poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: WITAM ZALOGOWAŁAM SIĘ TU PRZED CHWILĄ I PROSZE O POMOC  (Przeczytany 9836 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paulla.m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
WITAM z tej str.Paula..mam kilka pytani odnosnie wyjazdu do Dani czy może mi  ktoś pomóc?? własnie przed chwilą zalogowałam się na tej str. i jeszcze nie bardzo wiem o co tu chodzi a mam kilka pytań dotyczacych wyjazdu do Dani..mam 26 lat zaproponowano mi wyjazd na takich warunkach..czy moge liczyc na pomoc w ocenieniu tej oferty..jade tam pierwszy raz i nie wiem czy te warunki sa dobre??<mi osobiscie wydaje sie ze troszke duzo chca za 1 pokój bo 3000 tys koron a pokój mam dzielic z inna kobietą..a może tylko mi sie wydaj ze to jest duzo nie znam sie wiec dlatego pytam> bede bardzo wdzieczna za odp. na moją wiadomosc..

W nawiązaniu do naszej rozmowy telefonicznej  przesyłam informacje nt. pracy w Danii

Miejsce pracy: Odense

Termin rozpoczęcia pracy: 27.09.2010 r.

WYPŁATA: Stawka 124 DKK/h, wynagrodzenie wypłacane jest w systemie
dwutygodniowym,

WYMAGANIA: - bardzo dobra znajomość języka angielskiego

DOKUMENTY KTÓRE NALEŻY ZABRAĆ DO DANII:

- 2 x zdjęcie paszportowe podpisane

- ksero paszportu 3x lub ksero dowodu osobistego 2x

- jeżeli jest, to również ksero prawa jazdy 2x

- dokument CFR-1 (z Urzędu Skarbowego w Polsce - koszt 17 zł. Czas
oczekiwania ok. 1 tygodnia) lub potwierdzenie zameldowania dostępne w
Urzędzie Gminy lub miasta przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego na
język angielski. Na podstawie jednego z tych dok. otrzyma się ulgi podatkowe
w Danii, w przypadku małżeństw niezbędny będzie również przetłumaczony akt
zawarcia małżeństwa.

UWAGA!!!  Z wynagrodzenia pobierane są opłaty w przypadku, gdy pracownik
skorzysta z usług agencji takich jak: mieszkanie (ok. 3000 DKK miesięcznie) i administracja (375 DKK tygodniowo).

Pozdrawiam serdecznie - Best regards

pozdrawiam i bardzo dziękuje za udzielenie mi info..
paulla.m

Offline piotr666

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
Odp: WITAM ZALOGOWAŁAM SIĘ TU PRZED CHWILĄ I PROSZE O POMOC
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Wrz 2010, 07:17:22 »
Witam prosze napisac do mnie na maila a z checia pani wszystko napisze i postaram sie pomóc jestem z Odense o to moj adres piotr26_26@o2.pl

Offline neletop

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 4
  • -Otrzymane: 16
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Wrz 2010, 07:39:46 »
Z tego co do tej pory byloo pisane na tym forum, to nie wyglada to zle.
Nie wiem przy czym masz pracowac i ile godzin.
Ale stawka godzinowa nie jest zla.

Jesli chodzi o mieszkanie, to czesto ludzie placa tyle za lozko.
Nie wiem, czy z czasem bedziesz mogla sie wyprowadzic na "swoje" - zalezy chyba od umowy. Jesli tak w Odense chyba znajdziesz cos lepszego za taka cene.

A ja juz teraz zapraszam na zabawe andrzejkowa 13.11. w Odense

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Wrz 2010, 08:17:47 »
Czy w oplacie za pokoj sa tez wydatki na ogrzewanie (b.wazne) i prad? Jaki duzy jest ten pokoj? Czy mozesz to najpierw ogladnac? Co to za "mistyczna" oplata administracyjna? Stawka godzinna jest ok. jesli jest to dzienna praca fizyczna.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Wrz 2010, 18:04:40 »
Na twoim miejscu dopytala bym sie o to mieszkanie. Ile osob bedzie mieszkalo razem z toba w mieszkaniu? Jak duzy jest ten pokoj? Jaki masz czas na wypowiedzenie pokoju?
Postaraj sie uniezaleznic od pracodawcy tak bardzo jak to mozliwe.  Sprobuj sama znalezc mieszkanie, sama zalatw formalnosci w urzedzie skarbowym itp. Niech z pracodawca laczy cie tylko to, ze ty u niego pracujesz, a on ci placi. I nic poza tym. Jesli tego nie dopilnujesz, to zarobisz niewiele, bo za kazda "pomoc w zalatwieniu sprawy" zaplacisz bardzo duzo. Znam taka firme z Odense, ktora potrafi zabrac nawet polowe wyplaty. I to zgodnie z prawem.
No i zanim cos podpiszesz, bardzo dokladnie przeczytaj KAZDY punkt umowy!
Poki co, czytaj forum :) Znajdziesz tu odpowiedz na wiele pytan.

[Posted on: 22 Wrz 2010, 17:55:01]

Co to za "mistyczna" oplata administracyjna?

Moj dobry kumpel pracowal kiedys w Odense w firmie, ktora tez pobierala "oplate administracyjna". W jej ramach cala korespondencja kolegi przychodzila do firmy, a jej pracownik otwieral i przegladal listy. Oprocz kontroli korespondencji w ramach "oplaty administracyjnej" byly tez inne, bardziej sensowne uslugi :)

Offline grey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Wrz 2010, 19:08:31 »
całe te informacje, które dostałaś od firmy wygladają mi na jsc lub jak kto woli jsv :) no może prócz stawki godzinowej, bo oni dają 60 kr :)
przede wszystkim to upewnij się ile godzin Ci zagwarantują, bo jesli mało to nie wyjdziesz na swoje nawet przy stawce 120 kr. poza tym sprawdź czy musisz koniecznie korzystać z mieszkania firmowego, bo zdarzają się firmy, które każą wynajmować swoje mieszkanie, bo na tym zarabiają, a jeśli znajdziesz coś swojego to wylatujesz z pracy.
moim zdaniem te dwie informacje na sam początek są najważniejsze. potem czeka Cię trochę formalności, do załatwienia których potrzebne będą te wszystkie wymienione dokumenty. przerabiałam to w tym roku i dośc szybko się wszystko załatwia. jesli pracujesz do późniejszej godziny to pozostają Ci czwartki, w które urzędy są dłużej czynne. powodzenia :)

Offline paulla.m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Wrz 2010, 19:40:56 »
Czy w oplacie za pokoj sa tez wydatki na ogrzewanie (b.wazne) i prad? Jaki duzy jest ten pokoj? Czy mozesz to najpierw ogladnac? Co to za "mistyczna" oplata administracyjna? Stawka godzinna jest ok. jesli jest to dzienna praca fizyczna.

witam..
nie wiem czy w opłate za pokój wliczone są juz te opłaty..nie mogę tego najpierw zobaczy..jak i nie wime jaki jest ten pokój..tak jest to stawka dzienna praca jest w szklarni 37 godzin tygodniowo..jeżeli możesz napisac cos wiecej to bede bardzo wdzieczna za info..paulla

[Posted on: 22 Wrz 2010, 19:28:52]

Z tego co do tej pory byloo pisane na tym forum, to nie wyglada to zle.
Nie wiem przy czym masz pracowac i ile godzin.
Ale stawka godzinowa nie jest zla.

Jesli chodzi o mieszkanie, to czesto ludzie placa tyle za lozko.
Nie wiem, czy z czasem bedziesz mogla sie wyprowadzic na "swoje" - zalezy chyba od umowy. Jesli tak w Odense chyba znajdziesz cos lepszego za taka cene.

A ja juz teraz zapraszam na zabawe andrzejkowa 13.11. w Odense
praca ma być w szklarni  przy kwiatach  37 godzin tygodniowo..tak pytałam się czy jeżeli znajdę sobie coś tańszego to czy mogę się wyprowadzić..powiedziano mi że bez problemu..jezeli znajde cos po kilku dniach od przyjazdu to nie to płace tylko za te dni któr byłam w tym mieszkaniu.."kilka groszy"

[Posted on: 22 Wrz 2010, 19:32:56]

Na twoim miejscu dopytala bym sie o to mieszkanie. Ile osob bedzie mieszkalo razem z toba w mieszkaniu? Jak duzy jest ten pokoj? Jaki masz czas na wypowiedzenie pokoju?
Postaraj sie uniezaleznic od pracodawcy tak bardzo jak to mozliwe.  Sprobuj sama znalezc mieszkanie, sama zalatw formalnosci w urzedzie skarbowym itp. Niech z pracodawca laczy cie tylko to, ze ty u niego pracujesz, a on ci placi. I nic poza tym. Jesli tego nie dopilnujesz, to zarobisz niewiele, bo za kazda "pomoc w zalatwieniu sprawy" zaplacisz bardzo duzo. Znam taka firme z Odense, ktora potrafi zabrac nawet polowe wyplaty. I to zgodnie z prawem.
No i zanim cos podpiszesz, bardzo dokladnie przeczytaj KAZDY punkt umowy!
Poki co, czytaj forum :) Znajdziesz tu odpowiedz na wiele pytan.

[Posted on: 22 Wrz 2010, 17:55:01]

Moj dobry kumpel pracowal kiedys w Odense w firmie, ktora tez pobierala "oplate administracyjna". W jej ramach cala korespondencja kolegi przychodzila do firmy, a jej pracownik otwieral i przegladal listy. Oprocz kontroli korespondencji w ramach "oplaty administracyjnej" byly tez inne, bardziej sensowne uslugi :)

tak zgadzam się z tym wszystkim co tu zostałó napisane tylko w tej chcili mam bardzo małe pole manewru..z tego wzgledu ze jestem w PL wiec musz brać takie mieszkanie jakie midaja a jak juz bede na miejscu to bede szukała czegos innego..jakiegos pokoju..bo co ja teraz moge??..nic

[Posted on: 22 Wrz 2010, 19:36:40]

całe te informacje, które dostałaś od firmy wygladają mi na jsc lub jak kto woli jsv :) no może prócz stawki godzinowej, bo oni dają 60 kr :)
przede wszystkim to upewnij się ile godzin Ci zagwarantują, bo jesli mało to nie wyjdziesz na swoje nawet przy stawce 120 kr. poza tym sprawdź czy musisz koniecznie korzystać z mieszkania firmowego, bo zdarzają się firmy, które każą wynajmować swoje mieszkanie, bo na tym zarabiają, a jeśli znajdziesz coś swojego to wylatujesz z pracy.
moim zdaniem te dwie informacje na sam początek są najważniejsze. potem czeka Cię trochę formalności, do załatwienia których potrzebne będą te wszystkie wymienione dokumenty. przerabiałam to w tym roku i dośc szybko się wszystko załatwia. jesli pracujesz do późniejszej godziny to pozostają Ci czwartki, w które urzędy są dłużej czynne. powodzenia :)

a czy ta firma o której piszesz jest firmą sprawdzona??nie wiesz nic na ten temat??
mi zaproponowali 124 korony z tego wzgledu ze "dobrze" znam   j.ang  i w kazdej chwili moge sie z mieszkania wyprowadzic <z tego co mówia>  zobacze jak to pozniej wyjdzie w praktyce z tą płaca i z tym mieszkaniem..ale jak mozesz napisac cos wiecej to bardzo bede ci wdzieczna..  paulla.@wp.pl to moj adres pozdrawiam paula
paulla.m

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #6 dnia: 22 Wrz 2010, 19:40:56 »

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Wrz 2010, 19:49:11 »
Nie, to raczej nie jsc - posrednik, ktorego nikomu sie nie poleca ;)

U mnie w pracy sa osoby, ktore pracuja przez innego posrednika i zarabiaja te przyslowiowe 60dkk i pracuja po 50h/tydzien, przy czym mieszkanie moga sobie zalatwic sami, aczkolwiek z reguly nikt tego nie czyni.

Skoro ta firma oddelegowuje do pracy za 124dkk/h - jest to minimalna stawka godzinowa na FYN w ogrodnictwie - to bedziesz pracowala jako "normalny" pracownik, o tym swiadczy takze 37-o godzinny tydzien pracy.
3000dkk to troche sporo, jak za pokoj dzielony. W Odense - za 2000dkk - mozna znalezc pokoj na wylacznosc. Omijaj Vollsmose - Bogeparken i Birkeparken (najtansze mieszkania, ale cos za cos - slyszysz glownie "arabski") ... Granparken i Laerkeparken sa jeszcze zjadliwe - jesli chodzi o miejsce do zamieszkania.

Offline paulla.m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Wrz 2010, 19:58:18 »
Nie, to raczej nie jsc - posrednik, ktorego nikomu sie nie poleca ;)

U mnie w pracy sa osoby, ktore pracuja przez innego posrednika i zarabiaja te przyslowiowe 60dkk i pracuja po 50h/tydzien, przy czym mieszkanie moga sobie zalatwic sami, aczkolwiek z reguly nikt tego nie czyni.

Skoro ta firma oddelegowuje do pracy za 124dkk/h - jest to minimalna stawka godzinowa na FYN w ogrodnictwie - to bedziesz pracowala jako "normalny" pracownik, o tym swiadczy takze 37-o godzinny tydzien pracy.
3000dkk to troche sporo, jak za pokoj dzielony. W Odense - za 2000dkk - mozna znalezc pokoj na wylacznosc. Omijaj Vollsmose - Bogeparken i Birkeparken (najtansze mieszkania, ale cos za cos - slyszysz glownie "arabski") ... Granparken i Laerkeparken sa jeszcze zjadliwe - jesli chodzi o miejsce do zamieszkania.

kurcze to mnie teraz troszke wystraszyłes/wystraszyłas  czy ja tez tak nie wyladuje 50 godz  tygodniowo za 50 koron..ja znam "dobrze" angielski ja podobno jade tam na jakis warunkach duzskich cokolwiek to znaczy..no a jezeli chodzi o mieszkanie to na ta chwile musze brac co mi daja bo bedac w PL nic na to nie poradze..nie mam mozliwosci..
paulla.m

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Wrz 2010, 20:00:54 »
Hmm ... na spokojnie ... przeczytaj jeszcze raz moja wiadomosc - poprzednia ... a sie uspokoisz ;)

Ja tam sugerowalem, ze Ty wlasnie nie jestes na zasadach "przez posrednika", bo masz "normalna" stawke i normalny czas (37h) pracy :)

I pierwsze co zrob ... to idz zapisac sie do spoldzielni mieszkaniowej ... www.oab.dk albo www.fabbo.dk - niestety panuja w nich zasady "kto pierwszy, ten lepszy". Aczkolwiek wspomnialem o oab.dk - na pewno dostaniesz oferte kawalerki za ok. 2600dkk ze wszystkimi oplatami (bez internetu), ale bedzie to Vollsmose - Bogeparken - i z tego zrezygnuj, jest to dzielnica, w ktorej nikt nie chce mieszkac ;)

Offline paulla.m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Wrz 2010, 20:15:47 »
Hmm ... na spokojnie ... przeczytaj jeszcze raz moja wiadomosc - poprzednia ... a sie uspokoisz ;)

Ja tam sugerowalem, ze Ty wlasnie nie jestes na zasadach "przez posrednika", bo masz "normalna" stawke i normalny czas (37h) pracy :)

I pierwsze co zrob ... to idz zapisac sie do spoldzielni mieszkaniowej ... www.oab.dk albo www.fabbo.dk - niestety panuja w nich zasady "kto pierwszy, ten lepszy". Aczkolwiek wspomnialem o oab.dk - na pewno dostaniesz oferte kawalerki za ok. 2600dkk ze wszystkimi oplatami (bez internetu), ale bedzie to Vollsmose - Bogeparken - i z tego zrezygnuj, jest to dzielnica, w ktorej nikt nie chce mieszkac ;)

nie no nie ma co teraz to juz jestem spokojna..nie bede pracowała po 50 godz za 50 koron bo jak pójde do domu to juz nie wróce tak tak jest bezpiecznie ;)  ale ja własnie chyba jade przez tą agencjie JSC HR Concept ul. Kraszewskiego 12 B, 60-518 Poznań moze mozesz cos powiedziec o nich..
paulla.m

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Wrz 2010, 20:20:16 »
Ja, na szczescie, nie mialem nigdy do czynienia z posrednikami, zatem, w sumie,  niczego o nich napisac nie moge, co byloby wiadomoscia z 1-j reki. Sprobuj poszukac na forum, przewijalo sie tutaj naprawde sporo watkow o posrednikach ... aczkolwiek ... jesli jestes w miare pozytywnie nastawiona do wyjazdu ... to ja bym raczej tych watkow nie przegladal ;)

Offline paulla.m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Wrz 2010, 20:26:50 »
Ja, na szczescie, nie mialem nigdy do czynienia z posrednikami, zatem, w sumie,  niczego o nich napisac nie moge, co byloby wiadomoscia z 1-j reki. Sprobuj poszukac na forum, przewijalo sie tutaj naprawde sporo watkow o posrednikach ... aczkolwiek ... jesli jestes w miare pozytywnie nastawiona do wyjazdu ... to ja bym raczej tych watkow nie przegladal ;)

hej bardzo bardzo CI dziękuje za twoje wiadomosci  wiesz ja podchodze do tego tak że i tak i tak pojade zobacze jak tam jest..bo ile osób tyle zdań ...wiec zobacze i pózniej bede mogła wam napisac co i jak..
..jezeli chodzi o forum to bardzo dziekuje za podpowiedz ale zalogowałam sie tu wczoraj i jeszcze jest to dla mnie czasna magia  ;)   bardzo dziekuje za pomoc jak bede mogła tylko ja w czyms pomóc to prosze pisac 
paulla.m

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Wrz 2010, 20:35:33 »
No i prawidlowe podejscie :) Czekamy na relacje ;)

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Wrz 2010, 20:36:05 »

nie no nie ma co teraz to juz jestem spokojna..nie bede pracowała po 50 godz za 50 koron bo jak pójde do domu to juz nie wróce tak tak jest bezpiecznie ;)  ale ja własnie chyba jade przez tą agencjie JSC HR Concept ul. Kraszewskiego 12 B, 60-518 Poznań moze mozesz cos powiedziec o nich..

Trochę to dziwne , bo firma z Poznania raczej zatrudniała na polskich kontraktach ale możliwe że jest inaczej  kiedyś było tak że  z Poznania na polskich kontraktach a przez firmę w Odense na duńskich .

A do wszystkich którzy dają dobre rady aby wynająć mieszkanie na własną rękę , niech jeszcze dodają że ta firma zarabia na tych mieszkaniach jak i na administracji, to się kiedyś nazywało "dobrowolna opłata członkowska'i trzeba jeszcze dodać o transporcie o którym tutaj jeszcze nie słyszałem .Reasumując Jeżeli zaczniesz pracę i jakimś cudem znajdziesz sobie mieszkanie może się okazać że jest ktoś na twoje miejsce i niestety  będziesz zbędna dla tej firmy, to tak na szybko.

Przypomniałem sobie jeszcze jeden szczegół , dawno temu ta firma broniła się przed opuszczaniem służbowych mieszkań w ten sposób że jeżeli  znalazłeś mieszkanie np 3 maja to wypowiedzenie mogłeś zgłosić od pierwszego dnia następnego miesiąca czyli 1 czerwca a wypowiedzenie trwało jeden miesiąc czyli musiałeś zapłacić w sumie za maj i czerwiec i prywatne mieszkanie też musiałeś opłacić , wniosek czytać umowy .

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #14 dnia: 22 Wrz 2010, 20:36:05 »

jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22171
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28380
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41752
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 17004
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Jak się rozliczyć ze skat w 2008

Zaczęty przez kaska114Dział Podatki