Ogólne > Praca w Danii
następny oszukany
mawi:
Kolega z pracy -piekarz ( nie zna j.duńskiego . tylko angielski) przyjechał na sezon do pracy .
Już na początku mi się nie spodobało , bo na dzień dobry nie miał żadnych papierów załatwionych przez pracodawce,
Powiedział ,że może pracować .A na pozwolenie miał czekać .
A papiery nie przychodziły , przyszły niby po 4 miesiącach ,ale ich nie widział .
Szef zawsze miał jakąś wymówkę ,a to że nie ma czasu ,albo że jeszcze jakieś papiery mają dojść .
Nie rozumiałam tego o co mu chodzi .
No niby byli na policji i w urzędzie wszystko załatwiali .
Wyglądało to tak jakby urząd przeciągał sprawę .
Chłopak miał pracować niby do listopada .
Teraz się dowiedział, że pracuje do końca września .
Pyta się szefa ile mu potrąci podatku bo nie wie gdzie ma się rozliczyć w Danii czy w Polsce .
Najpierw mówił że 8% potem, że 50% .
No i chłopak pomyślał sobie może dowiem się czegoś więcej w urzędzie .
Pyta się szefa jaki jest jego numer CPR , szef wymigiwał się , a to że zapomniał ,że zgubił .
W końcu mówię do niego jedź do urzędu przecież jeżeli nie dostałeś karty to załatwisz to od ręki .
No i pojechał i wiecie co JEGO TAM NIE MA , nie zarejestrował go . Nie wiem co o tym myśleć .
No i teraz chce mu zabrać jeszcze podatek , a dlaczego przecież jego tu nie ma legalnie .
Szef leci w kulki? ???
agunia 241082:
witaj! mam takie pytanie a w jakiej piekarni pracował?bo mam też propozycje pracy w piekarni a nie chce się w pakowac.napisz jeżeli możesz.za info z góry dziekuje.
Tula:
Agnieszko -- sprawdz po prostu, czy piekarnia, o ktorej mowisz, jest na liscie firm mogacych zatrudniac od reki (jest do niej link na forum). Bo jesli nie, to musisz czekac, az dostaniesz pozwolenie na prace, co moze potrwac.
Mysle sobie, ze wielu takich sytuacji daloby sie uniknac, gdyby ludzie sie orientowali w stanie rzeczy PRZED przyjazdem do Danii...
mawi:
--- Cytat: Tula w 14 Wrz 2007, 18:24:23 ---Agnieszko -- sprawdz po prostu, czy piekarnia, o ktorej mowisz, jest na liscie firm mogacych zatrudniac od reki (jest do niej link na forum). Bo jesli nie, to musisz czekac, az dostaniesz pozwolenie na prace, co moze potrwac.
Mysle sobie, ze wielu takich sytuacji daloby sie uniknac, gdyby ludzie sie orientowali w stanie rzeczy PRZED przyjazdem do Danii...
--- Koniec cytatu ---
wiesz ja pracuje od 2 lat w tej piekarni i jestem zszokowana tym co robi szef
mawi:
--- Cytat: agunia 241082 w 14 Wrz 2007, 18:21:25 ---witaj! mam takie pytanie a w jakiej piekarni pracował?bo mam też propozycje pracy w piekarni a nie chce się w pakowac.napisz jeżeli możesz.za info z góry dziekuje.
--- Koniec cytatu ---
na pewno nie u mnie bo bym o tym wiedziała ,
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej