Ogólne > Edukacja
Studia w Danii
mateuszm:
Cześć! Odwiedziłem niedawno stronę studiawdanii.pl i strasznie mi się spodobała perspektywa studiów opisanych tam. Znalazłem nawet wśród uczelni do wyboru jedną, oferującą kierunek, odpowiadający moim zainteresowaniom. Miałem parę wątpliwości dotyczących utrzymania w Danii, więc napisałem mejla do osób, zajmujących się tym programem(studiujwdanii.pl). Chodziło mi głównie o koszty utrzymania i znajomość języka. Otrzymałem całkiem mnie satysfakcjonującą odpowiedź, że nie jest wymagana znajomość języka duńskiego(podobno tylko jeden Polak z tych, którzy wyjechali do Danii z tym programem w zeszłym roku władał tym językiem; zajęcia są po angielsku), wszystkie sprawy urzędowe można załatawić po angielsku. Następną moją wątpliwością jest praca, w odpowiedzi na moje pytanie, dowiedziałem się, że pracę można dostać bez problemu(co z językiem?) dobrze płatną(50 złotych za godzinę, czyli chyba około 100 koron), więc pracując 12 godzin tygodniowo spokojnie można się utrzymać. Według twórców programu studiujwdanii.pl miesięczne koszty utrzymania(zakwaterowania, wyżywienia i dojazdów) wynoszą 3000 DKK. Całość brzmi całkiem zachęcająco, ale czy tak jest w rzeczywistości? Czy, nie znając słowa po duńsku, można rzeczywiście znaleźć pracę, która pozwoli na utrzymanie się tam?
Czy z ktoś Was miał do czynienia z tym programem?
MargaretMitchell:
Po pierwsze napisz na jakiej uczelni i w jakim mieście chcesz studiować, bo koszty utrzymania mogą się różnić. Rozumiem, że jesteś przyszłym maturzystą? Myślę, że będę mogła Ci udzielić sporo informacji, bo moja córka zaczęła studia w Danii w tym roku :)
Dam Ci na początek kilka najważniejszych linków, z którymi koniecznei musisz się zapoznać.
Tu masz najważniejsze uczelnie w Danii http://www.ambwarszawa.um.dk/pl/menu/InfoDenmark/Studia/
tu ogólne wiadomości o tym jak aplikować itd: http://www.ciriusonline.dk/Default.aspx?ID=3771
a tu masz wszelkie dostępne studia w języku angielskim (naprawdę jest w czym wybierać) http://www.ug.dk/Internationalt.aspx?menu_id=UVM-2208869
A i jeszcze jedno - strona o której wspomniałeś oferuje program AP, który można raczej porównać z naszymi szkołami pomaturalnymi, radziłabym Ci przejrzeć typowe programy BA, czyli nasze licencjackie, po których na pewno będziesz mógł kontynuować MA. Te są w linkach, które Ci podałam.
Smiglo7o7:
hmm... utrzymanie sie za 3000 dkk ? ja place 2000 dkk za samo mieszkanie (akademik = i tak tanio) a za 1000dkk to musial bys sie postarac zeby utrzymac...
praca ... no w zasadze latwo znajdziesz ja bez problemu o ile lubisz dojezdzac (czasami nawet 40 min do pracy) aa i bez dunskiego to nie licz na cos innego niz magazyn.
no i z tym 100dkk/h to roznie jest tzn. w zasadze tak jest ale jeszcze minus podatek ....no chyba ze robisz na czarno (ale ja tego nie powiedzialem) to wtedy masz 50-60 dkk.
co do szkoly to calkiem fajnie jest i rzeczywiscie wszystko po angielsku i nawet niema problemu zeby zrozumiec wykladowcow.
pozadrawiam Piotr M.
MargaretMitchell:
Potwierdzam to co o czym pisze Śmigło:
- w moim przypadku akademik to 2600 + opłaty za prąd.
Poza tym na początku musisz wpłacić kaucję za mieszkanie. Zwykle jest to równowartość czynszu za 2 miesiące.
Za 1000 koron raczej nie ma szans się utrzymać, chyba, że przez pierwsze trzy miesiące, jeśli wyjedziesz do Danii samochodem i będziesz w stanie zabrać ze sobą tyle produktów ile, tylko się da.
Jeśli będziesz mieszkał w mieście, z którym jest bezposrednie połączenie autobusowe z Polską, rodzice mogą załatwić z kabusewcą i wysyłać Ci co jakiś czas paczki z jedzeniem. Poczta jest bardzo droga, ja za książkę, którą wysłałam córce zapłaciłam ponad 50 pln a to było niecałe 1,5 kg.
Bardzo poważny wydatek to też książki, jedna potrafi kosztować 300 koron.
Tak, że na początek trzeba mieć sporo pieniędzy odłożone.
Praca jest, ale nie wierz w to, że jest tak różowo jak to opisują na tamtej stronie. Musisz realnie brać pod uwagę to, że czasami trzeba i 3 miesiące czekać zanim coś znajdziesz.
Jeśli masz możliwość, koniecznie zrób prawo jazdy przed wyjazdem, będziesz miał szansę zatrudnić się choćby przy rozwożeniu pizzy.
Smiglo7o7:
to jeszcze dopisze
co do odlozonych pieniedzy ...to tak na seme dziendobry musisz wziasc z soba nie mniej niz 10000 dkk i pojdzie Ci na czynasz (ok 2000dkk) + kaucja ( w moim wypadku 3*czynsz) + zycie(2000dkk)+ ksiazki ( u mnie bylo ok 1100 dkk ale mam tylko 2 ksiazki, moja dziewczynan zaplacila za ksiazki ...4600 dkk) + bilek jezeli nie mieszkasz blisko uczelni. = czyli lekka reka 10000-13000 dkk. niestety nie wyglada to wszystko tak rozowo.
--- Cytuj (zaznaczone) ---ardzo poważny wydatek to też książki, jedna potrafi kosztować 300 koron.
--- Koniec cytatu ---
u mnie 1 kosztowala 799 (ale wyglada jak cegla).
co do pracy to tak jak wspominalem naprawde czasami trzeba sie bardzo nameczyc zeby znalesc.
ale nie powiem mimo tych kosztow naprawde jest fajnie, studia sa ciekawe i nie krzeba strasznie wkowac bo na zajeciach masz wszystko wyjasnone doglebnie na przykladach, mieszkanie jest drogie (akademik) ale nie dostajesz jak w polsce pokoiku 2x2 z oberwana umywalka ale dosc duzy pokuj z kablowka i internetem (10mbit).
Wiec co jak co polecam.. ale radze sie zastanowic!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej