poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: karantaenen  (Przeczytany 2987 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Dunhill

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 2
  • Reputacja: +0/-0
karantaenen
« dnia: 17 Paź 2010, 12:10:14 »
witam opłacam TIB i a kasse jednak nie zapłciłem w czesie skladke i dostałem pismo reszte rozumiem ale tej czeście nie bardzo więc jeśli to możliwe to prosze o przetłumaczenie.

Karantaenen betyder. at du kan  modtage dagpenge fra A-kassen, når du har afviklet karantaenen pa 7,4
time. Karantaenen bortfalder hvis den ikke er afviklet senest 2 ar efter - 3 ugers fristens udløb.

Płace ze związkami prawie 1000 kr może zanacie inną firmę która jest tańsza. Ostatnio dowiedziałem się o tej www.detfagligehus.dk/ koszt za kpl.560 kr. Różnica w cenie spora tylko nie wiem jakie są haczyki w razie utraty pracy.
Dziękuje pozdrawiam

Offline faja

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 118
  • Reputacja: +5/-1
Odp: karantaenen
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Paź 2010, 17:04:13 »
jestem czlonkiem det fagligehus i jestem zadowolona, jedyna roznica jaka zauwazylam w obsludze, to jest zalatwianie spraw przez maile, pisma telefon, nie zapraszaja cie na spotkania osobiste.
ale mialam sprawe z pracodawca i zalatwili tak jak oczekiwalam.
mila obsluga, wyjasniali wszystkie watpliwosci, tak, zebym zrozumiala przepisy.
Uwazam, ze szkoda kasy na drogie zwiazki, przepisy sa jednakowe dla wszystkich.
pozdrowienia

Offline willy

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 19
  • -Otrzymane: 90
  • Reputacja: +37/-31
  • JMP $E477
    • Status GG
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lis 2010, 17:47:36 »
Też mogę polecić. Moja żona korzystała z ich pomocy i załatwili sprawę bardzo skutecznie. Fakt kontakt głownie telefoniczny i mailowy ale działają skutecznie.
"Broń jest narzędziem strachu.
Nie przystoi Mędrcowi."

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lis 2010, 17:57:04 »
Ostatnio dowiedziałem się o tej www.detfagligehus.dk/ koszt za kpl.560 kr. Różnica w cenie spora tylko nie wiem jakie są haczyki w razie utraty pracy.
Dziękuje pozdrawiam

Odnosnie A-kasse nie ma w Danii zadnych chaczykow. Wszystkie dzialaja na zasadzie tych samych przepisow prawnych. Roznica w cenie A- kas jest minimalna, natomiast roznica w skladkach na Zwiazki Zaw. bardzo duza w zaleznosci od kosztow jakie Zwiazki ponosza na utrzymanie swoich "palacow" i setek zatrudnionych. 

[Posted on: 01 Lis 2010, 17:53:08]

Zaleta przy utracie pracy w porownaniu np. z kontanhjælp to zasilek przez 2 lata w wysokosci 90% zarobkow max okolo 17.000
kr. miesiecznie brutto bez wzgledu na to czy zona/maz tez zarabia. Kontanhjælp uzalezniona od zarobkow rodziny max
okolo 20-23.000 kr. narodzine (maz+zona+dziecko), obizana co ½ roku.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #3 dnia: 01 Lis 2010, 17:57:04 »