Ogólne > Praca w Danii

Własna firma w Danii - jak założyć.

<< < (38/39) > >>

pankracy0:
Przegladalem strone SKAT'a i zapoznalem sie z roznego rodzaju broszurami ale nie jest latwo ogarnac jezyk urzedowy szczegolnie w obcym dla siebie kraju, nie rozliczalem sie tutaj nigdy z podatkow dlatego pytam kogos kto ma ode mnie wieksze doswiadczenie w tej kwestii, w google rowniez szukalem ale niczego poza tym co wiem nie znalazlem. Teorii mozna sie naczytac ale mnie interesuje jak to wyglada w praktyce, co mozna, czego nie.

roga:
Nalezy rozroznic pracownikow z Polski ktorzy pracuja tutaj na zasadzie wynajecia ich przez firme dunska od firmy polskiej. Pisalem o tym juz wczesniej i szczegolowo. W takim przypadku firma dunska placi za tego pracownika 30% do Skatu (nie 38%). Pracownikowi nie przysluguja zadne ulgi podatkowe. Podatek potracany jest od dochodu brutoo. Skat nie sporzadza dla tego pracownika rozliczenia rocznego, ale mozna uzyskac ze Skat poswiadczenie uzyskanego dochodu i zaplaconego podatku. Natomiast nalezy byc stroznym, jezeli np. pracodawca u ktorego jest sie zatrudnionym na kontrakcie pracy, zaproponuje pracownikowi zalozenie jednoosobowej dzialalnosci gospodarczej i pracownik zamiast uzyskiwania dochodu z pracy bedzie wystawial za swoja prace fakture do firmy pracodawcy. W takim przypadku nie ma mowy o samodzielnej dzialalnosci gospodarczej, ale o tym juz pisalem wielokrotnie. 

tomeekkk:
Witam podepne się pod temat ;mam propozycje od duńskiego pracodawcy ma on działalność gospodarczą, na wykonanie dla jego firmy prac związanych z budowa hali(magazynu)
Posiadam firmę jednoosobową w pl.czy mogę wystawić fakturę z odwróconym podatkiem vat dla jego firmy-on zapłaci vat(za wykonaną pracę )a ja w polsce dochodowy oraz zus oczywiście?Czytałem że jest takie prawo od 2009roku w Danii.
Z góry dzięki za pomoc.

patrykomos9:
Mam pytanie, musze byc zameldowany, czy czas pobytu ma jakies znaczenie?

P_aulina:
Witam
Widzę że od kilku lat na wątku się nic nie dzieje. Czy zna ktoś najnowsze regulacje prawne dotyczące otworzenia firmy, działalności gospodarczej, bądź też jak wygląda obecnie temat samozatrudnienia?? (jakie sa rozniece w ww)
Czy uważacie że ogarnięcie tematu księgowości we wszystkich ww formach dla laika jest nie do ogarnięcia ?
Ktoś ma ochotę opowiedzieć coś z własnego doświadczenia, bądź też zajmuje się zawodowo podobnymi zagadnieniami ??
Mam cichą nadzieje że nie rozpętam na forum fali nienawiści.
Jeżeli ma ktoś ochotę sie wypowiedzieć zapraszam do wspólnej dyskusji.
Pozdrawiam

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej