Ogólne > Praca w Danii
Własna firma w Danii - jak założyć.
waruiny:
Dragon89, poniżej masz linka do podręcznika (pdf). Niestety jest płatny. Może znajdzie się jakaś dobra dusza i wytłumaczy Ci krok po kroku, jak to działa. Jednak ja wątpię, każdy strzeże swojego know-how.
http://pracaczasowa.eu/delegowanie-pracownikow/delegowanie-polskich-pracownik%C3%B3w-do-danii.html
martuchnam:
--- Cytat: dragon89 w 06 Wrz 2013, 22:48:51 ---Siemanko mam pytanie do wszystkich trochę z innej beczki mianowicie. Pracuje 2 lata już w Danii i chał bym trochę więcej zarabiać nisz do tej pory :D I trochę się popytałem kolegów i powiedzieli że mogę zrobić takie coś złożyć rezygnacje i powiedzieć "bosowi" założę swoja firmę w polce i przyjadę spowrotem i podpisze z nim umowę jako podwykonawca i będę musiał tylko tu odprowadzać 6% podatku no i w Polsce 1000zł na zus. Czy mogę w ogóle take coś zrobić czy to będzie na legalne możecie mi pomoc z góry dzięki.
--- Koniec cytatu ---
Po pierwsze twoj boss musi sie zgodzic.Po drugie jesli w polsce to bedzie twoja pierwsza dzialalnosc to korzystasz ze stawek preferencyjnych czyli ok 400zl.Po trzecie musisz wybrac w polsce forme opodatkowania.Po czwarte musisz zarejestrowac sie w RUT i musisz byc przygotowany na niezapowiedziane kontrole.Po piate podatku w DK nie bedziesz musial odprowadzac jesli robi to twoj pracodawca.6.nie musisz byc vatowcem w pl dopoki twoj przychod nie przekroczy 700tys zl rocznie.7.Jako pl podwykonawca musisz znac i przestrzegac dunskiego prawa pracy a przepisy BHP musza byc wywieszone w widocznym miejscu.nie licz na podpisanie dlugotrwalego kontraktu jako podwykonawca gdyz skat oraz inspekcja pracy uzna to za ominiecie dunskiego systemu podatkowego.za kazdym razem trzeba na stronie virk.dk rejestrowac usluge ktora bedziesz wykonywal i ludzi lacznie z toba ktorych bedziesz zatrudnial.
To akurat wiem i jestem pewna bo sama akurat to przechodze..kontrole razem z politi raz w tygoodniu oraz wykaz potrzebnych dokumentow i oczywiscie ubezpieczenie na firme ktore jest wymagane.(od usterek i zjebanej pracy).
i zawsze ale to zawsze musisz miec wszystkie dokumenty przy sobie.
a i jeszcze jedno.z podatku rozliczasz sie w polsce.
Jomir:
--- Cytat: martuchnam w 08 Wrz 2013, 08:19:00 ---Po pierwsze twoj boss musi sie zgodzic.Po drugie jesli w polsce to bedzie twoja pierwsza dzialalnosc to korzystasz ze stawek preferencyjnych czyli ok 400zl.Po trzecie musisz wybrac w polsce forme opodatkowania.Po czwarte musisz zarejestrowac sie w RUT i musisz byc przygotowany na niezapowiedziane kontrole.Po piate podatku w DK nie bedziesz musial odprowadzac jesli robi to twoj pracodawca.6.nie musisz byc vatowcem w pl dopoki twoj przychod nie przekroczy 700tys zl rocznie.7.Jako pl podwykonawca musisz znac i przestrzegac dunskiego prawa pracy a przepisy BHP musza byc wywieszone w widocznym miejscu.nie licz na podpisanie dlugotrwalego kontraktu jako podwykonawca gdyz skat oraz inspekcja pracy uzna to za ominiecie dunskiego systemu podatkowego.za kazdym razem trzeba na stronie virk.dk rejestrowac usluge ktora bedziesz wykonywal i ludzi lacznie z toba ktorych bedziesz zatrudnial.
To akurat wiem i jestem pewna bo sama akurat to przechodze..kontrole razem z politi raz w tygoodniu oraz wykaz potrzebnych dokumentow i oczywiscie ubezpieczenie na firme ktore jest wymagane.(od usterek i zjebanej pracy).
i zawsze ale to zawsze musisz miec wszystkie dokumenty przy sobie.
a i jeszcze jedno.z podatku rozliczasz sie w polsce.
--- Koniec cytatu ---
700.000 rocznie granica VAT????
No prosze, to sie dopabuse dobrze w Polsce zrobilo!
martuchnam:
--- Cytat: Jomir w 09 Wrz 2013, 21:21:09 ---700.000 rocznie granica VAT????
No prosze, to sie dopabuse dobrze w Polsce zrobilo!
--- Koniec cytatu ---
tak...vat musowo po przeroczeniu 700tys zl..jak jest mniej vat niekonieczny.Ja obralam ryczalt np.moge sobie odliczyc tylko swoje skladki wprawdzie ale za to podatku place tylko 8.5% od wartosci na fakturze.nie trzeba sie rozliczac co miesiac czy co kwartal tylko wplaca sie 8.5% na konto US i dopabuse w zeznaniu rocznym wykazuje sie wszystie dochody,
Poza tym mialam ostatnio kontrole 2 razy w ciagu miesiaca i przeszlam je dobrze bez problemow.
mandi744:
Witam mam pytanie, moj boss chce abym zalozyla firme w dk lub dzialalnosc, gdyz chce abym mu wystawiala faktury, sprzatam u niego w 2 obiektach, chce mi dac wiecej pracy i chcialabym zatrudnic mojego chlopaka do pomocy,, u mnie"" jak wystartowac ?dzieki z gory za odpowiedzi :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej