Ogólne > Praca w Danii
Własna firma w Danii - jak założyć.
pankracy0:
Witam
Przeczytałem trochę wcześniejszych postów ale większość jest sprzed kilku lat a chciałem się upewnić jaka jest sytuacja z jednoosobową działalnością zarejestrowaną w Polsce działającej na terenie Danii czy w dalszym ciągu VAT i ZUS płaci się w Polsce a jedynie VAT w Danii?? Czy kwestia samochodu na obcych tablicach coś się zmieniło??
Jeśli coś więcej wiecie na ten temat to proszę o odpowiedź.
pankracy0:
Z tego co się dowiedziałem przez 183 dni w roku mogę płacić podatki w Polsce natomiast po tym czasie muszę płacić wszystkie podatki w Danii. Jeśli się mylę proszę o poprawienie. Mowa oczywiście o jednoosobowej działalności z Polski działającej na terenie Danii.
marlif:
Jeżeli masz własną fiirmę w Polsce i chcesz pozostać polskim podatnikiem, to możesz przebywać w Danii dokładnie pół roku w ciagu roku minus jeden dzień. i Chodzi o rok kalendarzowy. Ale nie wolno Ci przebywać/pracować dłużej niż 3 miesiące jednym ciągiem, potem musisz wyjechać na 3 miesiące. W praktyce możesz przebywać jednym ciągiem od 1 października do 1 kwietnia, jeżeli z jakichś powodów potrzebne Ci jest 6-cio miesięczny pobyt. VAT, ZUS i podatki płacisz wyłącznie w Polsce. I jeżeli prowadzisz działalność w Danii musisz każdą pracę rejestrować w RUT. I uważać, jak jest sformułowany kontrakt na wykonywanie przez Ciebie usług.
pankracy0:
Ok dziekuje za odpowiedz. A mam jeszcze jedno pytanie odnosnie podatku 38% ktory musi placic dunska firma za to ze wynajmuje zagraniczna sile robocza - chodzi mi o mozliwosc odzyskania roznicy podatku w Polsce. Czy jednoosobowe dzialalnosci maja mozliwosc odzyskania tej roznicy? Jesli tak to w jaki sposob sie to odbywa? Moze jest tutaj ktos na forum kto zna sie na tych kwestiach prawnych jesli chodzi o Danie? - chetnie podpytalbym o pare rzeczy. Bede wdzieczny za pomoc.
roga:
Podpytaj u zrodla, tzn. w SKAT.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej