Ogólne > Praca w Danii
Początki w Danii - formalności??
Bluszcz:
Witajcie,
Mam pytanie dotyczace formalnosci, ktore trzeba zalatwic podczas zatrudniania sie u dunskiego pracodawcy. Bylam dzisiaj na rozmowie w sprawie pracy, juz mialam przyjsc w poniedzialek zaczac pracowac... a tu sie okazalo, ze pracodawca zrezygnowal, bo chcial mnie poki co zatrudnic na 1-2 miesiace. A tutaj taka sterta papabusew, ktore pewnie go zniechecily no i klops a nie praca. Zostalam na lodzie. A bylaby to dobra praca jak na poczatek, a nawet bardzo dobra.
Powiedzcie mi jak to wyglada z tymi pozwoleniami i przyjmowaniem Polakow do pracy? Czy nie moglby mnie przyjac ten pracodawca na ten miesiac lub dwa (byc moze na dluzej ale tego nie wiedzial) i zalatwic wszystkich formalnosci... Czy nie dostalabym pozwolenia na prace na ten okres czasu? Przeciez sa pracownicy sezonowi i oni tez krotko pracuja a pozwolenia musza miec.
Juz bylam blisko.... a tu znowu.. szukanie pracy.. :-(
marta_malgorzata:
Szukaj pracy w firmach posiadajacych zezwolenie na zatrudnianie pracownikow oczekujacych na pozwolenie.
Zazwyczaj sa to hotele, restauracje, firmy zatrudniajace personel sprzatajacy.
Jomir:
Zalatwianie formalnosci trwalo by dluzej niz Twoja praca... a on potrzebowal pracownika od juz....
Sezonowi pracuja w firmach, ktore maja zezwolenia na zatrudnianie pracownikow z UE... i Ty szukaj takich firm...
A poki co wlacz wyszukiwarke i wyszukaj sobie informacje o formalnosciach.... ba... nawet liste firm znajdziesz...
powodzenia
Bluszcz:
Dzieki dzieki za podpowiedzi. Otoz dzisiaj bylam tez w firmie sprzatajacej...Zobaczymy jaki wynik tego bedzie, bo pani powiedziala, ze potrzebuja duzo ludzi do pracy. Ale czy nie przeraza ich formalnosci dotyczace zatrudnienia Polaka.
Zeby szukac firm posiadajacych juz takie zezwolenie to musialabym wiedziec jakie tutaj sa, a w okolicy jest ich bardzo duzo. Sprobuje dzis poszperac na Internecie. Przeciez tu mozna wszystko znalezc :-)
Praca moja trwalaby miesiac lub dwa, a moze i dluzej.. ale za to pozowlenie firma by miala no i ulatwienie na zatrudnianie obcokrajowcow. Niedoszly pracodawca nawet mnie pytal o znajomych z Polski, ktorzy chcieliby tu pracowac... Wiec maja prace... ale nie chce im sie zalatwiac tych formalnosci. A to chyba piersza firma, gdzie nie byloby dla nich przeszkoda, ze nie znam jeszcze j.dunskiego.
To co takiego musi zrobic pracodawca chcacy zatrudnic np. Polaka??
Duzo jest tych formalnosci??
Moze mi kto to objasnic jak to wszystko wyglada? Albo linka podac jesli to juz gdzies bylo.
A tak nawiasem mowiac.. to po co to wszystko jeszcze tak utrudniaja (Dunczycy) skoro nalezymy do UE, mamy juz rynek pracy otwary no i sami Dunczycy wolaja nas do siebie do pracy? :) Uch...
Jomir:
FIrma musi po prostu czekac...
Dopoki nie masz pozwolenia na prace nie moga Cie zatrudnic... tak wiec, powinni podpisac z Toba umowe o prace (na podstawie, ktorej ty dostaniesz pozwolenie na prace) i czekac, az to pozwolenie dostaniesz... co moze trwac od dwoch do .... miesiecy (sa na forum przypadki 7, 11 miesiecy)... tak wiec chyba rozumiesz, ze dla nich to klopot, bo potrzebuja pracownika najczesciej od juz....
Firmy, ktore maja pozwolenia dzialaja w branzach uprzywilejowanych - znaczy takich, w ktorych brakuje fachowcow na rynku dunskim.... tak wiec maja otwarte pozwolenia na ratowanie sie pracownikami z UE.
NIe ma znaczenia czy jestes Polka, Hiszpanka, czy Brytyjka..... wazne jest czy masz pozwolenie na prace.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej