poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: WITAM ZALOGOWAŁAM SIĘ TU PRZED CHWILĄ I PROSZE O POMOC  (Przeczytany 9720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mieszkanie

• Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
Odp: WITAM ZALOGOWAŁAM SIĘ TU PRZED CHWILĄ I PROSZE O POMOC
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Wrz 2010, 20:38:15 »
Moim skromnym zdaniem, jesli chodzi o mieszkanie oczywiscie 3000 DKK to duzo ale jesli przyjezdza sie 1 raz to nie jest tak latwo wynajac mieszkanie, dodatkowo nikt tu nie mowi "Pauli" ze trzeba zaplacic kaucje czyli

okolo 3 do 4 razy miesieczny czynsz to wychodzi 2600x3=7800DKK !!! to na pierwszy raz nie malo,

a co z wyposazeniem chyba na podlodze nie bedzie spac ??? itd

Offline paulla.m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Wrz 2010, 20:43:20 »
Moim skromnym zdaniem, jesli chodzi o mieszkanie oczywiscie 3000 DKK to duzo ale jesli przyjezdza sie 1 raz to nie jest tak latwo wynajac mieszkanie, dodatkowo nikt tu nie mowi "Pauli" ze trzeba zaplacic kaucje czyli

okolo 3 do 4 razy miesieczny czynsz to wychodzi 2600x3=7800DKK !!! to na pierwszy raz nie malo,

kurcze kaucja jest bardzo wysoka..nawet jak chce gdzies wynaja pokój??  mam nadzieje ze nie bede tam spała na podłodze kurcze zaczynam sie obawiac o ten wyjazd
paulla.m

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Wrz 2010, 20:52:01 »

Za dwa trzy tysiące to można wynająć pokój a nie mieszkanie .

Offline piotr666

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Wrz 2010, 20:53:06 »
Dobry wieczór  gdybys chciała to moge Ci pomóc i doradzic i na pewno po tym rozwiejesz wszystkie watpliwosci odpisz mi na maila a ja Tobie zaraz cos napisze piotr26_26@o2.pl

Offline paulla.m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Wrz 2010, 20:54:24 »
Trochę to dziwne , bo firma z Poznania raczej zatrudniała na polskich kontraktach ale możliwe że jest inaczej  kiedyś było tak że  z Poznania na polskich kontraktach a przez firmę w Odense na duńskich .

A do wszystkich którzy dają dobre rady aby wynająć mieszkanie na własną rękę , niech jeszcze dodają że ta firma zarabia na tych mieszkaniach jak i na administracji, to się kiedyś nazywało "dobrowolna opłata członkowska'i trzeba jeszcze dodać o transporcie o którym tutaj jeszcze nie słyszałem .Reasumując Jeżeli zaczniesz pracę i jakimś cudem znajdziesz sobie mieszkanie może się okazać że jest ktoś na twoje miejsce i niestety  będziesz zbędna dla tej firmy, to tak na szybko.

Przypomniałem sobie jeszcze jeden szczegół , dawno temu ta firma broniła się przed opuszczaniem służbowych mieszkań w ten sposób że jeżeli  znalazłeś mieszkanie np 3 maja to wypowiedzenie mogłeś zgłosić od pierwszego dnia następnego miesiąca czyli 1 czerwca a wypowiedzenie trwało jeden miesiąc czyli musiałeś zapłacić w sumie za maj i czerwiec i prywatne mieszkanie też musiałeś opłacić , wniosek czytać umowy .

kurcze bardzo dziekuje za te wszystkie rady które mi tu piszecie jest to dla mnie bardzo wazne..jezeli chodzi o ta firme z poznania..kiedy zadzowniłam udzielono mi takich info.1. moge wyjechac na warunkach polskich i w tym przypadku sa ta zarobki ok 3 tys pln nie pamietam juz jak tam było z oplatami  mieszkanie itd.  2. jezeli znam ang.to moge jechac na warunkach dunskich i wtedy mam 124 korony 37 godz pracy..i to wszystko co wam wczesniej napisałam..czyli te opłaty administracyjna. 3000koron za pokój który dziele z inna osoba..
paulla.m

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Wrz 2010, 20:56:05 »
124dkk to srednio ok. 12000dkk (bez ulg) na miesiac ... zatem kaucja w wysokosci 6000-7000dkk nie jest az takim obciazeniem - po pewnym czasie.

Aczkolwiek tak, jak cwsm111 kombinuje ... dla mnie tez to dziwne, zeby firma posredniczaca "zatrudniala" na normalnych, dunskich warunkach. Wiadomo, ze na tym pokoju zarobia "na Tobie" ok. 2000dkk + ta dodatkowa oplata, zatem jesli zrezygnujesz ... to bedziesz dla nich praktycznie "bezuzyteczna". A poruszanie sie ... na poczatek ciezko kupic samochod na dunskich ... ale rower ... i masa sciezek rowerowych ulatwiaja komunikacje.

cwsm111 - kawalerki ze spoldzielni sa od 2500 (z oplatami) - Odense - oczywiscie, do tego DR + internet, 3 pokojowe = 6000dkk kompletnie ze wszystkim (oplaty, DR, internet). Oczywiscie chodzi o spoldzielnie.
« Ostatnia zmiana: 22 Wrz 2010, 21:12:26 wysłana przez Krakers »

Offline paulla.m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Wrz 2010, 21:03:43 »
124dkk to srednio ok. 12000dkk (bez ulg) na miesiac ... zatem kaucja w wysokosci 6000-7000dkk nie jest az takim obciazeniem - po pewnym czasie.

Aczkolwiek tak, jak cwsm11 kombinuje ... dla mnie tez to dziwne, zeby firma posredniczaca "zatrudniala" na normalnych, dunskich warunkach. Wiadomo, ze na tym pokoju zarobia "na Tobie" ok. 2000dkk + ta dodatkowa oplata, zatem jesli zrezygnujesz ... to bedziesz dla nich praktycznie "bezuzyteczna". A poruszanie sie ... na poczatek ciezko kupic samochod na dunskich ... ale rower ... i masa sciezek rowerowych ulatwiaja komunikacje.

cwsm11 - kawalerki ze spoldzielni sa od 2500 (z oplatami) - Odense - oczywiscie, do tego DR + internet, 3 pokojowe = 6000dkk kompletnie ze wszystkim (oplaty, DR, internet). Oczywiscie chodzi o spoldzielnie.

hmyyyy nie wiem czy dobrze rozumiem..ale jezeli ja jade na dunskich warunkach to oni na  nie nic nie zarabiaja?? tak?? zarabiaja na mnie prze to ze ja płace u nich za mieszkanie..a jezeli zrezygnuje z mieszkania to i nie  mam pracy?? czy tak??
paulla.m

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 22 Wrz 2010, 21:03:43 »

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Wrz 2010, 21:05:47 »
Na logike - tak by wychodzilo, bo jaka korzysc beda z Ciebie "mieli"? Ale jak podpiszesz kontrakt z dunska firma ... to w sumie oni juz nie powinni miec wplywu na to, czy masz prace, czy nie. Za duzo gdybania ... musisz sie sama przekonac :)

Offline paulla.m

• Początkujący
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Wrz 2010, 21:14:44 »
Na logike - tak by wychodzilo, bo jaka korzysc beda z Ciebie "mieli"? Ale jak podpiszesz kontrakt z dunska firma ... to w sumie oni juz nie powinni miec wplywu na to, czy masz prace, czy nie. Za duzo gdybania ... musisz sie sama przekonac :)

i tak zrobie..pojade tam zobacze jak jest bede mogła wiecej napisac na ten temat..pracy..mieszkania..agencji..itd..
tylko z tego co powiedziała ta pani która jest w PL to by było tak..zadzowniłam do nich ona przedstawiłam mi 2 oferty na warunkach pl i dunskich..<pisałam wczesniej czy te warunki sie od siebie róznia> i ona powiedziała mi w ten sposób ze jak ja podpisze z nimi umowe dostaje opieke takiego koordynatora i to jest umowa na 2 miesiace jak sie sprawdze to moga mi zaproponowac dalsza współprace..a jak nie to koniec pracy..wiec jak np.opuszcze mieszkanie bo znajde cos tańszego to oni mi powiedza ze ja sie jednak nie nadaje do tej pracy..
paulla.m

Offline cwsm111

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 23
  • -Otrzymane: 78
  • Reputacja: +59/-5
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Wrz 2010, 21:32:49 »

Aczkolwiek tak, jak cwsm111 kombinuje ... dla mnie tez to dziwne, zeby firma posredniczaca "zatrudniala" na normalnych, dunskich warunkach.

A co w tym dziwnego,to jest raczej normalna sytuacja, fakt w pewnym monecie powstały udogodnienia lub luki prawne jak zwał tak zwał na zatrudnianie na polskich warunkach ale część pracodawców życzy sobie pracowników na normalnych stawkach chodzi o public-relations i nie zadzieranie ze związkami zawodowymi .

Krakers

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Wrz 2010, 21:43:32 »

Aczkolwiek tak, jak cwsm111 kombinuje ... dla mnie tez to dziwne, zeby firma posredniczaca "zatrudniala" na normalnych, dunskich warunkach.

A co w tym dziwnego,to jest raczej normalna sytuacja, fakt w pewnym monecie powstały udogodnienia lub luki prawne jak zwał tak zwał na zatrudnianie na polskich warunkach ale część pracodawców życzy sobie pracowników na normalnych stawkach chodzi o public-relations i nie zadzieranie ze związkami zawodowymi .

Chodzi mi o terazniejsze czasy, 3 lata temu w "mojej" firmie byli wszyscy na normalnych kontraktach, 2 lata temu - dunski vikar, rok temu i na ten sezon - tylko "60-o koronowcy" przez posrednika, ale oczywiscie jest tak jak mowisz - w tym wypadku motywy pracodawcy / posrednika nie sa nam znane ;)
Aczkolwiek PR, nie zadzieranie ze zwiazkami ... hmmm ... mnie sie wydaje, ze jednak dla firmy najwazniejszy jest zysk, szczegolnie, gdy moze sie "schowac" w morzu firm, ktore dzialaja w podobny sposob.

Offline Juta

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +14/-22
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Wrz 2010, 08:30:04 »
Moim skromnym zdaniem, jesli chodzi o mieszkanie oczywiscie 3000 DKK to duzo ale jesli przyjezdza sie 1 raz to nie jest tak latwo wynajac mieszkanie [...]

Z tego co Paulla napisala w pierwszym poscie, bedzie placic 3 tys za lozko w 2-osobowym pokoju. Osob w mieszkaniu moze byc nawet 8.

[Posted on: 23 Wrz 2010, 08:18:48]

Podejrzewam, ze po odjeciu wszystkich kosztow, bedziesz dostawac na reke ok polowe wyplaty.
Tak jak napisalam w poprzednim poscie, postaraj sie szybko uniezaleznic od posrednika.
Z tego co wiem, posrednicy dzialaja troche podobnie jak sekty ;) Daja ci "pomocnika", ktory idzie z toba do urzedu skarbowego, banku, daje umowy do podpisania itd. Jest mily i uprzejmy, grzecznie we wszystkim pomaga, ale niczego tak naprawde nie wyjasnia. Bez jego pomocy jestes jak dziecko we mgle. Firma ma wowczas nad toba totalna kontrole. Rozlicza twoje podatki, ale tez ma dostep do twojego konta bankowego. No i bardzo drogo sobie za taka pomoc liczy.
Nie daj sobie za duzo "pomagac". Znasz angielski, wiec wszystkie sprawy zalatwisz sama. Na poczatek musisz miec w rece umowe o prace i adres. Nie do biura, tylko konkretnie do twojego mieszkania. Reszte zalatwisz bez problemu sama.

Offline grey

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 1
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Wrz 2010, 18:06:01 »
jeśli to jsc to nie polecam :(
jesli jesteś na tyle zdesperowana, ze musisz wyjechac przez ta firme to po pierwsze podpisz jak najszybciej umowę, bo jesli masz ją podpisać w Odense to będzie to trwało długo i będziesz pracować na poczatku bez umowy. poza tym koordynator nie pomaga w niczym i zastanawiam sie skąd wzięli stawke 124 kr, jeżeli płacili do tej pory na polskich i duńskich warunkach 60 kr? poza tym nie zdziw sie jeśli przed wyjazdem kilka razy będą do Ciebie dzwonić i zmieniać raz na polskie raz na duńskie warunki. no i najważniejsze to zabierz z soba jakieś pieniądze, bo jeśli zostaniesz na lodzie to będziesz miała za co przeżyć. jeśli już wyjedziesz z tą firmą to po kilku tygodniach sama poszukaj innej pracy i mieszkania i 100 razy lepiej na tym wyjdziesz :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #27 dnia: 23 Wrz 2010, 18:06:01 »

jak odnosza sie pracodawcy w danii do sluzby wojskowej

Zaczęty przez tygrys3000Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 1
Wyświetleń: 22033
Ostatnia wiadomość 09 Cze 2007, 15:21:41
wysłana przez GoTTie
Gdzie najlepiej mieszka sie w Århus?

Zaczęty przez SarahDział Århus, Aalborg ...

Odpowiedzi: 11
Wyświetleń: 28102
Ostatnia wiadomość 14 Cze 2012, 19:29:18
wysłana przez air2006
muah Thai - gdzie mozna sie zapisac?

Zaczęty przez Muay Thai- gdzie znajde?Dział Esbjerg, Haderslev, Kolding ...

Odpowiedzi: 23
Wyświetleń: 41459
Ostatnia wiadomość 14 Sty 2014, 13:41:34
wysłana przez czesio
Problem z logowaniem sie do banku

Zaczęty przez patrykos93Dział Pomoc!

Odpowiedzi: 3
Wyświetleń: 16770
Ostatnia wiadomość 15 Wrz 2016, 20:03:06
wysłana przez daniaa
Jak się rozliczyć ze skat w 2008

Zaczęty przez kaska114Dział Podatki