Ogólne > Praca w Danii
Własna firma w Danii - jak założyć.
Jomir:
--- Cytat: dragon89 w 06 Wrz 2013, 22:48:51 ---Siemanko mam pytanie do wszystkich trochę z innej beczki mianowicie. Pracuje 2 lata już w Danii i chał bym trochę więcej zarabiać nisz do tej pory :D I trochę się popytałem kolegów i powiedzieli że mogę zrobić takie coś złożyć rezygnacje i powiedzieć "bosowi" założę swoja firmę w polce i przyjadę spowrotem i podpisze z nim umowę jako podwykonawca i będę musiał tylko tu odprowadzać 6% podatku no i w Polsce 1000zł na zus. Czy mogę w ogóle take coś zrobić czy to będzie na legalne możecie mi pomoc z góry dzięki.
--- Koniec cytatu ---
Poza tym podatek gdzies trzeba placic. NIe skonczy sie na samym ZUS.
dragon89:
Mi powiedzieli tak ze te 6% będę musiał odprowadzać w dani no i w Polsce zus opłacać. No sam złoże rezygnacje i pogadam ze szefem bo mam z nim dobry kontakt :D czy by sie na to zgodził ale czy w ogóle to jest opłacalne i legalne
1941:
--- Cytat: dragon89 w 06 Wrz 2013, 23:33:35 ---Mi powiedzieli tak ze te 6% będę musiał odprowadzać w dani no i w Polsce zus opłacać. No sam złoże rezygnacje i pogadam ze szefem bo mam z nim dobry kontakt :D czy by sie na to zgodził ale czy w ogóle to jest opłacalne i legalne
--- Koniec cytatu ---
Zawsze jest legalne, do czasu gdy powiedza, ze nie jest ;)
waruiny:
Samozatrudnienie jest legalne i dość łatwo zarejestrować działalność na stronie virk.dk. Możesz to zrobić online (mając nem id) albo wysłać formularze pocztą. Weź pod uwagę, ze ktoś musi opłacać Moms, albo Ty, albo twój pracodawca. Moms w Danii wynosi 25%. Musisz też zdobyć podstawową wiedzę z dziedziny księgowości. Polecam przestudiowanie strony Skat.dk. Niestety początki są trudne i trzeba zdobyć sporo informacji. Jeśli pracodawca będzie odprowadzał moms, to wzrosną jego koszty, więc nie wiem, czy Ci "pójdzie na ręką". Jeśli Ty będziesz opłacał moms, to twoja stawka netto będzie wyglądała tak:
stawka netto = stawka brutto - moms - ZUS - podatek dochodowy w Polsce.
Opłacalność samozatrudnienia zależy od twojej stawki za godzinę.
Jomir:
--- Cytat: dragon89 w 06 Wrz 2013, 23:33:35 ---Mi powiedzieli tak ze te 6% będę musiał odprowadzać w dani no i w Polsce zus opłacać. No sam złoże rezygnacje i pogadam ze szefem bo mam z nim dobry kontakt :D czy by sie na to zgodził ale czy w ogóle to jest opłacalne i legalne
--- Koniec cytatu ---
To zle CI powiedzieli.
Po pierwsze 8% - i to nie podatek, a skladka na rynek pracy;
A od dochodu trzeba placic tu, albo tam....
No i Vat, tu albo tam...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej