poloniainfo.dk

Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Vestas  (Przeczytany 26051 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Baumi

• Gość
Odp: Vestas
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Paź 2010, 00:21:41 »
Popieram wypowiedz @ae@. Czy uwazasz, ze jak dostaniesz 12k dkk nic nie robiac to bedzie super? Jako student dostawalem wiecej i nie pisze tego by pojechac po Tobie czy tez twoich zarobkach a jedynie by uswiadomic tobie, ze jak sie postarasz to jestes w stanie osiagnac znacznie wiecej... no chyba, ze wolisz isc na latwizne, to w tym momencie nikt nic nie zrobi. Jednak przemysl to: nie pracujac dostaniesz 4k mniej... moze jak bys poszukal lepszej pracy dostalbys np. 4k wiecej :>

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Paź 2010, 15:34:12 »
....Spoko  - mogę się nie wykazywać - przynajmniej częściej będę sobie odwiedzał Polskę, polatam sobie trochę po świecie - z tego co słyszłem - nie ma to jak być bezrobotnym w Danii (mam nadzieję że przekonam się na własnej skórze...

Naprawde uwazasz, ze zasilek dla bezrobotnych to cos wspanialego?
Glodowe pieniadze wystarczajace na mieszkanko w blokowisku i zakupy w Aldim to naprawde twoja miara zyciowego sukcesu ?
Bycie na samym dnie, bycie zerem to twoje zyciowe marzenie?

Nie chcialbys czegos w zyciu osiagnac? Chociazby tego zeby samemu na siebie zarobic? Samemu zaplacic swój rachunek w restauracji?

Tak sie troche ludziom dziwie...Swiat jest taki duzy, Kanada, Australia, Nowa Zelandia a wy zmuszacie sie do zycia w malej, deszczowej Danii, w zgnilej Europie. Dlaczego?

Dlaczego zycie na spolecznym i ekonomicznym dnie w Danii jest lepsze niz wielki, wspanialy swiat?

Zycze dobrej nocy i milych snów

:-)

@ae  nie dziw sie ludziom, bo panstwa , ktore zostaly przez Ciebie wymienione sa bardzo daleko i nie naleza do wspolnoty UNI eUROPEJSKIEJ, pozatym zareczam Ci do usa, badz Kanady wyemigrowalo/emigruje  dosc juz  polakow z Polski . Porostu zycie sprawilo , ze jA ,Ty badz ktos inny znalezlismy sie tu(dani) i teraz , wiec uwazam zbyteczne "gdybanie" jedz tam skoro Ci tu zle etc. zreszta orientujesz sie ile rodakow jest w europie niemcy , uk , dania chyba ma znacznie mniejsza liczbe Polakow w porownaniu do innych panstw,zaznaczam jednej wspolnoty! Gdzie hasla przed 2004 glosily ogromne korzysci z przystapienia (ja sie na to nie dalem nabrac wiedzialem czym to pachnie)
pozatym kolega powiedzial ze byc moze pojdzie na bezrobotne , bo sytuacja nie kroi sie weolo w firmie 2 osobowej lacznie z szefem, uwazam tez jesli znajdzie dobrze platna prace napewno ja podejmnie zamiast siedziec za "niewlasne" jak to napisales pieniadze-z czym sie nie zgodze po to placil / placi skladki aby w razie czego miec uzytek, wiec pieniadze beda mu sie nalezaly 100 legalnie.
jestem europejczykiem wiec jestem w domu,( zawsze to mowie przybyszom z afryki lub innych kontynentow, historycznie tez tu pra ojce wyzwalaly te ziemie z okupacji szwedow o czym malo sie pamieta szczegolnie dunczycy, a zapisek mamu przeciesz w Hymnie Panstwowym!!! chyba ze bedziemy robic podzialy kto moze a kto powinnien a komu sie wzbrania zyc i mieszkac w dani.
swoja droga powiem tak: z checia bym pojechal do usa ;) ale to juz inny swiat..
zaznaczam taka jest tylko moja prywatna opinia inni maja zwoje

pozdrawiam serdecznie i zycze milego weekend'u

Offline AK211

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 39
  • -Otrzymane: 40
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Paź 2010, 18:42:09 »
Bo ta "ĄĘ" dlatego jest ąę, bo chciałaby mieć Danię tylko dla siebie. Hihihiiiii, ciekawa, czy ten piiip, piiiip, wyjedzie po stracie pracy do USA ze swoimi dziećmi i domem w kredycie   ;D ;D ;D

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Paź 2010, 19:20:35 »
Do Teraz: dgybys przeczytal ze zrozumieniem post jakotako zauwazylbys, ze pisz miedzy innymi:

...ja jakio antyEuropejczyk (bo w zgniłej Europie juz mnie nic nie moża bardziej negatywnie zaskoczyć) - wcale o integracji nie marzę- nie chę się zdunizowąć - Duńczycy są mi bardzo dalecy (czasami myślę że są z innej planety Mrugnięcie )  - jestem tutaj bo jestem - wcalę nie chcę tu być - nei podoba mi się tutaj - ...

No to chyba kazdy sie dziwi dlaczego spedzac zycie w czyms zgnilym, miejscu, gdzie sie nie chce byc ...? ? ?

Do: AK211: USA raczej nie ale poludniowa Ameryka... czemu nie? Mam tylko jedno zycie i nie mysle marnowac go na narzekania i wyliczania co mi sie nie podoba, co mnie nie zadowala. To dziecinne w moich oczach. Jak mieszkajace jeszcze z rodzicami nastolatki, którym nic sie u rodziców nie podoba - meble stare, telewizor za maly, kieszonkowe niewystarczajace...

Piszesz takze: ...po to placil / placi skladki aby w razie czego miec uzytek, wiec pieniadze beda mu sie nalezaly 100 legalnie....

Mnie niechodzilo o to co i dlaczego sie komus nalezy ale o to czy to jest zycie o którym "jakotako" marzy, o którym z duma i usmiechem bedzie mógl opowiadac...nie wiem dzieciom...wnukom...? Czy sam bedzie zadowolony z tego zycia - na bezrobociu?
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Paź 2010, 19:27:23 »
@æ@: Tak sie troche ludziom dziwie...Swiat jest taki duzy, Kanada, Australia, Nowa Zelandia a wy zmuszacie sie do zycia w malej, deszczowej Danii, w zgnilej Europie. Dlaczego?

Odpowiedz:
Miedzy innymi dlatego, ze Kanada, Australia czy Nowa Zelandia, w przeciwienstwie do Danii, poniewaz nie sa w EU, nie gwarantuja przybyszom przyjezdrzajacym do pracy miedzy innymi: kontanhjælp, nauki jezyka, aktivering, tlumacza, ulge na niepracujaca zone, darmowe leczenie, szpital, szkole, gimnazjum, dodatek do czynszu i przedszkola a do tego jeszcze dodatkowo w pierwszym okresie pobytu ulgi, ktorych nie maja ich wlasni obywatele, co w praktyce oznacza prawie nie placenie podatku przez pierwsze 1-2 lata. Mozna jeszcze dodac, ze zdecydowana wiekszosc przyjezdrzajacych do pracy uwaza, ze w ogole nie ma potrzeby indywidualnego ubezpieczenia sie od bezrobocia, choroby itp. (np. A-kassa)
W takiej sytuacji deszcz, wilgoc i zdecydowanie mniejsza ilosc slonecznych dni nie maja znaczenia.

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Paź 2010, 20:00:17 »
@ae 
hmm kazdy ma po trochu racji w wypowiedziach wg mnie

ale nie lapmy sie za slowa "antyeuropejczyk" , bo w jego znaczenie nie mialo tak glebokiego sensu jak to odebralas, tak przynajmniej mi sie wydaje;)

mowisz ameryka poludniowa  :)   rozumiem myslisz jechac tam w  celach poznawczo-turystycznych ( sam tez bym sie tam zabral do bolivi)

aa narzekac zawsze bedziemy choc bylo by najcudowniej, bo to juz nasz ludzka natura/sklonnosc ;)
poprostu nie odbierajmy siebie az tak negatywnie czesm mowimy "nielubie" ale w gruncie rzeczy inaczej myslimy

kazdy ma pozytywne i negatywne strony bycia w dani, czasami w wiekszosci piszemy to co nas "boli" wiec nie traktujmy "naszych"  bolaczek testamentalnie/ po kazdym deszczy przciesz zaswieci slonce

pozatym nie jestesmy najgorsi w narzekaniu na danie, inni z europy tez narzekaja , oczywiscie sa tacy co chwala

osobiscie sam mam duzo negatywow i pozytywnych stron bycia w dani ( ale jesli cos idzie nie tak to nie znaczy, ze juz mam wyjezdzac/ wrecz przeciwnie trzeba starac sie robic tak aby bylo dobrze i niepodejmowac pochopnych decyzji na goraco

pozdrawiam 

[Posted on: 29 Paź 2010, 19:56:46]

@ae 
hmm kazdy ma po trochu racji w wypowiedziach wg mnie

ale nie lapmy sie za slowa "antyeuropejczyk" , bo w jego znaczenie nie mialo tak glebokiego sensu jak to odebralas, tak przynajmniej mi sie wydaje;)

mowisz ameryka poludniowa  :)   rozumiem myslisz jechac tam w  celach poznawczo-turystycznych ( sam tez bym sie tam zabral do bolivi)

aa narzekac zawsze bedziemy choc bylo by najcudowniej, bo to juz nasz ludzka natura/sklonnosc ;)
poprostu nie odbierajmy siebie az tak negatywnie czesm mowimy "nielubie" ale w gruncie rzeczy inaczej myslimy

kazdy ma pozytywne i negatywne strony bycia w dani, czasami w wiekszosci piszemy to co nas "boli" wiec nie traktujmy "naszych"  bolaczek testamentalnie/ po kazdym deszczy przciesz zaswieci slonce

pozatym nie jestesmy najgorsi w narzekaniu na danie, inni z europy tez narzekaja , oczywiscie sa tacy co chwala

osobiscie sam mam duzo negatywow i pozytywnych stron bycia w dani ( ale jesli cos idzie nie tak to nie znaczy, ze juz mam wyjezdzac/ wrecz przeciwnie trzeba starac sie robic tak aby bylo dobrze i niepodejmowac pochopnych decyzji na goraco

pozdrawiam 

aaaa  ja sie odnosilem do Twojego komentarza, nie do tego konteksty"jakotako" ktory poznej zamiescilas ;)

Offline MartynaM

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 9
  • -Otrzymane: 13
  • Reputacja: +7/-9
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Paź 2010, 20:05:09 »
@æ@: Tak sie troche ludziom dziwie...Swiat jest taki duzy, Kanada, Australia, Nowa Zelandia a wy zmuszacie sie do zycia w malej, deszczowej Danii, w zgnilej Europie. Dlaczego?

Odpowiedz:
Miedzy innymi dlatego, ze Kanada, Australia czy Nowa Zelandia, w przeciwienstwie do Danii, poniewaz nie sa w EU, nie gwarantuja przybyszom przyjezdrzajacym do pracy miedzy innymi: kontanhjælp, nauki jezyka, aktivering, tlumacza, ulge na niepracujaca zone, darmowe leczenie, szpital, szkole, gimnazjum, dodatek do czynszu i przedszkola a do tego jeszcze dodatkowo w pierwszym okresie pobytu ulgi, ktorych nie maja ich wlasni obywatele, co w praktyce oznacza prawie nie placenie podatku przez pierwsze 1-2 lata. Mozna jeszcze dodac, ze zdecydowana wiekszosc przyjezdrzajacych do pracy uwaza, ze w ogole nie ma potrzeby indywidualnego ubezpieczenia sie od bezrobocia, choroby itp. (np. A-kassa)
W takiej sytuacji deszcz, wilgoc i zdecydowanie mniejsza ilosc slonecznych dni nie maja znaczenia.

O wszystkich tym, o czum piszesz "roga", przybysze do tego kraju najczesciej mowia tylko szeptem z najblizszymi, za zamknietymi dzwiami. W "dobrym stylu" jest krytykowanie i narzekanie.

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Paź 2010, 20:05:09 »

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Paź 2010, 20:40:26 »
@ jakotako.....
jestem tutaj bo jestem - wcalę nie chcę tu być - nei podoba mi się tutaj - ale z pewnych względów po prostu MUSZE TUTAJ PRZEBYWAĆ. I tyle
  @ teraz....
  osobiscie sam mam duzo negatywow i pozytywnych stron bycia w dani

Nie chcem ale muszem.... powiedział Lech  Wałęsa ;D   

według mnie to jest KRĘTACTWO

Offline teraz

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Paź 2010, 21:10:10 »
@ jakotako.....
jestem tutaj bo jestem - wcalę nie chcę tu być - nei podoba mi się tutaj - ale z pewnych względów po prostu MUSZE TUTAJ PRZEBYWAĆ. I tyle
  @ teraz....
  osobiscie sam mam duzo negatywow i pozytywnych stron bycia w dani

Nie chcem ale muszem.... powiedział Lech  Wałęsa ;D   

według mnie to jest KRĘTACTWO
nie bardzo rozumiem do czego mialo sie   "wedlug mnie to jest KRĘTACTWO"  to do Lecha czy do mnie
mam pomysl zajmijmy sie realnymi problemami a nie szukajmy w naszych slowach podtekstow , bo wyjdzie na to ze robimy z powaznego tematu schadzke d zartow i dcinek wzajemnych  ;)

z tym Lechem dobre hehe ( pewno nie wiesz ale Lech byl pare dni temu w NYC i jakie dal przemowienie ze hohoho
pozdrawiam

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Paź 2010, 21:21:51 »
Do Teraz: ...mowisz ameryka poludniowa  Uśmiech   rozumiem myslisz jechac tam w  celach poznawczo-turystycznych ( sam tez bym sie tam zabral do bolivi)..

Nie. Nie turystycznie i poznawczo. Na stale. Po prostu zaczac jeszcze raz cos calkiem nowego i od podstaw. Cos stworzyc, do czegos  dojsc. I  NIE MAM na mysli duzego konta w banku.
 Mamy tylko jedno zycie...

:-)
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline andyandy

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 17
  • Reputacja: +6/-1
  • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
    • Tłumacz przysięgły j. duńskiego
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Paź 2010, 22:08:49 »
sam tez bym sie tam zabral do bolivi)..

i ja! Na przeszkodzie stoi tylko to, że po zmroku lepiej nie wychodzić na ulicę, a w dzień, idąc chodnikiem, nie wolno zbliżać się do krawężnika, o wędrówce po kraju bez tubylca można zapomnieć, karty kredytowe lepiej zostawić w domu...

Andrzej Dwulat
Tłum. przysięgły j. duńskiego

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Paź 2010, 23:27:39 »
Masz racje. O wiele bezpieczniej w Danii...A ludzie jada dalej, próbuja czegos nowego.
 Ciekawe dlaczego nie boja sie opuscic bezpiecznej Danii i socjalu i dagpenge...?

I wiesz co - oni bedac tam, czy w Australi, czy zaczynajac od poczatku na Filipinach - nie narzekaja ...na swiat, kraj, pogode, przepisy, prawo, podatki, policje, mandaty, lekarzy, szpitale, administracje, jezyk, szkoly, przedszkola, wychowanie, tradycje, obyczaje, jedzenie, zakupy, drogi...Cos pominiete? :-)

Moze dlatego, ze gdzies w miedzyczasie dorosli i zdaja sobie sprawe, ze to ich wlasny, wolny wybór.

Dobrej nocy zycze :-) I milych snów o Ameryce Pld. wszystkim zainteresowanym :-)

Offline Piotr_223

• Młodszy
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 2
  • -Otrzymane: 3
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Paź 2010, 20:06:53 »
...wszędzie lepiej gdzie nas nie ma.

vred

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Paź 2010, 21:17:24 »
Masz racje. O wiele bezpieczniej w Danii...A ludzie jada dalej, próbuja czegos nowego.
 Ciekawe dlaczego nie boja sie opuscic bezpiecznej Danii i socjalu i dagpenge...?

I wiesz co - oni bedac tam, czy w Australi, czy zaczynajac od poczatku na Filipinach - nie narzekaja ...na swiat, kraj, pogode, przepisy, prawo, podatki, policje, mandaty, lekarzy, szpitale, administracje, jezyk, szkoly, przedszkola, wychowanie, tradycje, obyczaje, jedzenie, zakupy, drogi...Cos pominiete? :-)

Moze dlatego, ze gdzies w miedzyczasie dorosli i zdaja sobie sprawe, ze to ich wlasny, wolny wybór.

Dobrej nocy zycze :-) I milych snów o Ameryce Pld. wszystkim zainteresowanym :-)

A Ty ciągle to samo. Wyluzuj w koncu. Daj nam troche ponarzekac. My dobrze wiemy ze Dania to "raj na ziemi" ale narzekanie to jedyna rozrywka jaka nam została. Nie odbieraj nam tego.  ;)

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #29 dnia: 31 Paź 2010, 21:42:30 »
...ah,już nie będę po kolei analizować tych wszystkich wypowiedzi, ręce opadają  :-\...ale dla mnie Dania to "raj na ziemi" i żadnych narzekan!!! ;D  absolutely nothing to complain  :o...uwielbiam ta szara,deszczowa pogodę i jutlandzkie wiatry ,juhuuu GOD BLESS DANMARK; GOD BLESS DANISH QUEEN  :D  :D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  ;D :D :D :D :D :D :D :D

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #29 dnia: 31 Paź 2010, 21:42:30 »