witam
przebywam aktualnie za granica a mianowicie w Danii mialem sprawe rozwodową , i chyba sie zakaczyla.
mowie chyba bo nie wiem nigdy nie dostalem zadnego zawiadomienia od sadu, chociaz znają mój aktualny adress,
sprawa prawdopodobnie zakaczyla sie, i prawdopodobnie orzeczenie- z winy żony ( zdrada i tym podobne).
planuje przyjechac do polski ale nie wiem czy przypadkiem nie zatrzymaja mnie na granicy za nie placone alimenty, nie płącę 13 miesięcy, a dług rośnie! Słyszałem że dziś zamykają za alimenty a nawet zabierają prawo jazdy???!!!
podkreslam za nie otzrymalem zadnego zawiadomienia od sadu jak i od komornika.
czy w takim wypadku moga mnie zatrzymac na granicy???
alimentow nie place bo nie wiem do kaca ile mam placic brat mi mówił, że jako dobrze zarabiam moja była zona wyegzekwowała na dziecko ok.2tys zł bo ona nie pracuje jest na zasiłku dla bezrobotnych płaciłbym te pieniądze bo mnie stać i nie ząłuję na dziecko ale zona nie podala kata, prawdopodobie wyszla za nowego pana, utrudnia mi kontakt z dzieckiem jak tylko może....
obawiam sie ze moga mnie aresztowac na granicy i bedzie nie wesolo

czy grozi mi sprawa karna, zwłaszcza jeśli żona zgłosiła fakt niepłacenia alimentów do prokuratury lub pobierała Fundusz Alimentacyjny.
Moj wujek od 5 lat przybywal stale za granica, w ciagu tego czasu zupelnie nie interesowal sie rodzina i w zwiazku z tym nie placil alimentow. wtedy 5 lat temu zostal wydany na niego nakaz aresztowania w zwiazku z brakiem platnosci. W ostatnim tygodniu wujek przyjechal do polski aby uregulowac rozne sprawy, gdyz mieszka na stale poza granicami PL, m.in. zwiazane ze splata zaleglych alimentow.
Po porozumieniu co do splaty (kwota laczna ok. 30000tys) z byla zona- mial zaplacic w 3ch ratach (sprawa byla oddana dawno temu do komornika), wyjechal spowrotem za granice, jednak nieopodal granicy byla rutynowa kontrola i zostal zatrzymany, trafil w zwiazku z poszukiwaniem go przez policje do aresztu. Boję się ze mnie spotka to samo, a mam tu stałą pracę jak mnie aresztują to będe skończony,nie znam się na prawie polskim, prosze o porady z góry dziekuję. piotr
za poradę z góry dziękuje....