraz dostawczaki zarejestrowane pierwszy raz po 18.03.2009. Dostawcze zarejestrowane pierwszy raz wczesniej placa wciaz vægtafgift.
Wszystkie podatki opisane sa tu: http://www.skat.dk/SKAT.aspx?oId=1817321&vId=0

[Posted on: 21 Wrz 2010, 19:53:58]

Co do cen zakupu i momsu to dla mnie jest wszystko jasne. Co do opłat to vaegtafgift od dostawczaka zarejestrowanego na osobę prywatną wyniesie przykładowo 2500 kr (wyliczone na podstawie DMC) plus 5000kr za użytek prywatny plus 1000kr za brak filtra cząsteczek stałych. Chodzi mi o zgrubną kalkulację przykładowego auta nie o szczegóły, bo wiadomo dla każdego auta będzie inaczej.
Dokladnie. Tylko drobna korekta: dostawczak zarejestrowany pierwszy raz po 18.03.2009 placi juz grønafgift zamiast vægt-...

No i jeszcze jedno, czasem się zdarza, że auto jest teoretycznie osobowe, bo ma siedzenia i małą przestrzeń ładunkową, ale posiada żółte tablice. Czy nabywając taki pojazd mogę zarejestrować go jako osobowy, pomimo, że wcześniej miał żółte tablice?

Kazde auto zarejestrujesz jako pelnoprawne osobowe. Zdarza sie ze auto czesto ma komplet siedzen, ale zolte tablice. Najczesciej sa to auta sluzace do przewozu osob niepelnosprawnych, uzywane jako "tele-bus" czyli autobus na zyczenie (ale nie taxi). Wtedy doplacisz, bo jako osoba prywatna nie mozesz uzytkowac takiego auta na zoltych tablicach.

Offline sardegna

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Wrz 2010, 00:48:26 »
Dziękuję. Myślę o czymś w rodzaju Peugeot Partner, około 2000 r. Niestety ciężko o takie auto typowo osobowe i z przyzwoitym silnikiem (np. 1.8 benzyna). Większy wybór jest właśnie wśród aut z żółtymi tablicami i nic dziwnego, bo to typowy "wół roboczy". Mi natomiast nie są potrzebne siedzenia na "pace", wystarczą 2 z przodu. Stąd narodziły się pytania jak taki pojazd zarejestrować na siebie i z jakimi kosztami się to wiąże.
Wygląda na to, że chyba gra nie warta świeczki. Średnio się opłaca zakup takiego pojazdu. Zastanawia mnie tylko jaka idea przyświecała ustawodawcy duńskiemu, aby skutecznie zniechęcić obywateli do zakupu używanych dostawczaków? Czy to może jakaś pokrętna droga do ograniczenia szarej strefy? A może wsparcia sprzedaży nowych aut???

Offline arriki

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Gru 2010, 17:38:35 »
Witam serdecznie....
Odświeżam temat, interesuje sie kupnem auta na biało-żółtych tablicach, czy ktoś orientuje sie w kwestiach formalnych takiego auta tzn. koszty podatku drogowego , czy mozna swobodnie sie porusac tym autem np. do Polski  oraz dodatkowe ewentulane opłaty zwiazane z zakupem.

prosze o pomoc -dziekuje i pozdrawiam

Offline Hans

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Gru 2010, 16:58:28 »
Przecież wyjaśniałem to dokładnie w tym wątku jakie są różnice w zakupie i w użytkowaniu aut, więc musisz przeczytać...
Aczkolwiek z doświadczenia wiem, że u wielu osób przeczytanie nie oznacza zrozumienia... Z tym już ci wtedy nie pomogę...

Offline daniaa

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 10
  • -Otrzymane: 29
  • Reputacja: +14/-2
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Sty 2015, 18:41:59 »
Odkopuje. Ma ktoś średniej wielkości dostawczaka na żółtych tablicach, do prywatnego użytku?
Nie mogę dojść ile wynosi roczny podatek. Załóżmy rocznik 2000. Czy ma znaczenie masa własna, czy całkowita?

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #12 dnia: 08 Sty 2015, 18:41:59 »

Ubezpieczenia Samochodu - Niewlasciwa firma podana przy rejestracji auta

Zaczęty przez beenpl20Dział Dania i o Danii

Odpowiedzi: 2
Wyświetleń: 13827
Ostatnia wiadomość 12 Lip 2016, 23:59:25
wysłana przez maryo1977
uzytkowanie samochodu zarejestrowanego w polsce

Zaczęty przez andykac65Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1