Ogólne > Praca w Danii
Początki w Danii - formalności??
Bluszcz:
Dzięki Mirra za wyczerujaca odpowiedz. Juz wiem o co chodzi. Mojemu chlopakowi sie po prostu udalo, bo czekal tylko 2 tygodnie. Nie wiem jak to dzialalao, bo z Kopenhagi dokumentow jeszcze jego firma nie dostala (chyba chodzi o zolta karte?). A wiec roznie w zyciu bywa. czasem mozna wczesniej zaczac pracowac a czasami trzeba czekac. Chyba, zeby moze sprobowac z posrednictwem jakiegos biura vikariackiego? Oni ponoc zalatwiaja wszystkie te formalnosci.
No ale dosc biadolenia, ide szukac firm z pozwoleniem :)
Dzieki
Jomir:
WIem od kolezanek i z forum, ze Vikariat to najlepsza sprawa... a ostatnio sie ktos z forumowiczow chwalil, ze z takiego tymczasu stala robotka sie zrobila....
Chlopak musial trafic na uprrzywilejowana firme... ktora miala po prostu prawo zatrudnic.... wiec on spokojnie moze sobie pracowac i czekac na pozwolenie... ze nie powiem, ze firma moze spokojnie sobie czekac... bo za zatrudnienie na czarno kosztuje firme (o ile mam dokladne wiadomosci) cos okolo 200.000 DKK
Bluszcz:
Wiec pani z vikariatu powiedziala mi, ze wlasnie najlepiej to przez nich zalatwic, ale glupio powiedziec pracodawcy, ze ma sie z tym do nich zglosic. A poza tym on im potem za to chyba musi cos zaplacic? Moze sie skontaktuja i cos razem wymysla.
Dosyc dolujace jest takie szukanie pracy gdzie wszedzie mowia nie (albo - na razie nie mamy nic).
Mysle, ze chlopak wkrotce dostanie to pozwolenie bo .. jakby mieli tyle kary zaplacic to :o
Hmm.. tylko czy te biura vikariackie w miare dobrze dzialaja? Zostawilam u nich swoje CV i czekam. Ale nie czekam biernie bo sama tez jezdze i pytam...
piatka:
--- Cytat: Mirra w 27 Wrz 2007, 18:28:07 ---
NIe ma znaczenia czy jestes Polka, Hiszpanka, czy Brytyjka..... wazne jest czy masz pozwolenie na prace.
--- Koniec cytatu ---
Znow podajesz niesprawdzone wiadomosci, Mirruniu...................
Pozwolenie na prace musza miec tylko obywatele wschodnich panstw unii, czyli ani Brytyjka ani Hiszpanka, czyli cala wczesniejsza pietnastka.
danskow:
Nie prwada!!. Firmy z listy wmomencie podpisania kontraktu pracownik otzrymuje pozwolenie, nie do reki, ale juz moze pracowac i czekac na to pozwolenia, wlasnie taki jest ens tych firm z listy.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej