poloniainfo.dk

*
Największy portal polonijny w Danii.

Aktualności:

Autor Wątek: Vestas  (Przeczytany 26266 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

keny79

• Gość
Odp: Vestas
« Odpowiedź #30 dnia: 01 Lis 2010, 21:51:41 »
Popieram wypowiedz @ae@. Czy uwazasz, ze jak dostaniesz 12k dkk nic nie robiac to bedzie super? Jako student dostawalem wiecej i nie pisze tego by pojechac po Tobie czy tez twoich zarobkach a jedynie by uswiadomic tobie, ze jak sie postarasz to jestes w stanie osiagnac znacznie wiecej... no chyba, ze wolisz isc na latwizne, to w tym momencie nikt nic nie zrobi. Jednak przemysl to: nie pracujac dostaniesz 4k mniej... moze jak bys poszukal lepszej pracy dostalbys np. 4k wiecej :>
a dostaje się chociaż te 12k dkk będąc na bezrobociu?bo wydawało mi się,że wychodzi nieco mniej(mam na myśli kwotę netto).ale zgadzam się,że 12k dkk to nie jest powalająca kwota i szczyt marzeń ;D

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 0
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #31 dnia: 01 Lis 2010, 22:38:30 »
Ae czy Aę, czytając Twoje wypowiedzi z tego wątku można odnieść wrażenie, że świat i ludzkie zachowania są skomplikowane na mniej więcej tym samym poziomie co budowa cepa. Ja uważam, że pomiędzy tak-nie, zawsze-nigdy itp. jest bardzo duża przestrzeń. Postrzeganie tych samych rzeczy przez różne osoby będzie oczywiście różne, bo filtrowane przez ich pryzmat, ale w szczególności nie podoba mi się przywołane przez Ciebie skojarzenie bezrobotny  = zero, dno. Jakie prawo moralne do takich porównań Cię upoważnia? Posiadanie pracy na wysokim stanowisku czy może coś innego? Dorosłość, na którą się chętnie powołujesz, nie zawsze idzie w parze z dojrzałością.

i ja! Na przeszkodzie stoi tylko to, że po zmroku lepiej nie wychodzić na ulicę, a w dzień, idąc chodnikiem, nie wolno zbliżać się do krawężnika, o wędrówce po kraju bez tubylca można zapomnieć, karty kredytowe lepiej zostawić w domu...

He, he, jedźcie jak macie ochotę, nie taki diabeł straszny jak go malują. Niektórzy Duńczycy mają takie same wyobrażenie o Polsce.

...ah,już nie będę po kolei analizować tych wszystkich wypowiedzi, ręce opadają  :-\...ale dla mnie Dania to "raj na ziemi" i żadnych narzekan!!! ;D  absolutely nothing to complain  :o...uwielbiam ta szara,deszczowa pogodę i jutlandzkie wiatry ,juhuuu GOD BLESS DANMARK; GOD BLESS DANISH QUEEN  :D  :D!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!  ;D :D :D :D :D :D :D :D

A po jakich dopalaczach ma się takie doznania? ;)

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Lis 2010, 22:47:45 »
....a po zjedzeniu rugbrød   ;D  ;D  ;D

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 43
  • -Otrzymane: 242
  • Reputacja: +16/-12
« Odpowiedź #33 dnia: 02 Lis 2010, 16:55:21 »
..w szczególności nie podoba mi się przywołane przez Ciebie skojarzenie bezrobotny  = zero, dno. Jakie prawo moralne do takich porównań Cię upoważnia?...

A jaki prawo moralne mnie to tego NIE upowaznia?

Osoba, która sama rezygnuje z pracy bo "nie oplaca sie" traci cos wiecej niz kilkadziesiat tysiecy rocznie. Nie byc przydatnym, nie miec po co wstawac rano - jak sam autor pisze:  bezsensowny aktivering -zyc z poczuciem ze jest sie na spolecznym ... nie -  dnie? Wiec gdzie?

Kazdy z nas moze tracic prace, kazdy moze wyladowac na bezrobociu ale byc z tego dumnym?  Samemu do tego dazyc? Byc na zasilku dla bezrobotnych jako szczyt zyciowych ambicji?

...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

vred

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 02 Lis 2010, 17:22:51 »

Kazdy z nas moze tracic prace, kazdy moze wyladowac na bezrobociu ale byc z tego dumnym?  Samemu do tego dazyc? Byc na zasilku dla bezrobotnych jako szczyt zyciowych ambicji?

Ty chyba nie czytalas co gosciu napisal. Facet chce sie zwolnic bo ma pomysl na biznes, a Ty robisz z niego nieudacznika i dno spoleczne.

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #35 dnia: 02 Lis 2010, 17:50:20 »
Ja tez jakos nie moge znalezc tego pomyslu na Business, poza tlustym drukiem. Ci co naprawde maja pomysly zazwyczaj nie maja potrzeby tak duzo o tym pisac. 

Offline jamjurand

• Doświadczony
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 1
  • -Otrzymane: 7
  • Reputacja: +4/-1
« Odpowiedź #36 dnia: 02 Lis 2010, 19:01:16 »
Masz racje profesorze  Roga, na pewno nieogoleni, rozczochrani, glodni, nie tracac czasu ma tutejsze polemiki, sprawdzaja prototypy/rozwiazania finansowe/ rynek albo tez zapraszaja dziewczyny z polskiej  prowincji do dobrze platnej pracy w restauracji z mozliwoscia miedzynarodowej kariery w showbuisnessie :)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #36 dnia: 02 Lis 2010, 19:01:16 »

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Lis 2010, 19:08:36 »
.... Pytanie czy jest sens się poświęcać za te 3000-4000dkk? 
Przypuśćmy że mam pomysł na biznes.
Puentując - czy w przypadku gdzybym chciał się zwolnić i pójść sobie na A-kasse (kosztem tych 3-4tys dkk - ale to pestka) - czy jest przewidywane jakieś wsparcie dla mnie jako "człowieka, powiedzmy... przedsiębiorczego" Uśmiech czy nie ma szans i  jest się zdanym przez 2 lata tylko i wyłącznie na narzucone z góry szkolenia, kursy, aktiveringi i tym podobne bzdety?...

I gdzie tu pomysl na biznes? Pomysl na "wsparcie" z komuny - owszem.
...na nasze oddalenie, na naszą nieobecność i rozmów obojętność listek, iskierkę, cień jak kotwicę wbij w nasze serca.... Leszek Aleksander Moczulski

Offline CzaryMary

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 8
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Lis 2010, 20:47:58 »
Nawet nie wiedzialam, ze na forum tutaj mamy profesjonalnych konsultantow biznesowych Roga, Jamjurand i Wspolnicy a na dodatek  mentora AE.   Najblizszy pomysl na biznes od razu razu opisze tutaj na forum - kawa na lawe, A do Z i to wytłuszczonym drukiem. Nie zapomne podlaczyc biznes planu. I oczywiście zanim to wszystko przedstawie do zatwierdzenia nie zapomne sie ogolic i uczesac, oczywiscie tak na wszelki wypadek, bo tacy konsultanci to sa na pewno arcywszechstronii i nie mysla stereotypowo.

Offline frisms

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Dane: 59
  • -Otrzymane: 32
  • Reputacja: +2/-2
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Lis 2010, 21:30:43 »
Wow, a od kiedy to ty Czary Mary piszesz coś sensownego żeby ich wszystkich krytykować !!? ???

Po pierwsze - odczepcie sie Czary Mary i Jamjurand od Roga nie jeden/na chciałby móc wiedzieć tyle, pisać o tym i dzielić sie z innymi. Po drugie - Roga jest najbardziej obiektywnym doradca na tym forum. I po co te głupie zlośliwości. Jak zwykle polska narodowa zawiść - nigdy nie umrze ! >:(

Czary Mary, zjedz sobie rugbrød naprawdę zrobi ci się lepiej… ;D

Offline roga

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 347
  • Reputacja: +113/-24
« Odpowiedź #40 dnia: 02 Lis 2010, 22:51:28 »
Nawet nie wiedzialam, ze na forum tutaj mamy profesjonalnych konsultantow biznesowych Roga, Jamjurand i Wspolnicy a na dodatek  mentora AE.   Najblizszy pomysl na biznes od razu razu opisze tutaj na forum - kawa na lawe, A do Z i to wytłuszczonym drukiem. Nie zapomne podlaczyc biznes planu. I oczywiście zanim to wszystko przedstawie do zatwierdzenia nie zapomne sie ogolic i uczesac, oczywiscie tak na wszelki wypadek, bo tacy konsultanci to sa na pewno arcywszechstronii i nie mysla stereotypowo.
Jednego co Ci moge pogratulowac to, ze masz dobre wyczucie. Jestes juz bardzo blisko. Jestem nie tylko konsultantem biznesowym..... lecz rowniez......nie, nie dam sie skusic, pozostane nadal animowym. chcialem powiedziec zupelnie cos innego, a mianowicie uderz wstol a nozyce sie odezwa. Moja odpowiedz, ze nie zauwazylem nigdzie biznesu w poscie, byla odpowiedzia nie skabusewana nie do Ciebie, ale do "jakotako" z 17.10.2010. Czy masz sie dzisiaj dobrze? Pozdrawiam.

[Posted on: 02 Lis 2010, 22:46:49]

Wow, a od kiedy to ty Czary Mary piszesz coś sensownego żeby ich wszystkich krytykować !!? ???

Po pierwsze - odczepcie sie Czary Mary i Jamjurand od Roga nie jeden/na chciałby móc wiedzieć tyle, pisać o tym i dzielić sie z innymi. Po drugie - Roga jest najbardziej obiektywnym doradca na tym forum. I po co te głupie zlośliwości. Jak zwykle polska narodowa zawiść - nigdy nie umrze ! >:(
Czary Mary, zjedz sobie rugbrød naprawdę zrobi ci się lepiej… ;D

Masz racje, nie ma to jak rubrød.

Offline jeni

• Zwykły
  • *
  • Podziękowania
  • -Otrzymane: 0
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Lis 2010, 23:23:18 »
 menstruation syndrom... być może  tak złośliwie nastraja CzaryGary :-* :-*

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #42 dnia: 03 Lis 2010, 21:11:09 »
Fajne, podoba mi sie: od Vestas do menstruations syndrom z przystankiem na rugbrød :-)

marit7

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 03 Lis 2010, 21:16:10 »
czepiacie się, rugbrød jest bardzo dobry :)

Offline @ae@

• Zasłużony
  • *
  • Podziękowania
« Odpowiedź #44 dnia: 03 Lis 2010, 21:32:26 »
Nie umywa sie do bitej smietany z odrobina likieru czekoladowego :-) Ale oczywiscie to rzecz gustu :-)

poloniainfo.dk

« Odpowiedź #44 dnia: 03 Lis 2010, 21:32:26 »