poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Zamiana auta kupionego "na raty" na inne  (Przeczytany 15577 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MAJECZKA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Zamiana auta kupionego "na raty" na inne
« dnia: 19 Wrz 2010, 18:32:17 »
Witam.Czy jest na forum osoba która spotkała się z sytuacją zamiany jednego auta kupionego na kredyt(oczywiście nadal spłacanego) na inne(droższe,większe)?Wiem ,że w Polsce jest taka możiwość-oddaję jedno auto i biorę inne ale czy w Danii też tak można?Moi znajomi kupili autko które wcześniej im wystarczało jednak chcieliby teraz mieć większe i chcieliby wiedzieć czy najpierw spłacić jedno-wstawić w komis i wziąźć inne czy mogą zrobić tak nie czekając na koniec kredytu.Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 23
  • Reputacja: +7/-1
Odp: Zamiana auta kupionego "na raty" na inne
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Wrz 2010, 18:58:06 »
Oczywiscie ze jest taka mozliwosc,ja sam ostatnio zamienilem swoj samochod na ktorym mialem kredyt jeszcze na cztery lata i zostawilem w rozliczeniu u dilera i wzialem calkiem nowe.Technicznie wygladalo to w ten sposob ze diler dal mi za moje auto 100 tys.k.i wzialem nowe za 290 tys.w banku za moje wisialem jeszcze 140 tys.do splaty wiec bank podniosl mi kredyt o 190 tys. plus te 40 z poprzedniego auta dodal do calej puli kredytu.Ten nowy kredyt wzialem na 6 lat.
Wyglada to tak wisze w banku 140 plus 290 za nowe tj.430 tys. razem i teraz minus 100 ktore daje mi diler tj 330 tys.Bank przelal o te 100 tys.mniej za nowe auto dilerowi,czyli diler za nowe auto dostal nie 290 a 190 tys.Mysle ze zakumasz mniejwiecej o co chodzi?

ReFormer

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Wrz 2010, 19:29:52 »
leo1 to jaka Ty masz rate? Sama rata kapitalowa wynosi 4583dkk + odsetki ... wyjdzie calkiem pokazna suma.
P.S. korzystam z okazji ... z tym pytaniem, bo widze, ze operujesz liczbami ;)

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Wrz 2010, 20:06:25 »
Rate mam 5200 koron na miesiac.

Offline MAJECZKA

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 3
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Wrz 2010, 20:38:17 »
Serdeczne dzięki za odpowiedź.Kumam o co chodzi ;D.Tylko oni chcieliby zmienić używane na używane-z komisu.Ale jeśli w salonie poszli ci na rękę to myślę ,że oni też mogą spróbować -tyle ,że w komisie.Dzięki bardzo. :)

Offline leo1

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Wrz 2010, 21:07:21 »
O zamianie nie tyle decyduje handlarz co bank ktory bedzie ci udzielal kredytu,ale z reguly jest tak ze bank nie robi problemow tym bardziej jesli sie nie zelega z ratami.U mnie trwalo to ok.pol godziny w moim banku poniewaz to bank dal mi krdyt a nie diler chodzilo o 20% przedplaty nie mialem na tyle wiec zpytalem sie w banku czy mi pozyczy kase na samochod,zarowno pierwszy kredyt jak i drugi dal mi bank nordea i przy drugim kredycie dalem babce co prowadzi moj kredyt paiery od dilera odnosnie auta na ktory zwiekszalem kredyt czyli marka model i rocznik oraz ile on kosztuje, wszystko odbywa sie bezgotowkowo,ogladnela papiery wykonala tel.do dilera i gostka ktory osoboscie przygotowal dla mnie oferte spytala sie go czy faktycznie ma dojsc do takiej tranzakcji wymienno kupieckiej i wydrukowala papiery do podpisania co zajelo niecale 30min.

Offline Manior

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +16/-6
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Wrz 2010, 22:42:33 »
Może należy tu podkreślić, że samochód na kupno którego pożyczono pieniądze, jest własnością banku do momentu spłacenia kredytu. Dlatego też to bank decyduje o wszelkich zmianach własnościowych. Próba sprzedaży, zamiany takiego samochodu bez wiedzy banku jest sprawą kryminalną.
Dlatego też przy zakupie używanego samochodu należy zawsze sprawdzać, czy na nim nie wiszą jakieś kredyty. Jeżeli wiszą to może to oznaczać, że kredytodawca może domagać się zwrotu zakupionego samochodu a osoba sprzedająca nie miała prawa nam go sprzedać.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Wrz 2010, 22:42:33 »

'vikary" raz jeszcze..

Zaczęty przez liliaDział Praca w Danii

Odpowiedzi: 5
Wyświetleń: 19763
Ostatnia wiadomość 16 Maj 2008, 19:49:09
wysłana przez Klingon
Koncert ,,Romantyczna podróż z Chopinem, Lisztem i Szymanowskim"

Zaczęty przez maciej12345Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12868
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:54:57
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Kopenhaga

Odpowiedzi: 0
Wyświetleń: 12948
Ostatnia wiadomość 15 Mar 2011, 13:58:46
wysłana przez maciej12345

Zaczęty przez maciej12345Dział Odense