Ogólne > Edukacja
Studia w Danii
madzialenasz:
I kvote 1 bliver du optaget på baggrund af din adgangsgivende gymnasiale eksamen. Er der flere ansøgere, end der er pladser, optager man dem med de højeste eksamensgennemsnit. Ansøgningsfristen er 5. juli kl. 12.00.
I kvote 2 bliver du optaget på dine samlede kvalifikationer, herunder også en eventuel adgangsgivende erhvervsuddannelse. Undersøg de nærmere udvælgelseskriterier hos det enkelte uddannelsessted. Ansøgningsfristen er 15. marts kl. 12.00. Ansøgere med udenlandske og internationale eksamener skal også søge inden 15. marts.
Przykladowo
[Posted on: 21 Lut 2010, 18:35:04]
http://studieguide.aau.dk/Optagelse/KOT/3614120
Tu jest bardziej szczegolowo napisane na przykladzie AAU
Jomir:
Generalnie to "kvote" mozna nazwac tura, naborem. Czasem jest kilka naborow na jeden kierunek.
Moze byc tak, jak zacytowala Madzialena, ze w roznych turach dokonuje sie naboru na roznych zasadach.
Moze byc tez tak, ze po prostu jest tura jesienna i wiosenna, albo jeszcze inaczej czasowo rozlozona.
Tak wiec, lepiej znajdz konkretna uczelnie i konkretny kierunek, a wtedy znajdziesz najpewniejsze informacje, dotyczace aplikacji. Jedno jest pewne, ze na wiekszosci uczelni, nabor na sesje jesienne odbywa sie wlasnie teraz.
EUZEBINA:
dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
polina176:
Z moich obserwacji wynika, że nie jest tak źle! Wyjechałam w ubiegłym roku, studiuję, mam znajomych, pracę i przytulny pokój w akademiku. studiuję na Aalborg University i jest naprawdę świetnie. :) Mam za sobą roczne studia we Wrocławiu i tych systemów nie da się po prostu porównać. To zupełnie dwie różne bajki. Samymi studiami w Danii zainteresowałam się przypadkowo - weekendowy wypad do Kopenhagi sprawił, że pokochałam ten kraj, a studio PERFECT (studiazagranica.info/) załatwiło większość formalności za mnie. :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej