Ogólne > Praca w Danii

Własna firma w Danii - jak założyć.

<< < (25/39) > >>

MartynaM:
"2000 tys."   :-[  :o  :o  sie troche sypnelam. Sorry. Czasem warto przeczytac, co sie samemu napisalo.

dannym:
Witam wszystkich

Pozwole sobie odswiezyc watek.

Aktualnie mieszkam i jestem samozatrudniencem w UK.
Chce sie przeniesc z rodzina do DK.

Aby uzyskac wszystkie ubezpieczenia itd. pomyslalem, ze sam sie zatrudnie w DK jak w UK.
Ponoc bez zoltej karty nie wynajme mieszkania itd.
Przegladam ten caly watek i mam troche metlik. Nie wiem czy latwiej jest zrobic tu przedstawicielstwo czy nowa firme.

Prowadze dzialalnosc uslugowa w internecie (support, software, website).
Pozwole sobie zadac kilka pytac i jesli bedzie ktos mial ochote i wiedze to podziekuje z gory za wyjasnienie:

1. co to CVR
2. Co to CPR
3. Czy ten CPR jest mi potrzebny i czy moge go wyrobic tworzac przedstawicielstwo
4. czy musze byc vatowcem w uk nie jestem
5. Czy jest jakis program wspierajacy rodziny chcace migrowac do DK? Moze jakas pomoc w osiedleniu, tanie kredyty it'd?
6. co to ta zolta karta i jak ja zdobyc albo czy bedac self emp. otrzymam ja automatycznie

Mile widziany kontakt do ksiegowego (najlepiej polaka)
Przepraszam jesli wiekszosc pytan jest dla Was banalna ale to pierwszy watek jaki znalazlem w sieci i wydaje mi sie bardzo ciekawy. Mysle, ze w przyszlosci pomoze i innym.

Jomir:

--- Cytat: dannym w 10 Lip 2012, 10:58:44 ---Witam wszystkich

Pozwole sobie odswiezyc watek.

Aktualnie mieszkam i jestem samozatrudniencem w UK.
Chce sie przeniesc z rodzina do DK.

Aby uzyskac wszystkie ubezpieczenia itd. pomyslalem, ze sam sie zatrudnie w DK jak w UK.
Ponoc bez zoltej karty nie wynajme mieszkania itd.
Przegladam ten caly watek i mam troche metlik. Nie wiem czy latwiej jest zrobic tu przedstawicielstwo czy nowa firme.

Prowadze dzialalnosc uslugowa w internecie (support, software, website).
Pozwole sobie zadac kilka pytac i jesli bedzie ktos mial ochote i wiedze to podziekuje z gory za wyjasnienie:

1. co to CVR
2. Co to CPR
3. Czy ten CPR jest mi potrzebny i czy moge go wyrobic tworzac przedstawicielstwo
4. czy musze byc vatowcem w uk nie jestem
5. Czy jest jakis program wspierajacy rodziny chcace migrowac do DK? Moze jakas pomoc w osiedleniu, tanie kredyty it'd?
6. co to ta zolta karta i jak ja zdobyc albo czy bedac self emp. otrzymam ja automatycznie

Mile widziany kontakt do ksiegowego (najlepiej polaka)
Przepraszam jesli wiekszosc pytan jest dla Was banalna ale to pierwszy watek jaki znalazlem w sieci i wydaje mi sie bardzo ciekawy. Mysle, ze w przyszlosci pomoze i innym.

--- Koniec cytatu ---
1. CVR - odpowiednik polskiego NIP
2. Cpr - odpowiednik polskiego Pesel
3. Do otworzenia przedstawicielstwa nie jest CI koniecznie potrzebny cpr, ale osoba, ktora tu mieszka i ktora wskazesz jako odpowiedzialna za reprezentacje firmy przed dunskimi urzedami. Oczywiscie mozesz byc to tez Ty, ale musisz tu byc zameldowany.
4. Vatowcem musisz byc, jezeli Twoje obroty roczne przekraczaja (lub planujesz, ze przekrocza) 60.000 DKK
5. Nie ma zadnego programu
6. Zolta karta jest dokumentem potwierdzajacym ubezpieczenie zdrowotne, otrzymuje sie ja automatycznie po zameldowaniu w Danii.

Jomir:
Aha... polskich, kreatywnych ksiegowych odradzam. Znam wiele osob, ktore w wyniku kreatywnej ksiegowosci pseudo ksiegowych, maja setki tysiecy podatku do zaplacenia.
Natomiast moge polecic ksiegowa dunska, ktora jest rowniez rewizorem, ktora mowi biegle po angielsku i ma doswiadczenie we wspolpracy z poslkimi przedstawicielstawami duzych firm.

malin:
Witam.
Jak jest w przypadku kiedy osoba mieszka w Danii jest zatrudniona na stale i chce otworzyc firme jednoosobowa ( sprzedaz internetowa ) nie zwalniajac sie z pracy.
Pozdrawiam
Rafal

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej